Śledzie po kaszubsku z octem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Śledzie po kaszubsku z octem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

458 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

429 osób wydrukowało

Pobierz pdf

509 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

2 szklanki

2 łyżki

2 szczypty

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

2 szklanki

100 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 1

Krok 2

Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 2

Krok 3

Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 3

Krok 4

Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

Śledzie po kaszubsku z octem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Mariola  Jan

    Mariola Jan , 03.03.2015

    Bardzo fajny przepis, śledzie smakowały super :) Do przygotowania użyłam śledzi z suszonymi pomidorami SEKO, pasowały idealnie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie po kaszubsku z octem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej