Przepisy na Śledzie | Przepisy.pl pixel

Dania ze Śledziami

116 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania ze śledziamiDania ze śledziami

Śledź to ryba, która często pojawia się na polskich stołach. Sprawdza się nie tylko jako zimna przystawka, ale również jako główny składnik sałatek czy kanapek. Śledzie możesz przyrządzić na wiele sposobów: z cebulą, marynowane w occie lub w oleju i korzennych przyprawach, zanurzone w sosie pomidorowym, z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi, z chrzanem lub w majonezowych sosach, z czerwoną kapustą i zielonym groszkiem. Ich charakterystyczny, słony smak dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by śledzie przygotować również na słodko, np. z rodzynkami, jabłkiem i ananasem. Ciekawym dodatkiem do nich będzie także żółta fasolka szparagowa – po ugotowaniu możesz ją usmażyć na patelni razem z boczkiem. Danie warto serwować z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz kromką ulubionego pieczywa. Szukasz pomysłu na to, jak je przyrządzić? Zrób śledzie w marynacie z octem oraz marchewką. Przygotowanie takiej marynaty jest bardzo proste – wystarczy wszystkie składniki zagotować w wodzie z cukrem. Następnie zalej nią śledzie i poczekaj, aż nasiąkną. By danie wyglądało estetycznie, udekoruj je listkami pietruszki, a śledzie ponabijaj na wykałaczki. Jeśli jednak lubisz nieco słodszy smak potraw, przygotuj je w zalewie wiśniowej. Śledzie ułóż w misce, a następnie posyp pokrojoną drobno cebulą. Na pół godziny przed podaniem, zalej je zalewą z soku wiśniowego, rozcieńczonego wodą. Dobrym pomysłem będzie również przyrządzenie śledzi pod pierzynką z majonezem. Do ich przygotowania potrzebujesz mięsa z kurczaka – udko musisz zamarynować w przyprawach i upiec. Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub frytkami. Nie zapomnij także o zapiekance śledziowej oraz śledziach w pomidorach po tatarsku (koniecznie posyp je posiekanym jajkiem i natką pietruszki!). Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na śledzie i przekonaj się, że można go przyrządzić na naprawdę wiele sposobów! Zapiekanka śledziowa, śledzie pod pierzynką z majonezem, śledzie w pomidorach po tatarsku – to tylko niektóre z nich.