Sola w liściach bananowca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sola w liściach bananowca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 sztuka

0.5 szklanki

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki na pół.

Sola w liściach bananowca  - Krok 1

Krok 2

Na rozłożonych liściach bananowca połóż kilka plasterków cukinii. Następnie skrop je oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Sola w liściach bananowca  - Krok 2

Krok 3

Na cukinii połóż cały filet ryby, skrop ponownie oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Sola w liściach bananowca  - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu ułóż całe gałązki natki, tymianku oraz plasterki cytryny i połówki pomidorów.

Sola w liściach bananowca  - Krok 4

Krok 5

Całość skrop pozostałą oliwą i posyp resztą przyprawy Knorr. Zwiń szczelnie w liście bananowca. Grilluj po 10 minut z każdej strony.

Sola w liściach bananowca  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Bożena Tulikowska

    Bożena Tulikowska , 01.05.2016

    żeby tak jeszcze sola była w sklepach a nie limanda to byłoby super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Dejmek

    Paweł Dejmek , 01.05.2016

    doskonale w tej roli sprawdza się też pokrzywa :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fasolka z boczkiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sola w liściach bananowca Sola w liściach bananowca

Poczuj się jak rozbitek na samotnej wyspie – wokół tylko pełen ryb ocean i tropikalne lasy. Głód doskwiera, a ty zastanawiasz się, co zjeść. Przyrządź solę w liściach bananowca! I wcale nie musisz przenosić się w ciepłe kraje, by rozkoszować się tym nietuzinkowym daniem. W pobliskim sklepie upoluj soczyste kawałki soli, a z półki w sklepie z azjatyckimi specjałami odnajdź liście bananowca. W wielu krajach nadal służą one za naczynia do serwowania potraw, jednak częściej używa się ich właśnie do owijania dań przeznaczonych do duszenia, gotowania na parze czy grillowania. Do listy zakupów dopisz jeszcze cukinię oraz czerwone pomidorki cherry i do dzieła. Przed nałożeniem składników potrawy na liście, zanurz je na chwilkę we wrzącej wodzie, a następnie skrop oliwą. Liście będą pełnić rolę folii, którą zazwyczaj owijamy pieczoną rybę, jednak bananowiec dodatkowo nada daniu charakterystycznego posmaku. Ułóż na nich wszystkie składniki i grilluj po 10 minut z każdej strony. Rewelacyjny smak!