Śledzie pod pierzynką z jabłkiem i cebulą - przepis | Przepisy.pl pixel

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

725

700 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4076 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13874 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Następnie pokrój w większe kawałki i ułóż na talerzu lub półmisku.

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Jabłko i cebulę pokrój w drobną kostkę, następnie wymieszaj z majonezem oraz sosem sałatkowym Knorr.

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Nałóż warstwę kremowego, majonezowego sosu na śledzie, tak aby je przykryć. Przed podaniem schłódź śledzie przez godzinę w lodówce.

Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanych śledzi możesz podać cząstkę cytryny oraz udekorować danie kiełkami.

6

Opinie o przepisie

  • monika1

    monika1 , 11.12.2020

    TAK. Mój ulubiony przepis na śledzie. Przypomina mi smak dzieciństwa, ponieważ te śledzie przygotowywała mi moja babcia, a ja miałam okazje je jeść. Naprawdę przepyszne i wyjątkowe dzięki dodatkowi produktów Knorr i Hellmann's . Dodatek majonezu i sosu doskonale pasuję do śledzi i dodają wyjątkowego smaku. Obecnie sama przygotowuję te danie na wigilię, a często też na inne okazje. Należę do wielbicielek śledzi i te bardzo mi smakowały, a teraz moje dzieci byli zachwyceni i prosili o dokładkę. Wyglądają pysznie. Mogłabym je jeść codziennie. Polecam przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ulka

    Ulka , 27.11.2021

    Przepyszne , w mig znikają z talerza. Ja dla wygody kupuje matiasy w oleju na tackach. Śledzie wyjmuje z tacki i przekladam do słoja przesypując pokrojona cebula i zalewam olejem z tacki. Śledziki przez noc nabiorą fajnego smaku , a przed serwowanie odcedzam je z oleju j czyszczę z cebuli.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia

    Basia , 11.11.2021

    Są super.Robie od dawna.Prosty przepis , ale są smaczne i szybko się robie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Haniama

    Haniama , 06.12.2020

    TAK. Pod pierzynką śniegu mienią się gałązki drzew, droga, którą jedziemy na pasterkę, kolorowe choinki z połyskującymi lampkami. Niestety, czasami Świętom Bożego Narodzenia brakuje pięknej białej warstwy śniegu, a delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu wzbudzają piękne wspomnienia, bo dzięki warstwie majonezu (Hellmann's Oryginalny) kojarzą się z puszystym śniegiem. Potrawa jest delikatna w smaku. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, które są dość tanie. Sposób przygotowania też nie jest skomplikowany, potrawę przygotowuje się bardzo szybko. Delikatnych śledzi pod pierzynką z majonezu nie może zabraknąć na wigilijny stole, bo uwielbia je cała rodzina, nie tylko ja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta  Graneist

    Elzbieta Graneist , 13.02.2018

    Pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława GURAZDA

    Wiesława GURAZDA , 21.11.2016

    pyszne i eleganckie danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Delikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEODelikatne śledzie pod pierzynką z majonezu - VIDEO

Śledzie pod pierzynką z majonezu to popularne i powszechnie lubiane danie, które w prosty sposób można zmodyfikować tak, by nabrało bardziej oryginalnego smaku. Jeśli podczas rodzinnego spotkania, Wigilii lub zwykłej kolacji, masz ochotę na coś dobrze znanego, a jednocześnie lubisz kuchenne eksperymenty, ta propozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu. Proporcje czosnku i ziół są bardzo dobrze wyważone, a dodatek jabłek i cebuli pozwoli podkreślić ich smak. Danie nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu: wystarczy pokroić śledzia na niewielkie kawałki, a kostki jabłek i cebuli wymieszać z majonezem oraz sosem czosnkowo-ziołowym. Następnie przykryć rybę gotową mieszanką i podawać. Można podawać ją w wielu różnych wariantach: z dodatkiem świeżego pieczywa, jajek, ogórków kiszonych albo w postaci mini-kanapek na chlebie lub krakersach – wszystko zależy od Twoich upodobań. Śledzie pod pierzynką do dobry pomysł zarówno na przystawkę, jak i samodzielne danie. Spróbuj, który wariant będzie odpowiadał Ci najbardziej!