Śledzie po kaszubsku z octem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie po kaszubsku z octem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

480 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

455 osób wydrukowało

Pobierz pdf

562 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

2 szklanki

2 łyżki

2 szczypty

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

2 szklanki

100 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 1

Krok 2

Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 2

Krok 3

Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 3

Krok 4

Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Mariola  Jan

    Mariola Jan , 03.03.2015

    Bardzo fajny przepis, śledzie smakowały super :) Do przygotowania użyłam śledzi z suszonymi pomidorami SEKO, pasowały idealnie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej