Śledzie pod pierzynką z jabłkiem i cebulą - przepis | Przepisy.pl pixel

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

763

713 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4217 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14839 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Następnie pokrój w większe kawałki i ułóż na talerzu lub półmisku.

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Jabłko i cebulę pokrój w drobną kostkę, następnie wymieszaj z majonezem oraz sosem sałatkowym Knorr.

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Nałóż warstwę kremowego, majonezowego sosu na śledzie, tak aby je przykryć. Przed podaniem schłódź śledzie przez godzinę w lodówce.

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanych śledzi możesz podać cząstkę cytryny oraz udekorować danie kiełkami.

6

Opinie o przepisie

  • monika1

    monika1 , 11.12.2020

    TAK. Mój ulubiony przepis na śledzie. Przypomina mi smak dzieciństwa, ponieważ te śledzie przygotowywała mi moja babcia, a ja miałam okazje je jeść. Naprawdę przepyszne i wyjątkowe dzięki dodatkowi produktów Knorr i Hellmann's . Dodatek majonezu i sosu doskonale pasuję do śledzi i dodają wyjątkowego smaku. Obecnie sama przygotowuję te danie na wigilię, a często też na inne okazje. Należę do wielbicielek śledzi i te bardzo mi smakowały, a teraz moje dzieci byli zachwyceni i prosili o dokładkę. Wyglądają pysznie. Mogłabym je jeść codziennie. Polecam przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ulka

    Ulka , 27.11.2021

    Przepyszne , w mig znikają z talerza. Ja dla wygody kupuje matiasy w oleju na tackach. Śledzie wyjmuje z tacki i przekladam do słoja przesypując pokrojona cebula i zalewam olejem z tacki. Śledziki przez noc nabiorą fajnego smaku , a przed serwowanie odcedzam je z oleju j czyszczę z cebuli.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia

    Basia , 11.11.2021

    Są super.Robie od dawna.Prosty przepis , ale są smaczne i szybko się robie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Haniama

    Haniama , 06.12.2020

    TAK. Pod pierzynką śniegu mienią się gałązki drzew, droga, którą jedziemy na pasterkę, kolorowe choinki z połyskującymi lampkami. Niestety, czasami Świętom Bożego Narodzenia brakuje pięknej białej warstwy śniegu, a delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu wzbudzają piękne wspomnienia, bo dzięki warstwie majonezu (Hellmann's Oryginalny) kojarzą się z puszystym śniegiem. Potrawa jest delikatna w smaku. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, które są dość tanie. Sposób przygotowania też nie jest skomplikowany, potrawę przygotowuje się bardzo szybko. Delikatnych śledzi pod pierzynką z majonezu nie może zabraknąć na wigilijny stole, bo uwielbia je cała rodzina, nie tylko ja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta  Graneist

    Elzbieta Graneist , 13.02.2018

    Pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława GURAZDA

    Wiesława GURAZDA , 21.11.2016

    pyszne i eleganckie danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEODelikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO

Śledzie pod pierzynką z majonezu to popularne i powszechnie lubiane danie, które w prosty sposób można zmodyfikować tak, by nabrało bardziej oryginalnego smaku. W kuchni chodzi nie tylko o gotowanie, ale również o zabawę i próbowanie nowych kompozycji! Zacznij od śledzi pod pierzynką z jabłkiem i cebulą, a z biegiem czasu modyfikuj recepturę. Sprawdź, który wariant będzie odpowiadał ci najbardziej.

Dla kogo? Jeśli podczas rodzinnego spotkania, Wigilii lub zwykłej kolacji, masz ochotę na coś dobrze znanego, a jednocześnie lubisz kuchenne eksperymenty, ta propozycja z pewnością przypadnie ci do gustu. Proporcje czosnku i ziół w śledziach pod pierzynką są bardzo dobrze wyważone, a dodatek jabłek i cebuli pozwoli podkreślić ich smak.

Na jaką okazję? Danie nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu: wystarczy pokroić śledzia na niewielkie kawałki, a kostki jabłek i cebuli wymieszać z majonezem oraz sosem czosnkowo-ziołowym. Następnie przykryć rybę gotową mieszanką i podawać. Śledzie pod pierzynką to dobry pomysł zarówno na przystawkę, jak i samodzielne danie. Na ich przyrządzenie znajdziesz czas nawet w największym przedświątecznym zamieszaniu!

Czy wiesz, że? Jeśli masz większy zapas czasu, śledzie pod pierzynką z majonezem wstaw do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą, tworząc harmonijną całość.

Dla urozmaicenia: Śledzie pod pierzynką z jabłkiem można podawać w wielu różnych wariantach: z dodatkiem świeżego pieczywa, jajek, ogórków kiszonych albo w postaci mini-kanapek na chlebie lub krakersach – wszystko zależy od twoich upodobań.