Sandacz w liściach bananowca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz w liściach bananowca

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oczyść z łusek i wnętrzności. Umyj i osusz. Oprósz przyprawą Knorr.

Sandacz w liściach bananowca  - Krok 1

Krok 2

Rybę ułóż na kawałku liścia bananowca - liść musi być na tyle duży, aby łatwo można było w niego zawinąć rybę.

Sandacz w liściach bananowca  - Krok 2

Krok 3

Na wierzch ryby ułóż listek limonki kafir. Połóż przeciętą na pół trawę cytrynową, kilka plasterków ostrej papryki chilli i łyżkę natki kolendry.

Sandacz w liściach bananowca  - Krok 3

Krok 4

Rybę dodatkowo skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek, na wierzchu ułóż plastry limonki.

Sandacz w liściach bananowca  - Krok 4

Krok 5

Całość dokładnie zawiń w liść bananowca, zawiązując końce i ułóż na rozgrzanym ruszcie.

Sandacz w liściach bananowca  - Krok 5

Krok 6

Smaż około 10 minut z każdej strony, co jakiś czas przekręcając rybę. Owiniętą w liść bananowca rybę podawaj na jaśminowym ryżu.

Sandacz w liściach bananowca  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Janina                        Oleksy

    Janina Oleksy , 12.04.2017

    Pyszne danie lubie i sandacza i ryz jasminowy podoba mi sie przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Pikala

    Piotr Pikala , 08.09.2016

    Skąd załatwić liście bananowca

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz w liściach bananowca Sandacz w liściach bananowca

Sandacz w liściach bananowca to doskonała propozycja dla miłośników ryb. Idealnie nadaje się zarówno na rodzinny obiad, jak i przyjęcie. Chude i delikatne w smaku mięso doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak: listek limonki kafir, trawa cytrynowa, ostra papryka chili czy natka kolendry. By jeszcze bardziej podkreślić smak sandacza, koniecznie skrop go kilkoma kroplami oliwy z oliwek lub połóż na jego wierzchu plastry limonki. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sandacza zastąpić okoniem morskim, pstrągiem lub doradą, a kolendrę – natką pietruszki. Zanim jednak zaczniesz przygotowywać danie, dokładnie oczyść rybę z łusek i wnętrzności. Pamiętaj, by liść bananowca, na którym położysz sandacza był odpowiednio duży. Wszystkie składniki dokładnie zawiń, zawiązując końce liścia i umieść na ruszcie. Doskonałym dodatkiem do gotowej potrawy będzie jaśminowy ryż. Pobierz listę składników i przygotuj doskonałego w smaku sandacza. Do dzieła!