
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
700 gramów
1 łyżka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
250 gramów
100 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek pokrój drobno. Paprykę umyj i pokrój w paski.
Krok 2
Cebulę z czosnkiem oraz paprykę podsmaż z oliwą w szerokim rondlu. Po chwili dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 3
Dodaj cukier, pokrojone pomidory, odcedzoną ciecierzycę i całość duś ok 15 minut.
Krok 4
Teraz zrób na powierzchni sosu cztery wgłębienia i wbij do każdego jajko. Przykryj rondel i pozostaw na małym ogniu jeszcze ok 5 minut aż jajka lekko się zetną. Podawaj od razu posypane młodymi listkami szpinaku.

Dobra rada:
Szakszukę podawaj z bagietką lub np. gotowanym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Shakshuka
Shakshuka to tradycyjne danie kuchni tunezyjskiej, składające się głównie z jajek, cebuli, pomidorów i papryki. Składniki gotowane wspólnie na patelni, z dodatkiem aromatycznych, egzotycznych przypraw, sprawiają, że w bardzo prosty sposób możesz przenieść się myślami w najodleglejsze zakątki Afryki!
Dla kogo?
Shakshuka jest dla każdego, kto rano poszukuje pomysłu na super śniadanie. Teraz masz go na wyciągnięcie ręki.
Na jaką okazję?
Do przygotowania shakshuki nie potrzebujesz specjalnej okazji – zrób ją po prostu wtedy, kiedy tylko najdzie Cię taka ochota.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca nazywana jest również, z hiszpańskiego, fasolką garbanzo. Ma niewielkie, krągłe i słomkowożółte ziarna, a cechuje się intensywnym, kremowy, nieco orzechowym posmakiem. Fakt faktem, że pasuje znakomicie do większości znanych nam dań!
Dla urozmaicenia:
Do shakshuki możesz dodać różne ulubione warzywa. Do przepisu doskonale będą pasować cukinia bądź rukola.


































