Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie skrój w cienkie plastry ale nie obieraj. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 2
Rozgrzej w solidnym garnku oliwę oraz masło i zeszklij na nich cebulkę.
Krok 3
Następnie dodaj cukinię i podsmażaj przez dwie minuty.
Krok 4
Teraz wrzuć rozdrobnioną kostkę rosołową Knorr, półtorej łyżki oregano i wlej 750 ml gorącej wody. Przykryj garnek i gotuj tak przez pół godziny.
Krok 5
Po tym czasie zmiksuj danie na puree, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ciepłą z odrobiną śmietany i resztą oregano.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej