Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym
łatwe
103 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
700 gramów
3 sztuki
2 łyżki
0.5 szklanki
1 łyżka
2 szczypty
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię dokładnie umyj, osusz ścierką lub ręcznikiem papierowym, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię odciśnij i odłóż na sitko, aby odsączyć nadmiar wody.

Krok 2
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą, delikatnie osusz i posiekaj.

Krok 3
Przygotuj miskę. Włóż do niej kolejno odsączoną z nadmiaru wody cukinię, cebulę i pietruszkę. Dodaj kurze jaja oraz wcześniej przygotowaną mąkę. Mieszając dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki. Dopraw solą, pieprzem oraz Przyprawą Włoskie Zioła Knorr.

Krok 4
Na kuchence rozgrzej patelnię. Za pomocą łyżki uformuj okrągłe placuszki z cukinii i smaż w niewielkiej ilości oliwy do momentu, aż lekko się zarumienią.

Krok 5
Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przygotuj sos jogurtowy do placków z cukinii. Smacznego!


Dobra rada:
Sos jogurtowy do placków z cukinii możesz wzbogacić o kilka startych ząbków czosnku, dodasz mu wtedy wyrazistości i odrobinę pikanterii. Pamiętaj, że im więcej czosnku dodasz, tym ostrzejszy będzie dip.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym
Masz ochotę na pyszną, letnią przekąskę? Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym sprawdzą się doskonale. Najlepiej będą smakować wykonane ze świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem lekkiego sosu na bazie jogurtu i posiekanej natki pietruszki. Wybierz placuszki z cukinii z sosem jogurtowym, jeśli lubisz proste dania, które potrafią zaskoczyć swoim smakiem i aromatem.
Dla kogo?
Placki z cukinii z sosem jogurtowym to danie dla miłośników świeżej, letniej kuchni. Doskonale podpasuje fanom ogrodowych warzyw i wegetarianom.
Na jaką okazję?
Zaserwuj placki z cukinii z dipem jogurtowym podczas letniego przyjęcia w ogrodzie, a z pewnością wzbudzisz zachwyt swoich gości. Placki z cukinii z sosem jogurtowym to dobry pomysł jako lekki obiad czy kolacja.
Czy wiesz, że?
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
Dla urozmaicenia:
Lubisz bawić się smakami? Placki z cukinii z dipem jogurtowym możesz podać z plastrami wędzonego łososia lub serem feta. Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferujesz.