Ile wcześniej można zrobić śledzie na święta? Kiedy przygotować?

W ferworze świątecznych przygotowań te potrawy, które można wykonać z wyprzedzeniem, znacznie ułatwiają organizację kolacji wigilijnej. Ile wcześniej można zrobić śledzie na święta, które zazwyczaj piastują dość ważną rolę na stole? Śledź to ryba, którą można przygotować na wiele sposobów. Od nich głównie zależy zaplanowanie, ile dni wcześniej przyrządzić śledzia, aby nabrał odpowiedniego smaku i aromatu. W jaki sposób i kiedy przygotować śledzie na święta?

Optymalny termin przygotowania śledzi w occie

Zanim rozpoczniecie proces marynowania śledzi, warto zastanowić się, gdzie je kupić, aby zadbać o jak najlepszą jakość ryb. Sprawdzony producent to gwarancja tego, że przygotowane potrawy rybne faktycznie znajdą się na Waszym stole. Solone filety, kupowane na wagę, przed wykorzystaniem należy pozbawić nadmiaru soli poprzez moczenie. Ten proces zazwyczaj trwa od kilku do kilkunastu godzin, w zależności od poziomu zasolenia, dlatego na rybne zakupy najlepiej wybrać się kilka dni przed Wigilią. Termin przygotowania śledzi na święta zależy bowiem nie tylko od samego zakupu i moczenia, ale i czasu przeznaczonego na przygotowanie potrawy. 3-4 dni wcześniej to zatem ostatni dzwonek, aby się za to zabrać!

Kiedy przygotować śledzie w oleju na święta?

Śledzie w oleju mogą być przygotowane dużo wcześniej, pod warunkiem, że będą zamknięte szczelnie w słoiku, bez dostępu powietrza. Ryba w oleju dobrej jakości, sporządzona w domowych warunkach i odpowiednio przygotowana może być dobra do spożycia nawet do dwóch tygodni. Nie trzeba w takim razie czekać do ostatniej chwili z przyrządzeniem, tym samym zyskując sporo czasu na inne dania. Trwałość śledzi w oleju zależy także od dodatków, jakie znajdą się w słoiku. Niewłaściwa obróbka może spowodować ich psucie, a tym samym potrawa ze śledzi może nadawać się jedynie do wyrzucenia. Ważne jest, żeby nie dodawać surowej cebuli do zalewy. Ma ona tendencję do dość szybkiego psucia, w związku z tym, zanim trafi ze śledziami do jednego słoika, należy sparzyć ją wrzątkiem. Jeśli chcecie delektować się smakiem śledzi w oleju jeszcze kilka dni po świętach lub wykorzystać je jako przekąskę na Sylwestra, wówczas rozpocznijcie ich marynowanie najwcześniej dzień lub dwa przed Wigilią.

Kiedy robić śledzie na święta? Propozycje dań wigilijnych

Wiemy już, kiedy robić śledzie na święta. Z zamarynowanych wcześniej ryb można przyrządzić pyszne dania, które zmienią kolację wigilijną w prawdziwą ucztę. Cieszące się niezwykłą popularnością śledzie pod pierzynką, przygotujecie właśnie z tych w zalewie z oleju. A może tak dodać świątecznej degustacji azjatyckiego akcentu? Znakomite śledzie po japońsku przygotujecie w prosty sposób, układając na warstwie groszku śledzie z oleju, na nich plaster cebuli, a całość pokryjecie sosem z majonezu i śmietany, połączonym z drobno pokrojonym jajkiem. Na koniec posypcie żółtym serem i pyszne danie gotowe!

Śledź podany w sałatce – inspiracja na pyszną przekąskę

Śledzie znakomicie smakują także w sałatkach. Mimo że inspiracji na ich przygotowanie jest mnóstwo, my polecamy niebanalną kompozycję – śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem. Połączenie słodkich rodzynek z orzeźwiającym, słodko-cierpkim smakiem granatu i chrupiącymi uprażonymi orzechami sprawi, że do tego niepowtarzalnego smaku będziecie chętnie wracać nawet bez specjalnej okazji. Te propozycje wymagają wcześniejszej konserwacji głównego składnika, czyli ryb. Jeśli zastanawiacie się nad tym, kiedy przygotować śledzie na święta, odpowiedź jest prosta. Tak wcześnie, żeby zdążyć przyrządzić z nich wigilijne dania i wydobyć z nich jak najwięcej walorów smakowych.