Śledzie po kaszubsku z octem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

456 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

429 osób wydrukowało

Pobierz pdf

501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

2 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

2 szklanki

100 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 1

Krok 2

Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 2

Krok 3

Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 3

Krok 4

Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Mariola  Jan

    Mariola Jan

    Bardzo fajny przepis, śledzie smakowały super :) Do przygotowania użyłam śledzi z suszonymi pomidorami SEKO, pasowały idealnie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej