Sałatka żydowska video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka żydowska - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

96

215 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1070 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

80 gramów

1 łyżka

1 łyżka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie mocz przez 2 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją przynajmniej raz (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli). Gotowe filety śledziowe pokrój w paski o szerokości około 1,5 centymetra.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kiedy nabiorą złotego koloru, odstaw je do ostygnięcia.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Pomarańczę obierz i wytnij filety. Cebulę pokrój w piórka, a ogórka w półplastry.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i Majonezem Babuni Hellmann's.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Rodzynki mocz w wodzie przez kilkadziesiąt minut. W misce wymieszaj śledzie, pomarańczę, ogórki, cebulę oraz rodzynki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Sałatkę podawaj udekorowaną prażonymi płatkami migdałów.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Grzegorz

    Grzegorz , 04.12.2020

    TAK Mega przepis, śledzie smakują mega dobrze ❤❤

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusia

    Bogusia , 02.12.2020

    TAK. Nie myślałam, że ta kompozycja może aż tak smakować. Pierwszy raz połączyłam śledzie z pomarańczą i migdałami i jestem na tak! Na pewno potrawa ta pojawi się na moim wigilijnym, świątecznym stole. Przepis jest świetny i gorąco go polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Leszczyński

    Igor Leszczyński , 15.01.2018

    bez rewelacji. sos zrobił się wodnisty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 16.04.2017

    Łatwa w zrobieniu i bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka żydowska - VIDEOSałatka żydowska - VIDEO

Kuchnia żydowska charakteryzuje się użyciem dużej ilości cebuli oraz aromatycznych, korzennych przypraw, a także upodobaniem do słodko-kwaśnych potraw. Poznaj jej smak dzięki śledziowej sałatce żydowskiej z tego przepisu. Do jej wykonania użyj matiasów, czyli młodych, tłustych, smacznych śledzi. Trzeba wymoczyć je w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, a następnie pokroić filety śledziowe w nieduże paski. Słodko-kwaśny smak nada sałatce połączenie warzyw, owoców i bakalii. Będziesz potrzebować białej cebuli, pokrojonej w piórka, ogórka kiszonego posiekanego w półplasterki oraz cząstek obranej, pozbawionej błonek i białej skórki pomarańczy. Akcentem słodkim są rodzynki, które trzeba wcześniej namoczyć w wodzie, aby stały się bardziej miękkie. Dressing do sałatki przygotujesz na bazie majonezu oraz gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Wszystkie składniki oraz sos wymieszaj w misce – i gotowe. Sałatkę żydowską podawaj schłodzoną, posypaną uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Koniecznie sprawdź ten przepis.