Sałatka żydowska - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

96

214 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1042 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

80 gramów

1 łyżka

1 łyżka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie mocz przez 2 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją przynajmniej raz (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli). Gotowe filety śledziowe pokrój w paski o szerokości około 1,5 centymetra.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kiedy nabiorą złotego koloru, odstaw je do ostygnięcia.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Pomarańczę obierz i wytnij filety. Cebulę pokrój w piórka, a ogórka w półplastry.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i Majonezem Babuni Hellmann's.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Rodzynki mocz w wodzie przez kilkadziesiąt minut. W misce wymieszaj śledzie, pomarańczę, ogórki, cebulę oraz rodzynki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Sałatkę podawaj udekorowaną prażonymi płatkami migdałów.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Igor Leszczyński

    Igor Leszczyński, 15.01.2018

    bez rewelacji. sos zrobił się wodnisty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk, 16.04.2017

    Łatwa w zrobieniu i bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka żydowska - VIDEOSałatka żydowska - VIDEO

Kuchnia żydowska charakteryzuje się użyciem dużej ilości cebuli oraz aromatycznych, korzennych przypraw, a także upodobaniem do słodko-kwaśnych potraw. Poznaj jej smak dzięki śledziowej sałatce żydowskiej z tego przepisu. Do jej wykonania użyj matiasów, czyli młodych, tłustych, smacznych śledzi. Trzeba wymoczyć je w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, a następnie pokroić filety śledziowe w nieduże paski. Słodko-kwaśny smak nada sałatce połączenie warzyw, owoców i bakalii. Będziesz potrzebować białej cebuli, pokrojonej w piórka, ogórka kiszonego posiekanego w półplasterki oraz cząstek obranej, pozbawionej błonek i białej skórki pomarańczy. Akcentem słodkim są rodzynki, które trzeba wcześniej namoczyć w wodzie, aby stały się bardziej miękkie. Dressing do sałatki przygotujesz na bazie majonezu oraz gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Wszystkie składniki oraz sos wymieszaj w misce – i gotowe. Sałatkę żydowską podawaj schłodzoną, posypaną uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Koniecznie sprawdź ten przepis.