Sałatka żydowska video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka żydowska - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

heart
225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

80 gramów

1 łyżka

1 łyżka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie mocz przez 2 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją przynajmniej raz (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru soli). Gotowe filety śledziowe pokrój w paski o szerokości około 1,5 centymetra.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kiedy nabiorą złotego koloru, odstaw je do ostygnięcia.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Pomarańczę obierz i wytnij filety. Cebulę pokrój w piórka, a ogórka w półplastry.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i Majonezem Babuni Hellmann's.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Rodzynki mocz w wodzie przez kilkadziesiąt minut. W misce wymieszaj śledzie, pomarańczę, ogórki, cebulę oraz rodzynki. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Sałatkę podawaj udekorowaną prażonymi płatkami migdałów.

Sałatka żydowska - VIDEO - Krok 5
5

Opinie o przepisie

  • Andzia

    Andzia , 23.12.2022

    Bardzo dobra, super przepis zostanie na kolejne Święta :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz

    Grzegorz , 04.12.2020

    TAK Mega przepis, śledzie smakują mega dobrze ❤❤

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusia

    Bogusia , 02.12.2020

    TAK. Nie myślałam, że ta kompozycja może aż tak smakować. Pierwszy raz połączyłam śledzie z pomarańczą i migdałami i jestem na tak! Na pewno potrawa ta pojawi się na moim wigilijnym, świątecznym stole. Przepis jest świetny i gorąco go polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Leszczyński

    Igor Leszczyński , 15.01.2018

    bez rewelacji. sos zrobił się wodnisty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 16.04.2017

    Łatwa w zrobieniu i bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka żydowska - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka żydowska - VIDEOSałatka żydowska - VIDEO

Kuchnia żydowska charakteryzuje się użyciem dużej ilości cebuli oraz aromatycznych, korzennych przypraw, a także upodobaniem do słodko-kwaśnych potraw. Poznaj jej smak dzięki śledziowej sałatce żydowskiej z tego przepisu. Do jej wykonania użyj matiasów, czyli młodych, tłustych, smacznych śledzi. Trzeba wymoczyć je w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, a następnie pokroić filety śledziowe w nieduże paski. Słodko-kwaśny smak nada sałatce połączenie warzyw, owoców i bakalii. Będziesz potrzebować białej cebuli, pokrojonej w piórka, ogórka kiszonego posiekanego w półplasterki oraz cząstek obranej, pozbawionej błonek i białej skórki pomarańczy. Akcentem słodkim są rodzynki, które trzeba wcześniej namoczyć w wodzie, aby stały się bardziej miękkie. Dressing do sałatki przygotujesz na bazie majonezu oraz gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Wszystkie składniki oraz sos wymieszaj w misce – i gotowe. Sałatkę żydowską podawaj schłodzoną, posypaną uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Koniecznie sprawdź ten przepis.