Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

141 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

150 gramów

3 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al. dente według zaleceń producenta.

Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - Krok 1

Krok 2

Cebule i pomidory pokrój w drobną kosteczkę , posiekaj natkę pietruszki kapary i czosnek. Łososia pokrój w cienkie paseczki awokado obierz przekrój na cztery części pokrój w plastry.

Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę dodaj czosnek gdy się lekko zarumieni dodaj cebule zeszklij ją delikatnie, dodaj pomidory, podlej je ¼ szklanką wody najlepiej z gotowania makaronu, gotuj 5-minut aż woda odparuje a z pomidorów zrobi się sos, dodaj oregano, ostrą paprykę, kapary musztardę, posiekana natkę pietruszki, łososia i jogurt.

Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - Krok 3

Krok 4

Całość wymieszaj dodaj gorący makaron wymieszaj jeszcze raz dokładnie.

Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do makaronu możesz dodać też oliwki a łososia zastąpić puszka tuńczyka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokadoTagliatelle z wędzonym łososiem i awokado

Miłośnikom prostej, szybkiej i aromatycznej kuchni włoskiej z pewnością przypadnie do gustu nasz przepis na makaron tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado. Danie jest idealną propozycją na codzienny obiad, ale także na eleganckie przyjęcie. Możecie je przygotować w pół godziny – makaron jest sprzymierzeńcem osób zabieganych, które nie mają zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie. Tagliatelle z pewnością na stałe zagości w waszym domowym menu!

Dla kogo?

Tagliatelle z łososiem i awokado to propozycja dla miłośników makaronów w prawdziwie włoskim stylu.

Na jaką okazję?

Makaron z wędzonym łososiem przygotujcie zarówno na obiad, jak i na kolację. Doskonale sprawdzi się również w roli lunchu, zabieranego do pracy.

Czy wiesz, że?

Wzorcowe wymiary tagliatelle określono w 1972 roku we Włoszech. Idealny makaron surowy powinien mieć 7 mm szerokości, a ugotowany maksymalnie 8 mm. W siedzibie Izby Przemysłowo-Handlowej w Bolonii znajdziecie wzorzec tagliatelle, wykonany ze złota.

Dla urozmaicenia:

Z makaronem doskonale komponuje się także tuńczyk, którym możecie zastąpić łososia.