Śledzie marynowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie marynowane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
152 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

309 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

2 szklanki

2 sztuki

6 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj i dodaj obraną cebulę, plasterki marchewki, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ocet i cukier.

Śledzie marynowane - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawę Knorr i ponownie zagotuj.

Śledzie marynowane - Krok 2

Krok 3

Uprzednio namoczone filety pokrój w paski, zalej marynatą i schłodź w lodówce przez dobę.

Śledzie marynowane - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem paski śledzi marynowanych zwiń w ruloniki, przekłuj wykałaczką i polej marynatą oraz przybierz marchewką i natką pietruszki.

Śledzie marynowane - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby śledzie marynowane z cebulką miały intensywniejszy smak, dodaj do zalewy kilka ziaren jałowca – nadają one marynacie wyjątkowego aromatu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie marynowaneŚledzie marynowane

Do tej pory twój wybór padał na gotowe śledzie w sklepie? Od dziś z łatwością przygotujesz je we własnej kuchni i na pewno będą dużo smaczniejsze od tych kupnych. Śledzie na ostro, w sosie słodko-kwaśnym lub w occie. Każda wersja tej ryby jest dobra, bo śledź jest po prostu przepyszny. Według tego przepisu, przyrządzisz go w marynacie z octem oraz marchewką – te dodatki wspaniale podkreślą słony smak ryby, a danie będzie się ładnie prezentować. Przygotowanie marynaty jest bardzo proste, bo wystarczy wszystkie składniki zagotować w wodzie z cukrem. Smaki cebuli, octu, marchewki i przypraw zmieszają się ze sobą. Tak przygotowaną marynatą wystarczy zalać śledzie i poczekać, aż nasiąkną – najlepiej przez dobę trzymając je w lodówce. Przed podaniem, przystrój danie listkami pietruszki, a śledziki ponabijaj na wykałaczki, by łatwiej było je jeść.

Dla kogo?

Śledzie marynowane z cebulką to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych dań, którzy cenią sobie smakowite, lekko kwaśne przystawki. Ten przepis na śledzie w occie z cebulą przypadnie do gustu zarówno osobom, które uwielbiają ryby, jak i tym, które szukają prostych, ale smacznych pomysłów na przekąski.

Na jaką okazję?

Śledzie w occie to klasyczna potrawa, która świetnie sprawdzi się na każdej rodzinnej uroczystości, wigilii czy świątecznym stole. Dzięki temu przepisowi na śledzie w occie z cebulą szybko przygotujesz wyjątkową przekąskę.

Czy wiesz, że?

Śledzie marynowane w occie to danie, które zyskuje na smaku, gdy zostanie odpowiednio "przegryzione" – warto przygotować je z wyprzedzeniem, aby składniki mogły się dobrze połączyć.

Dla urozmaicenia:

Do śledzi marynowanych możesz dodać ulubione przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie, czy odrobinę gorczycy, które wzbogacą smak marynaty. Świetnym dodatkiem będzie także świeżo posiekana natka pietruszki, która doda świeżości i koloru.

Sprawdź również nasze inne przepisy na ciabattę z grillowanymi warzywami lub na zieloną kanapkę z pastą z awokado i łososiem!