Śledzie marynowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie marynowane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

147 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

2 szklanki

2 sztuki

6 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotuj i dodaj obraną cebulę, plasterki marchewki, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ocet i cukier.

Śledzie marynowane - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawę Knorr i ponownie zagotuj.

Śledzie marynowane - Krok 2

Krok 3

Uprzednio namoczone filety pokrój w paski, zalej marynatą i schłodź w lodówce przez dobę.

Śledzie marynowane - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem paski śledzi zwiń w ruloniki, przekłuj wykałaczką i polej marynatą oraz przybierz marchewką i natką pietruszki.

Śledzie marynowane - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie marynowane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie marynowaneŚledzie marynowane

Do tej pory kupowałaś gotowe śledzie w sklepie? Od dziś z łatwością przygotujesz je we własnej kuchni i na pewno będą dużo smaczniejsze od tych kupnych. Śledzie na ostro, w sosie słodko-kwaśnym lub w occie. Każda wersja tej ryby jest dobra, bo śledź jest po prostu przepyszny. Według tego przepisu, przyrządzisz go w marynacie z octem oraz marchewką – te dodatki wspaniale podkreślą słony smak ryby, a danie będzie się ładnie prezentować. Przygotowanie marynaty jest bardzo proste, bo wystarczy wszystkie składniki zagotować w wodzie z cukrem. Smaki cebuli, octu, marchewki i przypraw zmieszają się ze sobą. Tak przygotowaną marynatą wystarczy zalać śledzie i poczekać, aż nasiąkną – najlepiej przez dobę trzymając je w lodówce. Przed podaniem, przystrój danie listkami pietruszki a śledziki ponabijaj na wykałaczki, by łatwiej było je jeść.