Składniki
2 sztuki
6 łyżek
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżeczka
4 łyżki
9 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w plastry, oprósz solą i pozostaw na kilka minut na papierowym ręczniku. Po tym czasie opłucz plastry pod wodą i osusz na ręczniku. Bakłażana skrop oliwą i opiecz na rozgrzanym grillu.
Krok 2
Paprykę przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazdo i również zgrilluj.
Krok 3
Ciabatty przekrój wzdłuż na połówki . W miseczce połącz ketchup Hellmann’s, posiekane fileciki ryby, posiekaną papryczkę chilli, oregano oraz 2 łyżki oliwy. Powstałym sosem posmaruj pieczywo.
Krok 4
Grillowane warzywa pokrój w cienkie paski. Przełóż do miseczki i połącz z rukolą, dodaj oliwki, oraz pokrojoną drobno kolendrę. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami oliwy oraz taką samą ilością wody. Połącz razem wszystkie składniki i wymieszaj.
Krok 5
Przygotowana sałatkę nałóż na pieczywo i posyp równomiernie startym serem. Ciabatty ułóż na rozgrzanym grillu i zapiekaj powoli przez kilka minut, do momentu gdy ser rozpuści się.
Dobra rada:
Takie sandwich’e możesz przygotować domowym piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciabatta z oliwkami i bakłażanem
Ciabatta z oliwkami i grillowanym bakłażanem to łatwa w przygotowaniu przekąska inspirowana kuchnią południowoeuropejską. Śródziemnomorskiego charakteru nadają jej – przede wszystkim – włoskie białe pieczywo, czarne oliwki i wyraziste anchois. Ważnym składnikiem tego dania jest również bakłażan upieczony na grillu, ewentualnie na patelni grillowej. Pokrój go w plastry o grubości większej niż centymetr — dzięki temu po upieczeniu bakłażan nadal będzie soczysty. Czerwoną paprykę podziel na pół i usuń z niej gniazda nasienne – oba warzywa upiecz. Jeśli zamierzasz przyrządzić je na grillu, użyj aluminiowych tacek. Bakłażana skrop wcześniej oliwą lub marynatą przyrządzoną z tłuszczu, octu balsamicznego i rozgniecionego czosnku. Gotowe warzywa pokrój w paski, a następnie wymieszaj z rukolą, oliwkami, kolendrą oraz sosem sałatkowym. Powstałą sałatkę nałóż na pieczywo przekrojone na pół, posyp startym żółtym serem i zapiecz na grillu. Dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienite drugie śniadanie lub kolację!