Składniki
1 sztuka
700 gramów
3 sztuki
1 łyżka
0.5 szklanki
1 łyżka
1 łyżka
2 szczypty
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cuknię zetrzyj na papkę, po czym odłóż na sitko, aby odsączyć nadmiar wody
Krok 2
Cebulę, pietruszkę oraz bazylię posiekaj.
Krok 3
Połącz cukinię, cebulę, mąkę, jajka i zioła w misce. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Następnie uformuj okrągłe placuszki i smaż w niewielkiej ilości oliwy.
Krok 5
Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z dipem jogurtowym.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej