Sałatka śledziowa z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

272

781 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4587 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5637 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

100 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie pokrój pod kątem w centymetrowej grubości paski, ziemniaki w podobnej grubości kostkę a groszek rozmroź.

Sałatka śledziowa z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, musztardę, koperek oraz sok z cytryny – wymieszaj dokładnie.

Sałatka śledziowa z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Do salaterki włóż na dno warstwę fasolki szparagowej, następnie wyłóż pokrojone ziemniaki – całość posmaruj połową przygotowanego majonezu.

Sałatka śledziowa z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Następnie wyłóż cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojone śledzie i pokryj majonezem a następnie zielonym groszkiem. Sałatkę podawaj schłodzoną, z pieczywem.

Sałatka śledziowa z ziemniakami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast mrożonego groszku możesz użyć groszku konserwowego. Pamiętaj jednak, że groszek mrożony będzie miał o wiele ładniejszy kolor.

7

Opinie o przepisie

  • Thomas Markiel

    Thomas Markiel

    wspaniała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Dudek

    Martyna Dudek

    Pyszności.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • beata synoradzka

    beata synoradzka

    ziemniaczki jak bedzie pani Marto robic to tylko SUROWE ......))))pozdrawiam pania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Jan

    Marek Jan

    pyszna sałatka ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kasprzycka

    Marta Kasprzycka

    Czy ziemniaki mają być surowe czy ugotowane?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski

    Pani Ewelino, w przepisie jest mowa o fasolce szparagowej mrożonej – czyli wcześniej ugotowanej. Można ją zastąpić świeżą fasolką, ale ją również trzeba wcześniej ugotować. Groszek można dodać z puszki, ale ten mrożony jest o wiele smaczniejszy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Łukaszewska

    Ewelina Łukaszewska

    Czy fasolka ma być ugotowana?Czy można użyć groszku konserwowego z puszki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śledziowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka śledziowa z ziemniakamiSałatka śledziowa z ziemniakami

Ziemniaki i śledzie to duet idealny. Przekonasz się o tym, przygotowując sałatkę z poniższego przepisu. Filety rybne pokrój pod kątem w paski podobnej grubości. Wybierz śledzie typu matias, które charakteryzują się wyrazistym smakiem. Pamiętaj także o pokrojonych w kostkę ugotowanych ziemniakach i świeżym zielonym groszku. Jeśli chodzi o ostatni z wymienionych składników: poza sezonem użyj mrożonego (który, oczywiście, trzeba wcześniej rozmrozić) lub konserwowego. Następnie przygotuj sos – wystarczy, że połączysz majonez z musztardą, drobno posiekanym koperkiem oraz sokiem z cytryny. Na dnie salaterki ułóż ugotowaną fasolkę szparagową, a na niej pokrojone ziemniaki i całość posmaruj warstwą sosu majonezowego. Na wierzchu umieść piórka cebuli i pokrojonego śledzia, następnie ponownie rozsmaruj sos. Sałatkę przystrój zielonym groszkiem. Tak przygotowana będzie świetną propozycją nie tylko na codzienny obiad czy kolację, ale również na świąteczny poczęstunek. Koniecznie ją wypróbuj przy najbliższej okazji.