Sałatka żydowska video przepis - Zobacz na przepisy.pl

Sałatka żydowska - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

96

214 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1045 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

80 gramów

1 łyżka

1 łyżka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie mocz przez 2 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją przynajmniej raz (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli). Gotowe filety śledziowe pokrój w paski o szerokości około 1,5 centymetra.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kiedy nabiorą złotego koloru, odstaw je do ostygnięcia.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Pomarańczę obierz i wytnij filety. Cebulę pokrój w piórka, a ogórka w półplastry.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i Majonezem Babuni Hellmann's.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Rodzynki mocz w wodzie przez kilkadziesiąt minut. W misce wymieszaj śledzie, pomarańczę, ogórki, cebulę oraz rodzynki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Sałatkę podawaj udekorowaną prażonymi płatkami migdałów.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Igor Leszczyński

    Igor Leszczyński , 15.01.2018

    bez rewelacji. sos zrobił się wodnisty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 16.04.2017

    Łatwa w zrobieniu i bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka żydowska - VIDEOSałatka żydowska - VIDEO

Kuchnia żydowska charakteryzuje się użyciem dużej ilości cebuli oraz aromatycznych, korzennych przypraw, a także upodobaniem do słodko-kwaśnych potraw. Poznaj jej smak dzięki śledziowej sałatce żydowskiej z tego przepisu. Do jej wykonania użyj matiasów, czyli młodych, tłustych, smacznych śledzi. Trzeba wymoczyć je w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, a następnie pokroić filety śledziowe w nieduże paski. Słodko-kwaśny smak nada sałatce połączenie warzyw, owoców i bakalii. Będziesz potrzebować białej cebuli, pokrojonej w piórka, ogórka kiszonego posiekanego w półplasterki oraz cząstek obranej, pozbawionej błonek i białej skórki pomarańczy. Akcentem słodkim są rodzynki, które trzeba wcześniej namoczyć w wodzie, aby stały się bardziej miękkie. Dressing do sałatki przygotujesz na bazie majonezu oraz gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Wszystkie składniki oraz sos wymieszaj w misce – i gotowe. Sałatkę żydowską podawaj schłodzoną, posypaną uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Koniecznie sprawdź ten przepis.