Zupa Ramen

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ramen ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2

Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój drobno. Marchew obierz i pokrój w plastry. Pak choi oraz boczniaki pokrój w paski.

Krok 3

Warzywa smaż na patelni lub woku na oleju. Następnie wlej litr ciepłej wody i dodaj kostki Knorr. Całość zagotuj.

Krok 4

W miseczkach układaj makaron, zalej go bulionem z warzywami i podawaj z plasterkami limonki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz doprawić sosem sojowym lub miso.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa z dyni
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa RamenZupa Ramen

Podstawą dobrego ramenu są aromatyczny, esencjonalny wywar oraz charakterystyczny makaron, od którego zupa wzięła swoją nazwę. Idealny przepis na ramen? Dla każdego kucharza może oznaczać coś zupełnie innego, ulubiona zupa Japończyków smakuje bowiem wyśmienicie z najróżniejszymi dodatkami. Tym razem przedstawiamy sposób na szybki ramen w wersji bezmięsnej.

Dla kogo?

Potrawa zachwyci kucharzy, którzy lubią swobodę w kuchni. Chcecie dodać do ramenu nori albo kimchi? A może kukurydzę, marynowane pędy bambusa lub groszek cukrowy? Macie zielone światło!

Na jaką okazję?

Każda miska zupy ramen mieści tyle dodatków, że śmiało można podawać ją jako danie główne. Nawet podczas niedzielnego obiadu nikt nie zatęskni za tradycyjnym rosołem.

Czy wiesz, że?

Grzyby to nieodzowny dodatek wielu zup, zwłaszcza w ramenie w wersji wege. Pełne są smaku umami, dzięki któremu potrawy są kompletne. Ponadto ich struktura sprawia, że fantastycznie zastępują mięso.

Dla urozmaicenia:

Apetycznym ukoronowaniem zupy są ugotowane na miękko i przepołowione jajka. W japońskich recepturach stosuje się jajka nitamago, które dodatkowo marynuje się w sosie sojowym i przyprawach.