Dania z rybą na obiad - różne ryby i połączenia | Przepisy.pl pixel

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RybaRyba

Ryby to niezwykle szeroka kategoria produktów i dań przyrządzanych na różne sposoby. Na ciepło, na zimno, pieczone, wędzone, suszone i smażone. Podstawowym podziałem jest ten na ryby słodkowodne, takie jak pstrąg, sum, szczupak czy karp, oraz morskie: śledzie, dorsze czy tuńczyki. Popularność poszczególnych gatunków była kiedyś uzależniona od regionu i jego położenia. Daleko od wybrzeża królowały ryby słodkowodne, nad morzem kuchnia wyglądała nieco inaczej. Dzisiaj dostęp do ryb jest bardzo szeroki, więc sięgaj po dowolne ich gatunki. Jeśli planujesz upiec rybę w całości, sięgnij po pstrąga. Ma delikatne białe mięso, łatwo go filetować, a w dodatku jest szybki w przyrządzeniu. Wystarczy tylko cytryna i koperek, by przygotować z niego pyszne danie. Świetnie sprawdza się grillowany, dobrze się go faszeruje, np. warzywami. Jeśli lubisz ryby zapiekane w cieście czy rybne steki – wybierz łososia albo dorsza. Mają zwarte mięso, dobrze sprawdzą się sauté, lekko skropione sosem. Będą także świetnym nadzieniem do tortilli i makaronu. Łosoś w warzywach może stanowić szybki obiad lub kolację. Wędzony dobrze smakuje jako dodatek do sałatek, np. z ziemniakami. Zrobisz z niego także carpaccio. W okresie świątecznym w wielu domach króluje karp. W galarecie, w cieście, po żydowsku. Tę rybę często podaje się ze słodkimi dodatkami, np. rodzynkami, bardzo popularny jest także karp smażony w panierce czy cieście, oraz karp faszerowany. Z kolei śledzie to ryby najczęściej spożywane na zimno, z wieloma różnymi dodatkami. Na słono, w śmietanie, z warzywami, z majonezem oraz w niezliczonej ilości sałatek śledziowych. Często podaje się je z owocami i bakaliami, np. jabłkami, rodzynkami, orzechami. Warto sięgać także po rzadsze gatunki ryb. Tołpyga zapiekana z cukinią to proste i oryginalne danie, podobnie jak halibut pieczony z warzywami, filet z sandacza z grzybową panierką czy okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą. Sprawdź nasze propozycje na podanie ryby i wybierz swoje ulubione, na każdą okazję.