Dania ze Śledziami
116 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Dania ze śledziami
Śledź to ryba, która często pojawia się na polskich stołach. Sprawdza się nie tylko jako zimna przystawka, ale również jako główny składnik sałatek czy kanapek. Śledzie możesz przyrządzić na wiele sposobów: z cebulą, marynowane w occie lub w oleju i korzennych przyprawach, zanurzone w sosie pomidorowym, z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi, z chrzanem lub w majonezowych sosach, z czerwoną kapustą i zielonym groszkiem. Ich charakterystyczny, słony smak dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by śledzie przygotować również na słodko, np. z rodzynkami, jabłkiem i ananasem. Ciekawym dodatkiem do nich będzie także żółta fasolka szparagowa – po ugotowaniu możesz ją usmażyć na patelni razem z boczkiem. Danie warto serwować z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz kromką ulubionego pieczywa. Szukasz pomysłu na to, jak je przyrządzić? Zrób śledzie w marynacie z octem oraz marchewką. Przygotowanie takiej marynaty jest bardzo proste – wystarczy wszystkie składniki zagotować w wodzie z cukrem. Następnie zalej nią śledzie i poczekaj, aż nasiąkną. By danie wyglądało estetycznie, udekoruj je listkami pietruszki, a śledzie ponabijaj na wykałaczki. Jeśli jednak lubisz nieco słodszy smak potraw, przygotuj je w zalewie wiśniowej. Śledzie ułóż w misce, a następnie posyp pokrojoną drobno cebulą. Na pół godziny przed podaniem, zalej je zalewą z soku wiśniowego, rozcieńczonego wodą. Dobrym pomysłem będzie również przyrządzenie śledzi pod pierzynką z majonezem. Do ich przygotowania potrzebujesz mięsa z kurczaka – udko musisz zamarynować w przyprawach i upiec. Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub frytkami. Nie zapomnij także o zapiekance śledziowej oraz śledziach w pomidorach po tatarsku (koniecznie posyp je posiekanym jajkiem i natką pietruszki!). Już teraz sprawdź wszystkie nasze przepisy na śledzie i przekonaj się, że można go przyrządzić na naprawdę wiele sposobów! Zapiekanka śledziowa, śledzie pod pierzynką z majonezem, śledzie w pomidorach po tatarsku – to tylko niektóre z nich.