Zupa Ramen przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa Ramen

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

320 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zupa ramen nie może obyć się bez makaronu! Przygotuj więc duży garnek, zagotuj w nim wodę i wsyp do niego 150 gramów makaronu ramen. Gotuj go według wskazówek producenta na opakowaniu. Następnie ugotowany makaron odłuż na potem – koniecznie odlej, żeby się nie rozgotował.

Krok 2

Przejdź do przygotowania warzyw. Pokrój cebulę i 2 ząbki czosnku w drobną kostkę. Obierz małe kłącze imbiru i marchewkę, a następnie pokrój je w plastry. Później posiekaj kapustę pak choi oraz boczniaki w paski.

Krok 3

Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Gdy będzie już gotowa, wsyp na nią pokrojoną cebulę, czosnek, imbir, marchewkę, kapustę pak choi i boczniaki. Smaż przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Następnie wlej na patelnię 1 litr ciepłej wody i dodaj po jednym Bulionie warzywnym Knorr i Bulionie grzybowym na borowikach leśnych Knorr. Zagotuj całość, a po kilku minutach zdejmij z gazu.

Krok 4

Sięgnij po miseczki, w których zaserwujesz zupę ramen. Ułóż w nich po jednej porcji makaronu, a następnie zalej go bulionem z warzywami. Posiekaj limonkę na plasterki i podawaj je ułożone na wierzchu zupy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chcesz, by zupa miała bardziej wyrazisty smak? Możesz doprawić ją według uznania sosem sojowym lub pastą miso. Dodaj do niej także swoje ulubione dodatki lub zainspiruj się tymi chętnie używanymi przez Japończyków, np. tofu czy ziarnami sezamu.

1

Opinie o przepisie

  • 2022

    2022 , 05.12.2022

    Cudowna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Ramen - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa RamenZupa Ramen

Podstawą dobrego ramenu są aromatyczny, esencjonalny wywar oraz charakterystyczny makaron, od którego zupa wzięła swoją nazwę. Idealny przepis na ramen? Dla każdego kucharza może oznaczać coś zupełnie innego, ulubiona zupa Japończyków smakuje bowiem wyśmienicie z najróżniejszymi dodatkami. Tym razem przedstawiamy sposób na szybki ramen w wersji bezmięsnej.

Dla kogo?

Potrawa zachwyci kucharzy, którzy lubią swobodę w kuchni. Chcecie dodać do ramenu nori albo kimchi? A może kukurydzę, marynowane pędy bambusa lub groszek cukrowy? Macie zielone światło!

Na jaką okazję?

Każda miska zupy ramen mieści tyle dodatków, że śmiało można podawać ją jako danie główne. Nawet podczas niedzielnego obiadu nikt nie zatęskni za tradycyjnym rosołem.

Czy wiesz, że?

Grzyby to nieodzowny dodatek wielu zup, zwłaszcza w ramenie w wersji wege. Pełne są smaku umami, dzięki któremu potrawy są kompletne. Ponadto ich struktura sprawia, że fantastycznie zastępują mięso.

Dla urozmaicenia:

Apetycznym ukoronowaniem zupy są ugotowane na miękko i przepołowione jajka. W japońskich recepturach stosuje się jajka nitamago, które dodatkowo marynuje się w sosie sojowym i przyprawach.