
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżeczka
4 łyżki
9 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w plastry, oprósz solą i pozostaw na kilka minut na papierowym ręczniku. Po tym czasie opłucz plastry pod wodą i osusz na ręczniku. Bakłażana skrop oliwą i opiecz na rozgrzanym grillu.

Krok 2
Paprykę przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazdo i również zgrilluj. Ciabatty przekrój wzdłuż na połówki. W miseczce połącz majonez Hellmann's, posiekane fileciki ryby, posiekaną papryczkę chilli, oregano oraz 2 łyżki oliwy. Powstałym sosem posmaruj pieczywo.

Krok 3
Grillowane warzywa pokrój w cienkie paski. Przełóż do miseczki i połącz z rukolą, dodaj oliwki, oraz pokrojoną drobno kolendrę. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami oliwy oraz taką samą ilością wody. Połącz razem wszystkie składniki i wymieszaj.

Krok 4
Przygotowaną sałatkę nałóż na pieczywo i posyp równomiernie startym serem. Ciabatty ułóż na rozgrzanym grillu i zapiekaj powoli przez kilka minut do momentu, gdy ser rozpuści się. Ciabatta z oliwkami gotowa do podania.


Dobra rada:
Takie sandwiche możesz przygotować domowym piekarniku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciabatta z oliwkami i bakłażanem
Ciabatta z oliwkami i grillowanym bakłażanem to łatwa w przygotowaniu przekąska inspirowana kuchnią południowoeuropejską. Śródziemnomorskiego charakteru nadają jej – przede wszystkim – włoskie białe pieczywo, czarne oliwki i wyraziste anchois. Czerwoną paprykę podziel na pół i usuń z niej gniazda nasienne – razem z bakłażanem upiecz. Jeśli zamierzasz przyrządzić je na grillu, użyj aluminiowych tacek. Bakłażana skrop wcześniej oliwą lub marynatą przyrządzoną z tłuszczu, octu balsamicznego i rozgniecionego czosnku. Gotowe warzywa pokrój w paski, a następnie wymieszaj z rukolą, oliwkami, kolendrą oraz sosem sałatkowym. Powstałą sałatkę nałóż na pieczywo przekrojone na pół, posyp startym żółtym serem i zapiecz na grillu. Dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienite drugie śniadanie lub kolację!
Dla kogo?
Jeśli lubisz próbować dań z różnych kuchni świata – ciabatta z oliwkami powinna znaleźć się na Twojej liście. Odnajdziesz w niej śródziemnomorski charakter oraz zasmakujesz nieco południowoeuropejskich smaków.
Na jaką okazję?
Jeśli nie masz pomysłu na drugie śniadanie, lunch do pracy lub obiadokolację, przygotuj ciabattę z oliwkami. Przepis nie jest skomplikowany. Wystarczy zgromadzić potrzebne składniki, które możesz nabyć w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Ważnym składnikiem ciabatty z oliwkami jest również bakłażan upieczony na grillu, ewentualnie na patelni grillowej. Pokrój go w plastry o grubości większej niż centymetr — dzięki temu po upieczeniu bakłażan nadal będzie soczysty.
Dla urozmaicenia:
Przepis na ciabattę z oliwkami możesz do woli udoskonalać, zmieniając składniki lub ich proporcję. Pamiętaj jednak, aby użyć tych podstawowych, jakimi są oliwki, bakłażan i dobrze przygotowany sos. Ten ostatni, przyrządzony na bazie dobrej jakości majonezu, nada daniu charakteru i smakowitego wykończenia.