Placki z cukinii z sosem jogurtowym - z dipem | Przepisy.pl pixel

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
279 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

700 gramów

3 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

2 szczypty

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię dokładnie umyj, osusz ścierką lub ręcznikiem papierowym, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię odciśnij i odłóż na sitko, aby odsączyć nadmiar wody.

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą, delikatnie osusz i posiekaj.

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - Krok 2

Krok 3

Przygotuj miskę. Włóż do niej kolejno odsączoną z nadmiaru wody cukinię, cebulę i pietruszkę. Dodaj kurze jaja oraz wcześniej przygotowaną mąkę. Mieszając dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki. Dopraw solą, pieprzem oraz Przyprawą Włoskie Zioła Knorr.

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - Krok 3

Krok 4

Na kuchence rozgrzej patelnię. Za pomocą łyżki uformuj okrągłe placuszki z cukinii i smaż w niewielkiej ilości oliwy do momentu, aż lekko się zarumienią.

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - Krok 4

Krok 5

Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przygotuj sos jogurtowy do placków z cukinii. Smacznego!

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Sos jogurtowy do placków z cukinii możesz wzbogacić o kilka startych ząbków czosnku, dodasz mu wtedy wyrazistości i odrobinę pikanterii. Pamiętaj, że im więcej czosnku dodasz, tym ostrzejszy będzie dip.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bitki po polsku z chrzanem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z cukinii z sosem jogurtowymPlacuszki z cukinii z sosem jogurtowym

Masz ochotę na pyszną, letnią przekąskę? Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym sprawdzą się doskonale. Najlepiej będą smakować wykonane ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem lekkiego sosu na bazie jogurtu i posiekanej natki pietruszki. Wybierz placuszki z cukinii z sosem jogurtowym, jeśli lubisz proste dania, które potrafią zaskoczyć swoim smakiem i aromatem.

Dla kogo?

Placki z cukinii z sosem jogurtowym to danie dla miłośników świeżej, letniej kuchni. Doskonale podpasuje fanom ogrodowych warzyw i wegetarianom.

Na jaką okazję?

Zaserwuj placki z cukinii z dipem jogurtowym podczas letniego przyjęcia w ogrodzie, a z pewnością wzbudzisz zachwyt swoich gości. Placki z cukinii z sosem jogurtowym to dobry pomysł jako lekki obiad czy kolacja.

Czy wiesz, że?

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

Dla urozmaicenia:

Lubisz bawić się smakami? Placki z cukinii z dipem jogurtowym możesz podać z plastrami wędzonego łososia lub serem feta. Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferujesz.