
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżeczka
4 łyżki
9 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w plastry, oprósz solą i pozostaw na kilka minut na papierowym ręczniku. Po tym czasie opłucz plastry pod wodą i osusz na ręczniku. Bakłażana skrop oliwą i opiecz na rozgrzanym grillu.

Krok 2
Paprykę przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazdo i również zgrilluj. Ciabatty przekrój wzdłuż na połówki. W miseczce połącz majonez Hellmann's, posiekane fileciki ryby, posiekaną papryczkę chilli, oregano oraz 2 łyżki oliwy. Powstałym sosem posmaruj pieczywo.

Krok 3
Grillowane warzywa pokrój w cienkie paski. Przełóż do miseczki i połącz z rukolą, dodaj oliwki, oraz pokrojoną drobno kolendrę. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami oliwy oraz taką samą ilością wody. Połącz razem wszystkie składniki i wymieszaj.

Krok 4
Przygotowaną sałatkę nałóż na pieczywo i posyp równomiernie startym serem. Ciabatty ułóż na rozgrzanym grillu i zapiekaj powoli przez kilka minut do momentu, gdy ser rozpuści się. Ciabatta z oliwkami gotowa do podania.


Dobra rada:
Takie sandwiche możesz przygotować domowym piekarniku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciabatta z oliwkami i bakłażanem
Ciabatta z oliwkami i grillowanym bakłażanem to łatwa w przygotowaniu przekąska inspirowana kuchnią południowoeuropejską. Śródziemnomorskiego charakteru nadają jej – przede wszystkim – włoskie białe pieczywo, czarne oliwki i wyraziste anchois. Czerwoną paprykę podziel na pół i usuń z niej gniazda nasienne – razem z bakłażanem upiecz. Jeśli zamierzasz przyrządzić je na grillu, użyj aluminiowych tacek. Bakłażana skrop wcześniej oliwą lub marynatą przyrządzoną z tłuszczu, octu balsamicznego i rozgniecionego czosnku. Gotowe warzywa pokrój w paski, a następnie wymieszaj z rukolą, oliwkami, kolendrą oraz sosem sałatkowym. Powstałą sałatkę nałóż na pieczywo przekrojone na pół, posyp startym żółtym serem i zapiecz na grillu. Dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienite drugie śniadanie lub kolację!
Dla kogo?
Jeśli lubisz próbować dań z różnych kuchni świata – ciabatta z oliwkami powinna znaleźć się na Twojej liście. Odnajdziesz w niej śródziemnomorski charakter oraz zasmakujesz nieco południowoeuropejskich smaków.
Na jaką okazję?
Jeśli nie masz pomysłu na drugie śniadanie, lunch do pracy lub obiadokolację, przygotuj ciabattę z oliwkami. Przepis nie jest skomplikowany. Wystarczy zgromadzić potrzebne składniki, które możesz nabyć w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Do dzieła!
Czy wiesz, że?
Ważnym składnikiem ciabatty z oliwkami jest również bakłażan upieczony na grillu, ewentualnie na patelni grillowej. Pokrój go w plastry o grubości większej niż centymetr — dzięki temu po upieczeniu bakłażan nadal będzie soczysty.
Dla urozmaicenia:
Przepis na ciabattę z oliwkami możesz do woli udoskonalać, zmieniając składniki lub ich proporcję. Pamiętaj jednak, aby użyć tych podstawowych, jakimi są oliwki, bakłażan i dobrze przygotowany sos. Ten ostatni, przyrządzony na bazie dobrej jakości majonezu, nada daniu charakteru i smakowitego wykończenia.