Śledzie pod pierzynką

z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

367

2323 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4095 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5649 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i marchew ugotuj do miękkości. Następnie wystudź i pokrój w drobną kostkę.

Śledzie pod pierzynką - Krok 1

Krok 2

Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych warzyw.

Śledzie pod pierzynką - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem.

Śledzie pod pierzynką - Krok 3

Krok 4

W szklanej misce lub na półmisku na dnie układaj śledzie pokrojone w mniejsze kawałki.

Śledzie pod pierzynką - Krok 4

Krok 5

Na śledzie połóż warstwę wymieszanych warzyw, następnie warstwę majonezu.

Śledzie pod pierzynką - Krok 5

Krok 6

Po wierzchu posyp startym żółtym serem i udekoruj listkami natki.

Śledzie pod pierzynką - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Michał Gabrylewicz

    Michał Gabrylewicz

    sos czosnkowy z proszku??? to bezsensu. Nie jesteśmy narodem przyzwyczajonym do czosnku z proszku, do jajek w proszku; nie ten smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Agata

    Agata Agata

    Sos czosnkowy z torebki zmieszany z majonezem nie smakowal nikomu niestety I cala salatka skonczyla w smieciach. Pierzynka stala sie tak slodko dziwnie zmieniona, ze nie dalo sie jej zjesc.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Pstrong-Hołodok

    Krystyna Pstrong-Hołodok

    Bardzo smaczne, robiłam już parę razy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • rafał w.

    rafał w.

    pyszna. ale niestety brzuszek po niej szybko rośnie☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska

    sos czosnkowy wolę sama zrobić, a nie z proszku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Cholewczynska

    Violetta Cholewczynska

    pyszne, godne podniebienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Malinowska

    Alicja Malinowska

    pyszny! polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie pod pierzynkąŚledzie pod pierzynką

Chętnie sięgamy po śledzie zarówno na co dzień, jak i podczas ważnych okazji. To z nimi witamy Nowy Rok, a także przeżywamy najważniejsze święta. Śledzie na polskich stołach królują już od lat! Jeśli szukasz inspiracji, jak przygotować je w zupełnie nowej odsłonie, to sięgnij po przepis na śledzie pod pierzynką! Raz, dwa, trzy i pyszne danie gotowe!

Dla kogo?

Dla miłośników tradycyjnej kuchni, a także dla wszystkich osób, które zwracają uwagę na warstwę estetyczną dania.

Na jaką okazję?

Śledzie pod pierzynką świetnie sprawdzą się w roli przystawki. Pokrojone na kawałki, umieszczone w półmisku z dodatkiem gotowanych warzyw, a następnie polane sosem majonezowym z dodatkiem świeżo startego sera. Jedno jest pewnie – nikt się im nie oprze!

Czy wiesz, że?

Połowy śledzia odbywają się już od średniowiecza i stanowią jeden z ważniejszych gatunków występujących w Bałtyku.

Dla urozmaicenia:

Śledzie możesz udekorować gałązką koperku lub natką zielonej pietruszki.