Ciabatta z oliwkami i bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
255 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżki

9 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w plastry, oprósz solą i pozostaw na kilka minut na papierowym ręczniku. Po tym czasie opłucz plastry pod wodą i osusz na ręczniku. Bakłażana skrop oliwą i opiecz na rozgrzanym grillu.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 1

Krok 2

Paprykę przekrój wzdłuż na pół, wytnij gniazdo i również zgrilluj. Ciabatty przekrój wzdłuż na połówki. W miseczce połącz majonez Hellmann's, posiekane fileciki ryby, posiekaną papryczkę chilli, oregano oraz 2 łyżki oliwy. Powstałym sosem posmaruj pieczywo.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Grillowane warzywa pokrój w cienkie paski. Przełóż do miseczki i połącz z rukolą, dodaj oliwki, oraz pokrojoną drobno kolendrę. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami oliwy oraz taką samą ilością wody. Połącz razem wszystkie składniki i wymieszaj.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Przygotowaną sałatkę nałóż na pieczywo i posyp równomiernie startym serem. Ciabatty ułóż na rozgrzanym grillu i zapiekaj powoli przez kilka minut do momentu, gdy ser rozpuści się. Ciabatta z oliwkami gotowa do podania.

Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie sandwiche możesz przygotować domowym piekarniku.

1

Opinie o przepisie

  • Wanda

    Wanda , 23.08.2024

    Bakłażana uwielbiam pod każdą postacią. Z rukolą, oliwkami i anchovies komponuje się znakomicie. polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciabatta z oliwkami i bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip ziołowy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciabatta z oliwkami i bakłażanemCiabatta z oliwkami i bakłażanem

Ciabatta z oliwkami i grillowanym bakłażanem to łatwa w przygotowaniu przekąska inspirowana kuchnią południowoeuropejską. Śródziemnomorskiego charakteru nadają jej – przede wszystkim – włoskie białe pieczywo, czarne oliwki i wyraziste anchois. Czerwoną paprykę podziel na pół i usuń z niej gniazda nasienne – razem z bakłażanem upiecz. Jeśli zamierzasz przyrządzić je na grillu, użyj aluminiowych tacek. Bakłażana skrop wcześniej oliwą lub marynatą przyrządzoną z tłuszczu, octu balsamicznego i rozgniecionego czosnku. Gotowe warzywa pokrój w paski, a następnie wymieszaj z rukolą, oliwkami, kolendrą oraz sosem sałatkowym. Powstałą sałatkę nałóż na pieczywo przekrojone na pół, posyp startym żółtym serem i zapiecz na grillu. Dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienite drugie śniadanie lub kolację!

Dla kogo?

Jeśli lubisz próbować dań z różnych kuchni świata – ciabatta z oliwkami powinna znaleźć się na Twojej liście. Odnajdziesz w niej śródziemnomorski charakter oraz zasmakujesz nieco południowoeuropejskich smaków.

Na jaką okazję?

Jeśli nie masz pomysłu na drugie śniadanie, lunch do pracy lub obiadokolację, przygotuj ciabattę z oliwkami. Przepis nie jest skomplikowany. Wystarczy zgromadzić potrzebne składniki, które możesz nabyć w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Do dzieła!

Czy wiesz, że?

Ważnym składnikiem ciabatty z oliwkami jest również bakłażan upieczony na grillu, ewentualnie na patelni grillowej. Pokrój go w plastry o grubości większej niż centymetr — dzięki temu po upieczeniu bakłażan nadal będzie soczysty.

Dla urozmaicenia:

Przepis na ciabattę z oliwkami możesz do woli udoskonalać, zmieniając składniki lub ich proporcję. Pamiętaj jednak, aby użyć tych podstawowych, jakimi są oliwki, bakłażan i dobrze przygotowany sos. Ten ostatni, przyrządzony na bazie dobrej jakości majonezu, nada daniu charakteru i smakowitego wykończenia.