Przepisy na Śledzie | Przepisy.pl pixel

Dania ze Śledziami

116 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania ze śledziamiDania ze śledziami

Śledź to ryba, która często pojawia się na polskich stołach. Sprawdza się nie tylko jako zimna przystawka, ale również jako główny składnik sałatek czy kanapek. Śledzie możesz przyrządzić na wiele sposobów: z cebulą, marynowane w occie lub w oleju i korzennych przyprawach, zanurzone w sosie pomidorowym, z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi, z chrzanem lub w majonezowych sosach, z czerwoną kapustą i zielonym groszkiem. Ich charakterystyczny, słony smak dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by śledzie przygotować również na słodko, np. z rodzynkami, jabłkiem i ananasem. Ciekawym dodatkiem do nich będzie także żółta fasolka szparagowa – po ugotowaniu możesz ją usmażyć na patelni razem z boczkiem. Danie warto serwować z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz kromką ulubionego pieczywa. Szukasz pomysłu na to, jak je przyrządzić? Zrób śledzie w marynacie z octem oraz marchewką. Przygotowanie takiej marynaty jest bardzo proste – wystarczy wszystkie składniki zagotować w wodzie z cukrem. Następnie zalej nią śledzie i poczekaj, aż nasiąkną. By danie wyglądało estetycznie, udekoruj je listkami pietruszki, a śledzie ponabijaj na wykałaczki. Jeśli jednak lubisz nieco słodszy smak potraw, przygotuj je w zalewie wiśniowej. Śledzie ułóż w misce, a następnie posyp pokrojoną drobno cebulą. Na pół godziny przed podaniem, zalej je zalewą z soku wiśniowego, rozcieńczonego wodą. Dobrym pomysłem będzie również przyrządzenie śledzi pod pierzynką z majonezem. Do ich przygotowania potrzebujesz mięsa z kurczaka – udko musisz zamarynować w przyprawach i upiec. Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub frytkami. Nie zapomnij także o zapiekance śledziowej oraz śledziach w pomidorach po tatarsku (koniecznie posyp je posiekanym jajkiem i natką pietruszki!). Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na śledzie i przekonaj się, że można go przyrządzić na naprawdę wiele sposobów! Zapiekanka śledziowa, śledzie pod pierzynką z majonezem, śledzie w pomidorach po tatarsku – to tylko niektóre z nich.