Śledzie pod pierzynką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Śledzie pod pierzynką

z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

371

2343 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4099 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5663 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 opakowania

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i marchew ugotuj do miękkości. Następnie wystudź i pokrój w drobną kostkę.

Śledzie pod pierzynką - Krok 1

Krok 2

Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych warzyw.

Śledzie pod pierzynką - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem.

Śledzie pod pierzynką - Krok 3

Krok 4

W szklanej misce lub na półmisku na dnie układaj śledzie pokrojone w mniejsze kawałki.

Śledzie pod pierzynką - Krok 4

Krok 5

Na śledzie połóż warstwę wymieszanych warzyw, następnie warstwę majonezu.

Śledzie pod pierzynką - Krok 5

Krok 6

Po wierzchu posyp startym żółtym serem i udekoruj listkami natki.

Śledzie pod pierzynką - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

7

Opinie o przepisie

  • Michał Gabrylewicz

    Michał Gabrylewicz , 31.12.2017

    sos czosnkowy z proszku??? to bezsensu. Nie jesteśmy narodem przyzwyczajonym do czosnku z proszku, do jajek w proszku; nie ten smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Agata

    Agata Agata , 14.04.2016

    Sos czosnkowy z torebki zmieszany z majonezem nie smakowal nikomu niestety I cala salatka skonczyla w smieciach. Pierzynka stala sie tak slodko dziwnie zmieniona, ze nie dalo sie jej zjesc.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Pstrong-Hołodok

    Krystyna Pstrong-Hołodok , 15.02.2016

    Bardzo smaczne, robiłam już parę razy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • rafał w.

    rafał w. , 27.12.2015

    pyszna. ale niestety brzuszek po niej szybko rośnie☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska , 22.12.2015

    sos czosnkowy wolę sama zrobić, a nie z proszku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Cholewczynska

    Violetta Cholewczynska , 22.12.2015

    pyszne, godne podniebienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Malinowska

    Alicja Malinowska , 30.07.2015

    pyszny! polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie pod pierzynkąŚledzie pod pierzynką

Chętnie sięgamy po śledzie zarówno na co dzień, jak i podczas ważnych okazji. To z nimi witamy Nowy Rok, a także przeżywamy najważniejsze święta. Śledzie na polskich stołach królują już od lat! Jeśli szukasz inspiracji, jak przygotować je w zupełnie nowej odsłonie, to sięgnij po przepis na śledzie pod pierzynką! Raz, dwa, trzy i pyszne danie gotowe!

Dla kogo?

Dla miłośników tradycyjnej kuchni, a także dla wszystkich osób, które zwracają uwagę na warstwę estetyczną dania.

Na jaką okazję?

Śledzie pod pierzynką świetnie sprawdzą się w roli przystawki. Pokrojone na kawałki, umieszczone w półmisku z dodatkiem gotowanych warzyw, a następnie polane sosem majonezowym z dodatkiem świeżo startego sera. Jedno jest pewnie – nikt się im nie oprze!

Czy wiesz, że?

Połowy śledzia odbywają się już od średniowiecza i stanowią jeden z ważniejszych gatunków występujących w Bałtyku.

Dla urozmaicenia:

Śledzie możesz udekorować gałązką koperku lub natką zielonej pietruszki.