
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę oczyść z łusek i wnętrzności. Umyj i osusz. Oprósz przyprawą Knorr.

Krok 2
Rybę ułóż na kawałku liścia bananowca - liść musi być na tyle duży, aby łatwo można było w niego zawinąć rybę.

Krok 3
Na wierzch ryby ułóż listek limonki kafir. Połóż przeciętą na pół trawę cytrynową, kilka plasterków ostrej papryki chilli i łyżkę natki kolendry.

Krok 4
Rybę dodatkowo skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek, na wierzchu ułóż plastry limonki.

Krok 5
Całość dokładnie zawiń w liść bananowca, zawiązując końce i ułóż na rozgrzanym ruszcie.

Krok 6
Smaż około 10 minut z każdej strony, co jakiś czas przekręcając rybę. Owiniętą w liść bananowca rybę podawaj na jaśminowym ryżu.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz w liściach bananowca
Sandacz w liściach bananowca to doskonała propozycja dla miłośników ryb. Idealnie nadaje się zarówno na rodzinny obiad, jak i przyjęcie. Chude i delikatne w smaku mięso doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak: listek limonki kafir, trawa cytrynowa, ostra papryka chili czy natka kolendry. By jeszcze bardziej podkreślić smak sandacza, koniecznie skrop go kilkoma kroplami oliwy z oliwek lub połóż na jego wierzchu plastry limonki. Przepis możesz w prosty sposób modyfikować. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sandacza zastąpić okoniem morskim, pstrągiem lub doradą, a kolendrę – natką pietruszki. Zanim jednak zaczniesz przygotowywać danie, dokładnie oczyść rybę z łusek i wnętrzności. Pamiętaj, by liść bananowca, na którym położysz sandacza był odpowiednio duży. Wszystkie składniki dokładnie zawiń, zawiązując końce liścia i umieść na ruszcie. Doskonałym dodatkiem do gotowej potrawy będzie jaśminowy ryż. Pobierz listę składników i przygotuj doskonałego w smaku sandacza. Do dzieła!