Dania z Rybami

1644 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (1644)

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

686

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Śledzie pod pierzynką z majonezu to popularne i powszechnie lubiane danie, które w prosty sposób...
Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

476

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ze względu na swój intensywnie zielony kolor przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z...
Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

292

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie...
Ziemniaki faszerowane po chłopsku
ratingratingratingratingrating

314

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ziemniaki i śledzie to duet, który doskonale ze sobą współgra. Kto z nas nie zna sałatki śledziow...
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

165

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem to danie uniwersalne – pomysł na szybki obiad, kolację lub lunch do p...
Sałatka śledziowa z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

273

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ziemniaki i śledzie to duet idealny. Przekonasz się o tym, przygotowując sałatkę z poniższego prz...
Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem
ratingratingratingratingrating

199

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Śledź jest dobrą podstawą nie tylko codziennych sałatek, ale również tych bardziej złożonych. Udo...
Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem
ratingratingratingratingrating

254

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka warstwowa jest daniem, które sprawdzi się nie tylko na święta, ale również na inne wyjątk...
Śledzie pod pierzynką
ratingratingratingratingrating

367

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chętnie sięgamy po śledzie zarówno na co dzień, jak i podczas ważnych okazji. To z nimi witamy No...
Mus z wędzonej makreli
ratingratingratingratingrating

214

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Mus z wędzonej makreli to świetny sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Jeśli zastanawiasz...
Kanapki z łososiem i awokado
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Ten przepis udowadnia, że kanapki mogą być oryginalną przekąską, którą podasz nie tylko na śniada...
Dorsz z piekarnika z warzywami
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatne mięso ryby i podsmażone warzywa to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Dorsz piec...
Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami
ratingratingratingratingrating

192

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli lubisz wyraziste śledzie podane w wykwintny sposób, to potrawa przyrządzona według tego prz...
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem
ratingratingratingratingrating

142

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Śledź z cebulką w oleju
ratingratingratingratingrating

274

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Klasyka bożonarodzeniowego menu. Obok czerwonego barszczu z uszkami i karpia na stole nie może za...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonały...
Dorsz pieczony z porem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Świetnie się składa! Dorsz pieczony z porem to doskonały...
Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Śledzie przyrządzone według tego przepisu, podane z pierzynką z cebuli i jabłka w delikatnym sosi...
Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem
ratingratingratingratingrating

171

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wśród wigilijnych potraw powinny pojawić się wyraziste w smaku śledzie. Wypróbuj propozycji zaser...
Karp smażony w panierce
ratingratingratingratingrating

132

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej p...
Śledzie po tatarsku
ratingratingratingratingrating

154

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
Śledzie to nie tylko koreczki i rolmopsy – z tego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić je w ciek...
Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami
ratingratingratingratingrating

93

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Filet z sandacza lub innej białej ryby przypraw i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wsyp zblan...
Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pomysł na rybę, który znacznie różni się od dań serwowanych w nadmorskich smażalniach. Postawcie...
Sałatka śledziowa
ratingratingratingratingrating

129

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka śledziowa to danie obowiązkowe na nie tylko świątecznym stole, ale na każdym przyjęciu. T...
Ryba z cukinią
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tołpyga to ryba słodkowodna o delikatnym białym mięsie, którego smak będzie świetnie pasował do z...
Zapiekany dorsz z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

146

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony wedłu...
Sałatka z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersal...
Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Placki warzywne przygotowywane na wzór tych tradycyjnych, ziemniaczanych, są ciekawą propozycją n...
Łosoś w sosie koperkowym
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Mięso łososia jest bardzo chętnie wykorzystywane do wielu potraw np.: makaronów i sałatek. Główni...
Pikantne śledzie w ognistej zalewie
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Chcesz przygotować śledzie w nowy i oryginalny sposób? Zainspiruj się przepisem na pikantne śledz...
Błyskawiczne śledzie po szlachecku w majonezie - VIDEO
ratingratingratingratingrating

174

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
Nie ma chyba osoby, która nie lubi szybkich dań. Umiejętność oszczędnego gospodarowania czasem ma...
Sałatka z kalafiorem
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Proponowana w tym przepisie sałatka jest uniwersalnym dodatkiem do obiadów, ale równie dobrze spr...

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RybaRyba

Ryby to niezwykle szeroka kategoria produktów i dań przyrządzanych na różne sposoby. Na ciepło, na zimno, pieczone, wędzone, suszone i smażone. Podstawowym podziałem jest ten na ryby słodkowodne, takie jak pstrąg, sum, szczupak czy karp, oraz morskie: śledzie, dorsze czy tuńczyki. Popularność poszczególnych gatunków była kiedyś uzależniona od regionu i jego położenia. Daleko od wybrzeża królowały ryby słodkowodne, nad morzem kuchnia wyglądała nieco inaczej. Dzisiaj dostęp do ryb jest bardzo szeroki, więc sięgaj po dowolne ich gatunki. Jeśli planujesz upiec rybę w całości, sięgnij po pstrąga. Ma delikatne białe mięso, łatwo go filetować, a w dodatku jest szybki w przyrządzeniu. Wystarczy tylko cytryna i koperek, by przygotować z niego pyszne danie. Świetnie sprawdza się grillowany, dobrze się go faszeruje, np. warzywami. Jeśli lubisz ryby zapiekane w cieście czy rybne steki – wybierz łososia albo dorsza. Mają zwarte mięso, dobrze sprawdzą się sauté, lekko skropione sosem. Będą także świetnym nadzieniem do tortilli i makaronu. Łosoś w warzywach może stanowić szybki obiad lub kolację. Wędzony dobrze smakuje jako dodatek do sałatek, np. z ziemniakami. Zrobisz z niego także carpaccio. W okresie świątecznym w wielu domach króluje karp. W galarecie, w cieście, po żydowsku. Tę rybę często podaje się ze słodkimi dodatkami, np. rodzynkami, bardzo popularny jest także karp smażony w panierce czy cieście, oraz karp faszerowany. Z kolei śledzie to ryby najczęściej spożywane na zimno, z wieloma różnymi dodatkami. Na słono, w śmietanie, z warzywami, z majonezem oraz w niezliczonej ilości sałatek śledziowych. Często podaje się je z owocami i bakaliami, np. jabłkami, rodzynkami, orzechami. Warto sięgać także po rzadsze gatunki ryb. Tołpyga zapiekana z cukinią to proste i oryginalne danie, podobnie jak halibut pieczony z warzywami, filet z sandacza z grzybową panierką czy okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą. Sprawdź nasze propozycje na podanie ryby i wybierz swoje ulubione, na każdą okazję.