Ryba

1651 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (1651)

Placki z cukinii z serem feta

261

łatwe

30 min.
Cukinia to warzywo, z którego przygotujesz wiele interesujących dań, w tym placuszki. Delikatnie opieczone, chru...
Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu

562

łatwe

15 min.
Śledzie pod pierzynką z majonezu to popularne i powszechnie lubiane danie, które w prosty sposób można zmodyfiko...
Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO

429

łatwe

30 min.
Ze względu na swój intensywnie zielony kolor przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z pierwszymi prom...
Dorsz w porach

228

łatwe

30 min.
Dorsz w porach smakuje tak dobrze jak wygląda. Połączenie białego mięsa z jasnym sosem jest niezwykle harmonijne...
Ziemniaki faszerowane po chłopsku

262

łatwe

60 min.
Ziemniaki i śledzie to duet, który doskonale ze sobą współgra. Kto z nas nie zna sałatki śledziowej z kartoflami...
Sałatka ryżowa z tuńczykiem

154

łatwe

30 min.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem to danie uniwersalne – pomysł na szybki obiad, kolację lub lunch do pracy. Gwarantuj...
Sałatka śledziowa z ziemniakami

236

łatwe

30 min.
Ziemniaki i śledzie to duet idealny. Przekonasz się o tym, przygotowując sałatkę z poniższego przepisu. Filety r...
Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem

165

łatwe

15 min.
Śledź jest dobrą podstawą nie tylko codziennych sałatek, ale również tych bardziej złożonych. Udowadnia to poniż...
Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem

170

łatwe

60 min.
Sałatka warstwowa jest daniem, które sprawdzi się nie tylko na święta, ale również na inne wyjątkowe uroczystośc...
Śledzie pod pierzynką

331

łatwe

45 min.
Chętnie sięgamy po śledzie zarówno na co dzień, jak i podczas ważnych okazji. To z nimi witamy Nowy Rok, a także...
Mus z wędzonej makreli

176

łatwe

20 min.
Mus z wędzonej makreli to świetny sposób na przyrządzenie tej popularnej ryby. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić...
Kanapki z łososiem i awokado

106

łatwe

15 min.
Ten przepis udowadnia, że kanapki mogą być oryginalną przekąską, którą podasz nie tylko na śniadanie czy kolację...
Dorsz z piekarnika z warzywami

79

łatwe

45 min.
Delikatne mięso ryby i podsmażone warzywa to doskonała propozycja na niedzielny obiad. Dorsz pieczony w warzywac...
Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami

145

łatwe

60 min.
Jeśli lubisz wyraziste śledzie podane w wykwintny sposób, to potrawa przyrządzona według tego przepisu będzie dl...
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem

102

łatwe

20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składników, takich jak...
Śledź z cebulką w oleju

219

średnie

15 min.
Własnoręcznie przygotowany śledź z cebulką w oleju nie ma sobie równych. Jędrny mięsisty śledź idealnie komponuj...
Łosoś saute z musem warzywnym

96

łatwe

30 min.
Łosoś sauté z musem warzywnym to efektowne danie, które z pewnością sprawdzi się podczas świąt: zarówno podczas...
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

42

łatwe

30 min.
Jeśli planujesz wykwintny obiad lub kolację, łosoś pieczony w cieście francuskim będzie doskonałym rozwiązaniem...
Dorsz pieczony z porem

71

łatwe

25 min.
W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Świetnie się składa! Dorsz pieczony z porem to doskonały sposób na pyszn...
Smaczne śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym

87

łatwe

15 min.
Śledzie przyrządzone według tego przepisu, podane z pierzynką z cebuli i jabłka w delikatnym sosie, będą wyjątko...
Pieczony pstrąg z chrupiącymi łódeczkami ziemniaczanymi ze szpinakiem

69

łatwe

30 min.
Pieczony pstrąg w towarzystwie ziemniaków nadziewanych szpinakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Pstrąg to ry...
Karp smażony w panierce

81

łatwe

50 min.
O wyrazistości smażonego karpia decyduje odpowiedni dobór produktów do przygotowania chrupiącej panierki. Aby by...
Wigilijne śledzie w śmietanie z majonezem

127

łatwe

15 min.
Wśród wigilijnych potraw powinny pojawić się wyraziste w smaku śledzie. Wypróbuj propozycji zaserwowania ich w ś...
Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami

79

łatwe

60 min.
Filet z sandacza lub innej białej ryby przypraw i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wsyp zblanszowane różyczk...
Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym

69

łatwe

15 min.
Chcesz zaserwować apetyczną i szybką w przygotowaniu wytrawną przekąskę? Idealne będą kanapki z pastą rybną z ja...
Ryba z cukinią

81

łatwe

45 min.
Tołpyga to ryba słodkowodna o delikatnym białym mięsie, którego smak będzie świetnie pasował do zapiekanki z cuk...
Śledzie po tatarsku

108

średnie

30 min.
Śledzie to nie tylko koreczki i rolmopsy – z tego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić je w ciekawy, oryginalny...
Sałatka śledziowa

89

łatwe

15 min.
Sałatka śledziowa to danie obowiązkowe na nie tylko świątecznym stole, ale na każdym przyjęciu. Ta pyszna i pros...
Zapiekany dorsz z ziemniakami

121

łatwe

45 min.
Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony według tego przepisu...
Ryba po grecku w cieście philo

140

łatwe

15 min.
Ryba po grecku to dla wielu danie kojarzące się z Wigilią lub innymi ważnymi uroczystościami. Dzięki temu przepi...
Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO

70

łatwe

45 min.
Placki warzywne przygotowywane na wzór tych tradycyjnych, ziemniaczanych, są ciekawą propozycją na obiad czy kol...
Sałatka z tuńczykiem

55

łatwe

15 min.
Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersalna. Może być do...

Ciekawostki i porady

Grzyby to wyśmienity dodatek do różnych dań. Aby nie musieć, żegnać się z ich smakiem wraz z końcem jesieni, warto ususzyć cześć łupów z grzybobrania. Tylko, jak to zrobić?

Czytaj więcej

Sezon na paprykę w pełni! Trudno więc o lepszy moment na eksperymenty z tym warzywem w kuchni. Podpowiadamy, czym nafaszerować paprykę, aby zaskoczyć domowników i gości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RybaRyba

Ryby to niezwykle szeroka kategoria produktów i dań przyrządzanych na różne sposoby. Na ciepło, na zimno, pieczone, wędzone, suszone i smażone. Podstawowym podziałem jest ten na ryby słodkowodne, takie jak pstrąg, sum, szczupak czy karp, oraz morskie: śledzie, dorsze czy tuńczyki. Popularność poszczególnych gatunków była kiedyś uzależniona od regionu i jego położenia. Daleko od wybrzeża królowały ryby słodkowodne, nad morzem kuchnia wyglądała nieco inaczej. Dzisiaj dostęp do ryb jest bardzo szeroki, więc sięgaj po dowolne ich gatunki. Jeśli planujesz upiec rybę w całości, sięgnij po pstrąga. Ma delikatne białe mięso, łatwo go filetować, a w dodatku jest szybki w przyrządzeniu. Wystarczy tylko cytryna i koperek, by przygotować z niego pyszne danie. Świetnie sprawdza się grillowany, dobrze się go faszeruje, np. warzywami. Jeśli lubisz ryby zapiekane w cieście czy rybne steki – wybierz łososia albo dorsza. Mają zwarte mięso, dobrze sprawdzą się sauté, lekko skropione sosem. Będą także świetnym nadzieniem do tortilli i makaronu. Łosoś w warzywach może stanowić szybki obiad lub kolację. Wędzony dobrze smakuje jako dodatek do sałatek, np. z ziemniakami. Zrobisz z niego także carpaccio. W okresie świątecznym w wielu domach króluje karp. W galarecie, w cieście, po żydowsku. Tę rybę często podaje się ze słodkimi dodatkami, np. rodzynkami, bardzo popularny jest także karp smażony w panierce czy cieście, oraz karp faszerowany. Z kolei śledzie to ryby najczęściej spożywane na zimno, z wieloma różnymi dodatkami. Na słono, w śmietanie, z warzywami, z majonezem oraz w niezliczonej ilości sałatek śledziowych. Często podaje się je z owocami i bakaliami, np. jabłkami, rodzynkami, orzechami. Warto sięgać także po rzadsze gatunki ryb. Tołpyga zapiekana z cukinią to proste i oryginalne danie, podobnie jak halibut pieczony z warzywami, filet z sandacza z grzybową panierką czy okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą. Sprawdź nasze propozycje na podanie ryby i wybierz swoje ulubione, na każdą okazję.