Przepis na śledzie pikantne w ognistej zalewie | Przepisy.pl pixel

Pikantne śledzie w ognistej zalewie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

88

heart
765 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1741 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

60 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, następnie pokrój w większe kawałki.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie - Krok 1

Krok 2

Cebulkę oraz ogórka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z ketchupem i miodem. Ser zetrzyj na tarce.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie - Krok 2

Krok 3

Śledzie ułóż na talerzy lub półmisku i polej przygotowanym pikantnym sosem. Następnie posyp startym serem. Podawaj udekorowane gałązkami koperku.

Pikantne śledzie w ognistej zalewie - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli wolisz potrawy mniej pikantne możesz użyć ketchupu Hellmann’s łagodny.

5

Opinie o przepisie

  • Aldona

    Aldona , 26.11.2021

    Uwielbiam śledzie z z wyraźnym akcentem pikanterii. Te wymiatają! Koperek zastępuję kolendrą, którą uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sylwia

    Sylwia , 04.12.2020

    Tak. Świetny przepis, nie tylko na święta! Naprawde polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Trzcinski

    Lukasz Trzcinski , 16.01.2018

    bardzo. smaczne. polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antek Kowalski

    Antek Kowalski , 04.10.2016

    Zrobiłem według przepisu i mi smakowało ponieważ lubię ostrzejsze przyprawy i jedzenie ale dla reszty domowników lub gości polecam użyć tylko pikantnego ketchupu bez żadnych oznaczeń typu Extra HOT itp.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne śledzie w ognistej zalewie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne śledzie w ognistej zalewiePikantne śledzie w ognistej zalewie

Chcesz przygotować śledzie w nowy i oryginalny sposób? Zainspiruj się przepisem na pikantne śledzie w ognistej zalewie, które podasz zarówno jako przystawkę na przyjęciu, jak i na bożonarodzeniowy stół. Bazą do ostrej marynaty jest ketchup pikantny wymieszany dla kontrastu ze słodkim miodem. Jeśli wolisz, aby smak sosu był nieco delikatniejszy, użyj ketchupu łagodnego zamiast pikantnego. Pozostałe potrzebne składniki to czerwona cebula oraz ogórki kiszone, które należy posiekać w drobną kostkę. Filety śledziowe odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i pokrój je po skosie na kawałki. Ułóż je starannie na talerzyku i każdy kawałek przykryj warstwą pikantnego sosu. Następnie zetrzyj na tarce kostkę żółtego sera – dobrze sprawdzi się np. ementaler lub cheddar. Posyp śledzie startym serem, a na koniec udekoruj je gałązkami świeżego koperku. Danie serwuj schłodzone, najlepiej z dodatkiem białego pieczywa. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.