Ciabatta z oliwkami i bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

240 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 łyżek

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżki

9 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w plastry, oprósz solą i pozostaw na kilka minut na papierowym ręczniku. Po tym czasie opłucz plastry pod wodą i osusz na ręczniku. Bakłażana skrop oliwą i opiecz na rozgrzanym grillu.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Paprykę przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazdo i również zgrilluj.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Ciabatty przekrój wzdłuż na połówki . W miseczce połącz ketchup Hellmann’s, posiekane fileciki ryby, posiekaną papryczkę chilli, oregano oraz 2 łyżki oliwy. Powstałym sosem posmaruj pieczywo.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Grillowane warzywa pokrój w cienkie paski. Przełóż do miseczki i połącz z rukolą, dodaj oliwki, oraz pokrojoną drobno kolendrę. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami oliwy oraz taką samą ilością wody. Połącz razem wszystkie składniki i wymieszaj.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 4

Krok 5

Przygotowana sałatkę nałóż na pieczywo i posyp równomiernie startym serem. Ciabatty ułóż na rozgrzanym grillu i zapiekaj powoli przez kilka minut, do momentu gdy ser rozpuści się.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie sandwich’e możesz przygotować domowym piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciabatta z oliwkami i bakłażanemCiabatta z oliwkami i bakłażanem

Ciabatta z oliwkami i grillowanym bakłażanem to łatwa w przygotowaniu przekąska inspirowana kuchnią południowoeuropejską. Śródziemnomorskiego charakteru nadają jej – przede wszystkim – włoskie białe pieczywo, czarne oliwki i wyraziste anchois. Ważnym składnikiem tego dania jest również bakłażan upieczony na grillu, ewentualnie na patelni grillowej. Pokrój go w plastry o grubości większej niż centymetr — dzięki temu po upieczeniu bakłażan nadal będzie soczysty. Czerwoną paprykę podziel na pół i usuń z niej gniazda nasienne – oba warzywa upiecz. Jeśli zamierzasz przyrządzić je na grillu, użyj aluminiowych tacek. Bakłażana skrop wcześniej oliwą lub marynatą przyrządzoną z tłuszczu, octu balsamicznego i rozgniecionego czosnku. Gotowe warzywa pokrój w paski, a następnie wymieszaj z rukolą, oliwkami, kolendrą oraz sosem sałatkowym. Powstałą sałatkę nałóż na pieczywo przekrojone na pół, posyp startym żółtym serem i zapiecz na grillu. Dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienite drugie śniadanie lub kolację!