Składniki
6 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
80 gramów
1 łyżka
1 łyżka
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie mocz przez 2 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją przynajmniej raz (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli). Gotowe filety śledziowe pokrój w paski o szerokości około 1,5 centymetra.

Krok 2
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kiedy nabiorą złotego koloru, odstaw je do ostygnięcia.

Krok 3
Pomarańczę obierz i wytnij filety. Cebulę pokrój w piórka, a ogórka w półplastry.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i Majonezem Babuni Hellmann's.

Krok 5
Rodzynki mocz w wodzie przez kilkadziesiąt minut. W misce wymieszaj śledzie, pomarańczę, ogórki, cebulę oraz rodzynki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Sałatkę podawaj udekorowaną prażonymi płatkami migdałów.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos sałatkowy francuski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka żydowska - VIDEO
Kuchnia żydowska charakteryzuje się użyciem dużej ilości cebuli oraz aromatycznych, korzennych przypraw, a także upodobaniem do słodko-kwaśnych potraw. Poznaj jej smak dzięki śledziowej sałatce żydowskiej z tego przepisu. Do jej wykonania użyj matiasów, czyli młodych, tłustych, smacznych śledzi. Trzeba wymoczyć je w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, a następnie pokroić filety śledziowe w nieduże paski. Słodko-kwaśny smak nada sałatce połączenie warzyw, owoców i bakalii. Będziesz potrzebować białej cebuli, pokrojonej w piórka, ogórka kiszonego posiekanego w półplasterki oraz cząstek obranej, pozbawionej błonek i białej skórki pomarańczy. Akcentem słodkim są rodzynki, które trzeba wcześniej namoczyć w wodzie, aby stały się bardziej miękkie. Dressing do sałatki przygotujesz na bazie majonezu oraz gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Wszystkie składniki oraz sos wymieszaj w misce – i gotowe. Sałatkę żydowską podawaj schłodzoną, posypaną uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Koniecznie sprawdź ten przepis.