Śledzie marynowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie marynowane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

149 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

2 szklanki

2 sztuki

6 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj i dodaj obraną cebulę, plasterki marchewki, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ocet i cukier.

Śledzie marynowane - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawę Knorr i ponownie zagotuj.

Śledzie marynowane - Krok 2

Krok 3

Uprzednio namoczone filety pokrój w paski, zalej marynatą i schłodź w lodówce przez dobę.

Śledzie marynowane - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem paski śledzi zwiń w ruloniki, przekłuj wykałaczką i polej marynatą oraz przybierz marchewką i natką pietruszki.

Śledzie marynowane - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie marynowaneŚledzie marynowane

Do tej pory kupowałaś gotowe śledzie w sklepie? Od dziś z łatwością przygotujesz je we własnej kuchni i na pewno będą dużo smaczniejsze od tych kupnych. Śledzie na ostro, w sosie słodko-kwaśnym lub w occie. Każda wersja tej ryby jest dobra, bo śledź jest po prostu przepyszny. Według tego przepisu, przyrządzisz go w marynacie z octem oraz marchewką – te dodatki wspaniale podkreślą słony smak ryby, a danie będzie się ładnie prezentować. Przygotowanie marynaty jest bardzo proste, bo wystarczy wszystkie składniki zagotować w wodzie z cukrem. Smaki cebuli, octu, marchewki i przypraw zmieszają się ze sobą. Tak przygotowaną marynatą wystarczy zalać śledzie i poczekać, aż nasiąkną – najlepiej przez dobę trzymając je w lodówce. Przed podaniem, przystrój danie listkami pietruszki a śledziki ponabijaj na wykałaczki, by łatwiej było je jeść.