Sałatka żydowska video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka żydowska - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

99

224 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

80 gramów

1 łyżka

1 łyżka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie mocz przez 2 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją przynajmniej raz (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli). Gotowe filety śledziowe pokrój w paski o szerokości około 1,5 centymetra.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kiedy nabiorą złotego koloru, odstaw je do ostygnięcia.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Pomarańczę obierz i wytnij filety. Cebulę pokrój w piórka, a ogórka w półplastry.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i Majonezem Babuni Hellmann's.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Rodzynki mocz w wodzie przez kilkadziesiąt minut. W misce wymieszaj śledzie, pomarańczę, ogórki, cebulę oraz rodzynki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Sałatkę podawaj udekorowaną prażonymi płatkami migdałów.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Andzia

    Andzia , 23.12.2022

    Bardzo dobra, super przepis zostanie na kolejne Święta :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz

    Grzegorz , 04.12.2020

    TAK Mega przepis, śledzie smakują mega dobrze ❤❤

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusia

    Bogusia , 02.12.2020

    TAK. Nie myślałam, że ta kompozycja może aż tak smakować. Pierwszy raz połączyłam śledzie z pomarańczą i migdałami i jestem na tak! Na pewno potrawa ta pojawi się na moim wigilijnym, świątecznym stole. Przepis jest świetny i gorąco go polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Leszczyński

    Igor Leszczyński , 15.01.2018

    bez rewelacji. sos zrobił się wodnisty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 16.04.2017

    Łatwa w zrobieniu i bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka żydowska - VIDEOSałatka żydowska - VIDEO

Kuchnia żydowska charakteryzuje się użyciem dużej ilości cebuli oraz aromatycznych, korzennych przypraw, a także upodobaniem do słodko-kwaśnych potraw. Poznaj jej smak dzięki śledziowej sałatce żydowskiej z tego przepisu. Do jej wykonania użyj matiasów, czyli młodych, tłustych, smacznych śledzi. Trzeba wymoczyć je w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, a następnie pokroić filety śledziowe w nieduże paski. Słodko-kwaśny smak nada sałatce połączenie warzyw, owoców i bakalii. Będziesz potrzebować białej cebuli, pokrojonej w piórka, ogórka kiszonego posiekanego w półplasterki oraz cząstek obranej, pozbawionej błonek i białej skórki pomarańczy. Akcentem słodkim są rodzynki, które trzeba wcześniej namoczyć w wodzie, aby stały się bardziej miękkie. Dressing do sałatki przygotujesz na bazie majonezu oraz gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Wszystkie składniki oraz sos wymieszaj w misce – i gotowe. Sałatkę żydowską podawaj schłodzoną, posypaną uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Koniecznie sprawdź ten przepis.