Shakshuka - przepis oryginalny z ciecierzycą | Przepisy.pl pixel

Shakshuka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
413 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

602 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

700 gramów

1 łyżka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

250 gramów

100 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek pokrój drobno. Paprykę umyj i pokrój w paski.

Krok 2

Cebulę z czosnkiem oraz paprykę podsmaż z oliwą w szerokim rondlu. Po chwili dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze jedną minutę.

Krok 3

Dodaj cukier, pokrojone pomidory, odcedzoną ciecierzycę i całość duś ok 15 minut.

Krok 4

Teraz zrób na powierzchni sosu cztery wgłębienia i wbij do każdego jajko. Przykryj rondel i pozostaw na małym ogniu jeszcze ok 5 minut aż jajka lekko się zetną. Podawaj od razu posypane młodymi listkami szpinaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szakszukę podawaj z bagietką lub np. gotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Shakshuka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa warzywna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ShakshukaShakshuka

Shakshuka to tradycyjne danie kuchni tunezyjskiej, składające się głównie z jajek, cebuli, pomidorów i papryki. Składniki gotowane wspólnie na patelni, z dodatkiem aromatycznych, egzotycznych przypraw, sprawiają, że w bardzo prosty sposób możesz przenieść się myślami w najodleglejsze zakątki Afryki!

Dla kogo?

Shakshuka jest dla każdego, kto rano poszukuje pomysłu na super śniadanie. Teraz masz go na wyciągnięcie ręki.

Na jaką okazję?

Do przygotowania shakshuki nie potrzebujesz specjalnej okazji – zrób ją po prostu wtedy, kiedy tylko najdzie Cię taka ochota.

Czy wiesz, że?

Ciecierzyca nazywana jest również, z hiszpańskiego, fasolką garbanzo. Ma niewielkie, krągłe i słomkowożółte ziarna, a cechuje się intensywnym, kremowy, nieco orzechowym posmakiem. Fakt faktem, że pasuje znakomicie do większości znanych nam dań! 

Dla urozmaicenia:

Do shakshuki możesz dodać różne ulubione warzywa. Do przepisu doskonale będą pasować cukinia bądź rukola.