Ciabatta z oliwkami i bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

248 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 łyżek

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżki

9 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w plastry, oprósz solą i pozostaw na kilka minut na papierowym ręczniku. Po tym czasie opłucz plastry pod wodą i osusz na ręczniku. Bakłażana skrop oliwą i opiecz na rozgrzanym grillu.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Paprykę przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazdo i również zgrilluj.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Ciabatty przekrój wzdłuż na połówki . W miseczce połącz ketchup Hellmann’s, posiekane fileciki ryby, posiekaną papryczkę chilli, oregano oraz 2 łyżki oliwy. Powstałym sosem posmaruj pieczywo.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Grillowane warzywa pokrój w cienkie paski. Przełóż do miseczki i połącz z rukolą, dodaj oliwki, oraz pokrojoną drobno kolendrę. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami oliwy oraz taką samą ilością wody. Połącz razem wszystkie składniki i wymieszaj.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 4

Krok 5

Przygotowana sałatkę nałóż na pieczywo i posyp równomiernie startym serem. Ciabatty ułóż na rozgrzanym grillu i zapiekaj powoli przez kilka minut, do momentu gdy ser rozpuści się.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie sandwich’e możesz przygotować domowym piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciabatta z oliwkami i bakłażanemCiabatta z oliwkami i bakłażanem

Ciabatta z oliwkami i grillowanym bakłażanem to łatwa w przygotowaniu przekąska inspirowana kuchnią południowoeuropejską. Śródziemnomorskiego charakteru nadają jej – przede wszystkim – włoskie białe pieczywo, czarne oliwki i wyraziste anchois. Ważnym składnikiem tego dania jest również bakłażan upieczony na grillu, ewentualnie na patelni grillowej. Pokrój go w plastry o grubości większej niż centymetr — dzięki temu po upieczeniu bakłażan nadal będzie soczysty. Czerwoną paprykę podziel na pół i usuń z niej gniazda nasienne – oba warzywa upiecz. Jeśli zamierzasz przyrządzić je na grillu, użyj aluminiowych tacek. Bakłażana skrop wcześniej oliwą lub marynatą przyrządzoną z tłuszczu, octu balsamicznego i rozgniecionego czosnku. Gotowe warzywa pokrój w paski, a następnie wymieszaj z rukolą, oliwkami, kolendrą oraz sosem sałatkowym. Powstałą sałatkę nałóż na pieczywo przekrojone na pół, posyp startym żółtym serem i zapiecz na grillu. Dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienite drugie śniadanie lub kolację!