Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado
łatwe
43 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
150 gramów
3 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al. dente według zaleceń producenta.

Krok 2
Cebule i pomidory pokrój w drobną kosteczkę , posiekaj natkę pietruszki kapary i czosnek. Łososia pokrój w cienkie paseczki awokado obierz przekrój na cztery części pokrój w plastry.

Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę dodaj czosnek gdy się lekko zarumieni dodaj cebule zeszklij ją delikatnie, dodaj pomidory, podlej je ¼ szklanką wody najlepiej z gotowania makaronu, gotuj 5-minut aż woda odparuje a z pomidorów zrobi się sos, dodaj oregano, przyprawę Knorr, kapary musztardę, posiekana natkę pietruszki, łososia i jogurt.

Krok 4
Całość wymieszaj dodaj gorący makaron wymieszaj jeszcze raz dokładnie.


Dobra rada:
Do makaronu możesz dodać też oliwki a łososia zastąpić puszka tuńczyka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado
Miłośnikom prostej, szybkiej i aromatycznej kuchni włoskiej z pewnością przypadnie do gustu nasz przepis na makaron tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado. Danie jest idealną propozycją na codzienny obiad, ale także na eleganckie przyjęcie. Możecie je przygotować w pół godziny – makaron jest sprzymierzeńcem osób zabieganych, które nie mają zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie. Tagliatelle z pewnością na stałe zagości w waszym domowym menu!
Dla kogo?
Tagliatelle z łososiem i awokado to propozycja dla miłośników makaronów w prawdziwie włoskim stylu.
Na jaką okazję?
Makaron z wędzonym łososiem przygotujcie zarówno na obiad, jak i na kolację. Doskonale sprawdzi się również w roli lunchu, zabieranego do pracy.
Czy wiesz, że?
Wzorcowe wymiary tagliatelle określono w 1972 roku we Włoszech. Idealny makaron surowy powinien mieć 7 mm szerokości, a ugotowany maksymalnie 8 mm. W siedzibie Izby Przemysłowo-Handlowej w Bolonii znajdziecie wzorzec tagliatelle, wykonany ze złota.
Dla urozmaicenia:
Z makaronem doskonale komponuje się także tuńczyk, którym możecie zastąpić łososia.