
Składniki
4 sztuki
6 łyżek
2 sztuki
0.5 szklanki
100 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie pokrój pod kątem w centymetrowej grubości paski, ziemniaki w podobnej grubości kostkę a groszek rozmroź.

Krok 2
Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, musztardę, koperek oraz sok z cytryny – wymieszaj dokładnie.

Krok 3
Do salaterki włóż na dno warstwę fasolki szparagowej, następnie wyłóż pokrojone ziemniaki – całość posmaruj połową przygotowanego majonezu.

Krok 4
Następnie wyłóż cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojone śledzie i pokryj majonezem a następnie zielonym groszkiem. Sałatkę podawaj schłodzoną, z pieczywem.


Dobra rada:
Zamiast mrożonego groszku możesz użyć groszku konserwowego. Pamiętaj jednak, że groszek mrożony będzie miał o wiele ładniejszy kolor.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Ziemniaki i śledzie to duet idealny. Przekonasz się o tym, przygotowując sałatkę z poniższego przepisu. Filety rybne pokrój pod kątem w paski podobnej grubości. Wybierz śledzie typu matias, które charakteryzują się wyrazistym smakiem. Pamiętaj także o pokrojonych w kostkę ugotowanych ziemniakach i świeżym zielonym groszku. Jeśli chodzi o ostatni z wymienionych składników: poza sezonem użyj mrożonego (który, oczywiście, trzeba wcześniej rozmrozić) lub konserwowego. Następnie przygotuj sos – wystarczy, że połączysz majonez z musztardą, drobno posiekanym koperkiem oraz sokiem z cytryny. Na dnie salaterki ułóż ugotowaną fasolkę szparagową, a na niej pokrojone ziemniaki i całość posmaruj warstwą sosu majonezowego. Na wierzchu umieść piórka cebuli i pokrojonego śledzia, następnie ponownie rozsmaruj sos. Sałatkę przystrój zielonym groszkiem. Tak przygotowana będzie świetną propozycją nie tylko na codzienny obiad czy kolację, ale również na świąteczny poczęstunek. Koniecznie ją wypróbuj przy najbliższej okazji.