Shakshuka - przepis oryginalny z ciecierzycą | Przepisy.pl pixel

Shakshuka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
413 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

608 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

700 gramów

1 łyżka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

250 gramów

100 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek pokrój drobno. Paprykę umyj i pokrój w paski.

Krok 2

Cebulę z czosnkiem oraz paprykę podsmaż z oliwą w szerokim rondlu. Po chwili dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 3

Dodaj cukier, pokrojone pomidory, odcedzoną ciecierzycę i całość duś ok 15 minut.

Krok 4

Teraz zrób na powierzchni sosu cztery wgłębienia i wbij do każdego jajko. Przykryj rondel i pozostaw na małym ogniu jeszcze ok 5 minut aż jajka lekko się zetną. Podawaj od razu posypane młodymi listkami szpinaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szakszukę podawaj z bagietką lub np. gotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z ciecierzycy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - ShakshukaShakshuka

Shakshuka to tradycyjne danie kuchni tunezyjskiej, składające się głównie z jajek, cebuli, pomidorów i papryki. Składniki gotowane wspólnie na patelni, z dodatkiem aromatycznych, egzotycznych przypraw, sprawiają, że w bardzo prosty sposób możesz przenieść się myślami w najodleglejsze zakątki Afryki!

Dla kogo?

Shakshuka jest dla każdego, kto rano poszukuje pomysłu na super śniadanie. Teraz masz go na wyciągnięcie ręki.

Na jaką okazję?

Do przygotowania shakshuki nie potrzebujesz specjalnej okazji – zrób ją po prostu wtedy, kiedy tylko najdzie Cię taka ochota.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca nazywana jest również, z hiszpańskiego, fasolką garbanzo. Ma niewielkie, krągłe i słomkowożółte ziarna, a cechuje się intensywnym, kremowy, nieco orzechowym posmakiem. Fakt faktem, że pasuje znakomicie do większości znanych nam dań! 

Dla urozmaicenia:

Do shakshuki możesz dodać różne ulubione warzywa. Do przepisu doskonale będą pasować cukinia bądź rukola.