Składniki
300 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz cukinię pokrój i przesmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 2
Dodaj kaszę i wymieszaj z warzywami. Całość zalej 600 ml wrzącej wody. Garnek przykryj i odstaw na bok na 10 minut (nie gotuj). Kaszę lekko wystudź.
Krok 3
Fix wymieszaj ze 125 ml ciepłej wody i odstaw na 3 minuty.
Krok 4
Po tym czasie do kaszy dodaj przygotowany Fix, jajko oraz starty ser.
Krok 5
Z masy uformuj nieduże placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło.
Dobra rada:
Do takich placuszków znakomicie będzie pasować ziołowy dip z gęstej kwaśnej śmietany.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z kaszy kuskus
Placuszki z kaszy kuskus to błyskawiczne i łatwe do przyrządzenia danie, w sam raz na obiad lub kolację. Do ich przygotowania będziesz także potrzebować cukinii oraz cebuli. Warzywa pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i poczekaj kilka minut, aż zmięknie i napęcznieje. Jeśli chcesz nadać kaszy wyrazistszy smak, zamiast samą wodą zalej ją bulionem na bazie kostki rosołowej. Gotowy kuskus połącz z cebulą i cukinią, startym parmezanem oraz przyprawą do kotletów mielonych. Użyj także jajka, dzięki któremu masa będzie odpowiednio zwarta. Następnie dłońmi formuj z niej niewielkie placuszki i smaż je z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, kiedy będą jeszcze ciepłe. Świetnym dodatkiem do tej potrawy jest dip, który przyrządzisz z gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego oraz czosnku i świeżych ziół, np. tymianku i rozmarynu. Udowadniamy, że dzięki naszym przepisom przyrządzanie znakomitych dań może być proste.