Sałatka śledziowa z ziemniakami i koperkiem | Przepisy.pl pixel

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

335

heart
1008 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5662 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6997 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

6 łyżek

2 sztuki

0.5 szklanki

100 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie pokrój pod kątem w centymetrowej grubości paski, ziemniaki w podobnej grubości kostkę a groszek rozmroź.

Sałatka śledziowa z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, musztardę, koperek oraz sok z cytryny – wymieszaj dokładnie.

Sałatka śledziowa z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Do salaterki włóż na dno warstwę fasolki szparagowej, następnie wyłóż pokrojone ziemniaki – całość posmaruj połową przygotowanego majonezu.

Sałatka śledziowa z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Następnie wyłóż cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojone śledzie i pokryj majonezem a następnie zielonym groszkiem. Sałatkę podawaj schłodzoną, z pieczywem.

Sałatka śledziowa z ziemniakami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast mrożonego groszku możesz użyć groszku konserwowego. Pamiętaj jednak, że groszek mrożony będzie miał o wiele ładniejszy kolor.

9

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 11.12.2024

    Na święta obowiązkowo z ziemniakami sałatka śledziowa u mnie występuje. Poznańska pyra musi być. Pięknie podana.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jac12

    jac12 , 04.12.2020

    TAK. Sałatka ze śledziem jest niebanalną potrawą, zachwyca wyglądem i różnorodnym smakiem. Dzięki dodatkowi przyprawy Knorr i majonezowi Hellmann's trudno oprzeć się przed zjedzeniem kolejnej porcji. Nigdy się nie nudzi. Duża ilość składników sprawia, że sałatka zawsze wychodzi i smakuje rewelacyjnie. To danie, którego nie może zabraknąć pośród 12 potraw wigilijnych. Rodzina była zachwycona i prosiła o przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Thomas Markiel

    Thomas Markiel , 21.12.2019

    wspaniała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Dudek

    Martyna Dudek , 30.04.2019

    Pyszności.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • beata synoradzka

    beata synoradzka , 19.11.2017

    ziemniaczki jak bedzie pani Marto robic to tylko SUROWE ......))))pozdrawiam pania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Jan

    Marek Jan , 09.04.2017

    pyszna sałatka ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kasprzycka

    Marta Kasprzycka , 19.12.2016

    Czy ziemniaki mają być surowe czy ugotowane?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 12.01.2016

    Pani Ewelino, w przepisie jest mowa o fasolce szparagowej mrożonej – czyli wcześniej ugotowanej. Można ją zastąpić świeżą fasolką, ale ją również trzeba wcześniej ugotować. Groszek można dodać z puszki, ale ten mrożony jest o wiele smaczniejszy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Łukaszewska

    Ewelina Łukaszewska , 04.01.2016

    Czy fasolka ma być ugotowana?Czy można użyć groszku konserwowego z puszki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka śledziowa z ziemniakamiSałatka śledziowa z ziemniakami

Ziemniaki i śledzie to duet idealny. Przekonasz się o tym, przygotowując sałatkę z poniższego przepisu. Filety rybne pokrój pod kątem w paski podobnej grubości. Wybierz śledzie typu matias, które charakteryzują się wyrazistym smakiem. Pamiętaj także o pokrojonych w kostkę ugotowanych ziemniakach i świeżym zielonym groszku. Jeśli chodzi o ostatni z wymienionych składników: poza sezonem użyj mrożonego (który, oczywiście, trzeba wcześniej rozmrozić) lub konserwowego. Następnie przygotuj sos – wystarczy, że połączysz majonez z musztardą, drobno posiekanym koperkiem oraz sokiem z cytryny. Na dnie salaterki ułóż ugotowaną fasolkę szparagową, a na niej pokrojone ziemniaki i całość posmaruj warstwą sosu majonezowego. Na wierzchu umieść piórka cebuli i pokrojonego śledzia, następnie ponownie rozsmaruj sos. Sałatkę przystrój zielonym groszkiem. Tak przygotowana będzie świetną propozycją nie tylko na codzienny obiad czy kolację, ale również na świąteczny poczęstunek. Koniecznie ją wypróbuj przy najbliższej okazji.