Placki z kaszy kuskus i cukinii – z warzywami | Przepisy.pl pixel

Placuszki z kaszy kuskus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

118

1156 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1555 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2816 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz cukinię pokrój i przesmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.

Placuszki z kaszy kuskus - Krok 1

Krok 2

Dodaj kaszę i wymieszaj z warzywami. Całość zalej 600 ml wrzącej wody. Garnek przykryj i odstaw na bok na 10 minut (nie gotuj). Kaszę lekko wystudź.

Placuszki z kaszy kuskus - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszaj ze 125 ml ciepłej wody i odstaw na 3 minuty.

Placuszki z kaszy kuskus - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie do kaszy dodaj przygotowany Fix, jajko oraz starty ser.

Placuszki z kaszy kuskus - Krok 4

Krok 5

Z masy uformuj nieduże placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło.

Placuszki z kaszy kuskus - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takich placuszków znakomicie będzie pasować ziołowy dip z gęstej kwaśnej śmietany.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Golinska

    Beata Golinska , 17.02.2015

    Dobre i latwe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z kaszy kuskus - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z kaszy kuskusPlacuszki z kaszy kuskus

Placuszki z kaszy kuskus to błyskawiczne i łatwe do przyrządzenia danie, w sam raz na obiad lub kolację. Do ich przygotowania będziesz także potrzebować cukinii oraz cebuli. Warzywa pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i poczekaj kilka minut, aż zmięknie i napęcznieje. Jeśli chcesz nadać kaszy wyrazistszy smak, zamiast samą wodą zalej ją bulionem na bazie kostki rosołowej. Gotowy kuskus połącz z cebulą i cukinią, startym parmezanem oraz przyprawą do kotletów mielonych. Użyj także jajka, dzięki któremu masa będzie odpowiednio zwarta. Następnie dłońmi formuj z niej niewielkie placuszki i smaż je z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, kiedy będą jeszcze ciepłe. Świetnym dodatkiem do tej potrawy jest dip, który przyrządzisz z gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego oraz czosnku i świeżych ziół, np. tymianku i rozmarynu. Udowadniamy, że dzięki naszym przepisom przyrządzanie znakomitych dań może być proste.