Przepisy na Śledzie | Przepisy.pl pixel

Dania ze Śledziami

116 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania ze śledziamiDania ze śledziami

Śledź to ryba, która często pojawia się na polskich stołach. Sprawdza się nie tylko jako zimna przystawka, ale również jako główny składnik sałatek czy kanapek. Śledzie możesz przyrządzić na wiele sposobów: z cebulą, marynowane w occie lub w oleju i korzennych przyprawach, zanurzone w sosie pomidorowym, z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi, z chrzanem lub w majonezowych sosach, z czerwoną kapustą i zielonym groszkiem. Ich charakterystyczny, słony smak dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by śledzie przygotować również na słodko, np. z rodzynkami, jabłkiem i ananasem. Ciekawym dodatkiem do nich będzie także żółta fasolka szparagowa – po ugotowaniu możesz ją usmażyć na patelni razem z boczkiem. Danie warto serwować z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz kromką ulubionego pieczywa. Szukasz pomysłu na to, jak je przyrządzić? Zrób śledzie w marynacie z octem oraz marchewką. Przygotowanie takiej marynaty jest bardzo proste – wystarczy wszystkie składniki zagotować w wodzie z cukrem. Następnie zalej nią śledzie i poczekaj, aż nasiąkną. By danie wyglądało estetycznie, udekoruj je listkami pietruszki, a śledzie ponabijaj na wykałaczki. Jeśli jednak lubisz nieco słodszy smak potraw, przygotuj je w zalewie wiśniowej. Śledzie ułóż w misce, a następnie posyp pokrojoną drobno cebulą. Na pół godziny przed podaniem, zalej je zalewą z soku wiśniowego, rozcieńczonego wodą. Dobrym pomysłem będzie również przyrządzenie śledzi pod pierzynką z majonezem. Do ich przygotowania potrzebujesz mięsa z kurczaka – udko musisz zamarynować w przyprawach i upiec. Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub frytkami. Nie zapomnij także o zapiekance śledziowej oraz śledziach w pomidorach po tatarsku (koniecznie posyp je posiekanym jajkiem i natką pietruszki!). Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na śledzie i przekonaj się, że można go przyrządzić na naprawdę wiele sposobów! Zapiekanka śledziowa, śledzie pod pierzynką z majonezem, śledzie w pomidorach po tatarsku – to tylko niektóre z nich.