Składniki
1 sztuka
700 gramów
3 sztuki
2 łyżki
0.5 szklanki
1 łyżka
2 szczypty
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię dokładnie umyj, osusz ścierką lub ręcznikiem papierowym, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię odciśnij i odłóż na sitko, aby odsączyć nadmiar wody.
Krok 2
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą, delikatnie osusz i posiekaj.
Krok 3
Przygotuj miskę. Włóż do niej kolejno odsączoną z nadmiaru wody cukinię, cebulę i pietruszkę. Dodaj kurze jaja oraz wcześniej przygotowaną mąkę. Mieszając dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki. Dopraw solą, pieprzem oraz Przyprawą Włoskie Zioła Knorr.
Krok 4
Na kuchence rozgrzej patelnię. Za pomocą łyżki uformuj okrągłe placuszki z cukinii i smaż w niewielkiej ilości oliwy do momentu, aż lekko się zarumienią.
Krok 5
Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przygotuj sos jogurtowy do placków z cukinii. Smacznego!
Dobra rada:
Sos jogurtowy do placków z cukinii możesz wzbogacić o kilka startych ząbków czosnku, dodasz mu wtedy wyrazistości i odrobinę pikanterii. Pamiętaj, że im więcej czosnku dodasz, tym ostrzejszy będzie dip.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym
Masz ochotę na pyszną, letnią przekąskę? Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym sprawdzą się doskonale. Najlepiej będą smakować wykonane ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem lekkiego sosu na bazie jogurtu i posiekanej natki pietruszki. Wybierz placuszki z cukinii z sosem jogurtowym, jeśli lubisz proste dania, które potrafią zaskoczyć swoim smakiem i aromatem.
Dla kogo?
Placki z cukinii z sosem jogurtowym to danie dla miłośników świeżej, letniej kuchni. Doskonale podpasuje fanom ogrodowych warzyw i wegetarianom.
Na jaką okazję?
Zaserwuj placki z cukinii z dipem jogurtowym podczas letniego przyjęcia w ogrodzie, a z pewnością wzbudzisz zachwyt swoich gości. Placki z cukinii z sosem jogurtowym to dobry pomysł jako lekki obiad czy kolacja.
Czy wiesz, że?
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
Dla urozmaicenia:
Lubisz bawić się smakami? Placki z cukinii z dipem jogurtowym możesz podać z plastrami wędzonego łososia lub serem feta. Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferujesz.