Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
250 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

150 gramów

3 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al. dente według zaleceń producenta.

Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - Krok 1

Krok 2

Cebule i pomidory pokrój w drobną kosteczkę , posiekaj natkę pietruszki kapary i czosnek. Łososia pokrój w cienkie paseczki awokado obierz przekrój na cztery części pokrój w plastry.

Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę dodaj czosnek gdy się lekko zarumieni dodaj cebule zeszklij ją delikatnie, dodaj pomidory, podlej je ¼ szklanką wody najlepiej z gotowania makaronu, gotuj 5-minut aż woda odparuje a z pomidorów zrobi się sos, dodaj oregano, przyprawę Knorr, kapary musztardę, posiekana natkę pietruszki, łososia i jogurt.

Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - Krok 3

Krok 4

Całość wymieszaj dodaj gorący makaron wymieszaj jeszcze raz dokładnie.

Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do makaronu możesz dodać też oliwki a łososia zastąpić puszka tuńczyka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z wędzonym łososiem i awokadoTagliatelle z wędzonym łososiem i awokado

Miłośnikom prostej, szybkiej i aromatycznej kuchni włoskiej z pewnością przypadnie do gustu nasz przepis na makaron tagliatelle z wędzonym łososiem i awokado. Danie jest idealną propozycją na codzienny obiad, ale także na eleganckie przyjęcie. Możecie je przygotować w pół godziny – makaron jest sprzymierzeńcem osób zabieganych, które nie mają zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie. Tagliatelle z pewnością na stałe zagości w waszym domowym menu!

Dla kogo?

Tagliatelle z łososiem i awokado to propozycja dla miłośników makaronów w prawdziwie włoskim stylu.

Na jaką okazję?

Makaron z wędzonym łososiem przygotujcie zarówno na obiad, jak i na kolację. Doskonale sprawdzi się również w roli lunchu, zabieranego do pracy.

Czy wiesz, że?

Wzorcowe wymiary tagliatelle określono w 1972 roku we Włoszech. Idealny makaron surowy powinien mieć 7 mm szerokości, a ugotowany maksymalnie 8 mm. W siedzibie Izby Przemysłowo-Handlowej w Bolonii znajdziecie wzorzec tagliatelle, wykonany ze złota.

Dla urozmaicenia:

Z makaronem doskonale komponuje się także tuńczyk, którym możecie zastąpić łososia.