Śledzie pod pierzynką - przepis tradycyjny z serem | Przepisy.pl pixel

Śledzie pod pierzynką

z majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

413

2469 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4699 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6644 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 opakowania

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i marchew ugotuj do miękkości. Następnie wystudź i pokrój w drobną kostkę.

Śledzie pod pierzynką - Krok 1

Krok 2

Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych warzyw.

Śledzie pod pierzynką - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem.

Śledzie pod pierzynką - Krok 3

Krok 4

W szklanej misce lub na półmisku na dnie układaj śledzie pokrojone w mniejsze kawałki.

Śledzie pod pierzynką - Krok 4

Krok 5

Na śledzie połóż warstwę wymieszanych warzyw, następnie warstwę majonezu.

Śledzie pod pierzynką - Krok 5

Krok 6

Po wierzchu posyp startym żółtym serem i udekoruj listkami natki.

Śledzie pod pierzynką - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

11

Opinie o przepisie

  • Anna  Potocka Rybak

    Anna Potocka Rybak , 31.12.2021

    TAK, Śledzie pod pierzynką to danie które króluje w mojej rodzinie!:) Jeśli zabraknie go na wigilijnym stole to możecie przyjrzeć się mojej niezadowolonej minie. Przepis ten jest świetny, lecz wymaga delikatnej modyfikacji bo sama nazwa wskazuje że musi być pierzynka, a kojarzy się ona z białym kolorem, Czyż nie mam racji?:) Dlatego zamiast sera ja zawsze białek używam do dekoracji, i śledziki szybko znikają na tej wigilijnej kolacji. A dzięki pokrojonemu jajku piękna biała pierzynka Na sledzikach się tworzy, żółtko gdzieś delikatnie na obrzeżach też się oczywiście położy. Na zakończenie kawałek natki pietruszki na środku kładziemy i 100% sledzie pod pierzynką predziutko konsumujemy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 29.12.2021

    Tak , u mnie pod pierzynką jest również buraczek który zostaje z barszczu :) i oczywiście ogrom serca włożony w przyprawianie knorr ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 10.12.2021

    TAK robimy jako jedno z dań na wigilię,to tradycja u nad,tylko zamiast śledzi w oleju dajemy najczęściej szprotki w oleju odsączone,zwykły majonez smakuje nam najlepiej w tym przypadku,a co drugą warstwę skrapiamy warzywa bardzo, bardzo delikatnie octem Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej

    Maciej , 09.12.2020

    TAK Śledzie uwielbiam od zawsze, ale pozostali członkowie mojej rodziny zawsze narzekali na ich specyficzny zapach. Kiedy jakiś czas temu przygotowałem śledzie pod pierzynką według tego przepisu, wszyscy jednoznacznie stwierdzili, że to najlepsze śledzie jakie jedli! Nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Gabrylewicz

    Michał Gabrylewicz , 31.12.2017

    sos czosnkowy z proszku??? to bezsensu. Nie jesteśmy narodem przyzwyczajonym do czosnku z proszku, do jajek w proszku; nie ten smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Agata

    Agata Agata , 14.04.2016

    Sos czosnkowy z torebki zmieszany z majonezem nie smakowal nikomu niestety I cala salatka skonczyla w smieciach. Pierzynka stala sie tak slodko dziwnie zmieniona, ze nie dalo sie jej zjesc.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Pstrong-Hołodok

    Krystyna Pstrong-Hołodok , 15.02.2016

    Bardzo smaczne, robiłam już parę razy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • rafał w.

    rafał w. , 27.12.2015

    pyszna. ale niestety brzuszek po niej szybko rośnie☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska , 22.12.2015

    sos czosnkowy wolę sama zrobić, a nie z proszku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Cholewczynska

    Violetta Cholewczynska , 22.12.2015

    pyszne, godne podniebienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Malinowska

    Alicja Malinowska , 30.07.2015

    pyszny! polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie pod pierzynkąŚledzie pod pierzynką

Chętnie sięgamy po śledzie zarówno na co dzień, jak i podczas ważnych okazji. To z nimi witamy Nowy Rok, a także przeżywamy najważniejsze święta. Śledzie na polskich stołach królują już od lat! Jeśli szukasz inspiracji, jak przygotować je w zupełnie nowej odsłonie, to sięgnij po przepis na śledzie pod pierzynką! Raz, dwa, trzy i pyszne danie gotowe!

Dla kogo?

Dla miłośników tradycyjnej kuchni, a także dla wszystkich osób, które zwracają uwagę na warstwę estetyczną dania.

Na jaką okazję?

Śledzie pod pierzynką świetnie sprawdzą się w roli przystawki. Pokrojone na kawałki, umieszczone w półmisku z dodatkiem gotowanych warzyw, a następnie polane sosem majonezowym z dodatkiem świeżo startego sera. Jedno jest pewnie – nikt się im nie oprze!

Czy wiesz, że?

Połowy śledzia odbywają się już od średniowiecza i stanowią jeden z ważniejszych gatunków występujących w Bałtyku.

Dla urozmaicenia:

Śledzie możesz udekorować gałązką koperku lub natką zielonej pietruszki.