Sola w liściach bananowca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

32 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 sztuka

0.5 szklanki

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki na pół.

Sola w liściach bananowca  - Krok 1

Krok 2

Na rozłożonych liściach bananowca połóż kilka plasterków cukinii. Następnie skrop je oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Sola w liściach bananowca  - Krok 2

Krok 3

Na cukinii połóż cały filet ryby, skrop ponownie oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Sola w liściach bananowca  - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu ułóż całe gałązki natki, tymianku oraz plasterki cytryny i połówki pomidorów.

Sola w liściach bananowca  - Krok 4

Krok 5

Całość skrop pozostałą oliwą i posyp resztą przyprawy Knorr. Zwiń szczelnie w liście bananowca. Grilluj po 10 minut z każdej strony.

Sola w liściach bananowca  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Bożena Tulikowska

    Bożena Tulikowska

    żeby tak jeszcze sola była w sklepach a nie limanda to byłoby super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Dejmek

    Paweł Dejmek

    doskonale w tej roli sprawdza się też pokrzywa :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sola w liściach bananowca Sola w liściach bananowca

Poczuj się jak rozbitek na samotnej wyspie – wokół tylko pełen ryb ocean i tropikalne lasy. Głód doskwiera, a ty zastanawiasz się, co zjeść. Przyrządź solę w liściach bananowca! I wcale nie musisz przenosić się w ciepłe kraje, by rozkoszować się tym nietuzinkowym daniem. W pobliskim sklepie upoluj soczyste kawałki soli, a z półki w sklepie z azjatyckimi specjałami odnajdź liście bananowca. W wielu krajach nadal służą one za naczynia do serwowania potraw, jednak częściej używa się ich właśnie do owijania dań przeznaczonych do duszenia, gotowania na parze czy grillowania. Do listy zakupów dopisz jeszcze cukinię oraz czerwone pomidorki cherry i do dzieła. Przed nałożeniem składników potrawy na liście, zanurz je na chwilkę we wrzącej wodzie, a następnie skrop oliwą. Liście będą pełnić rolę folii, którą zazwyczaj owijamy pieczoną rybę, jednak bananowiec dodatkowo nada daniu charakterystycznego posmaku. Ułóż na nich wszystkie składniki i grilluj po 10 minut z każdej strony. Rewelacyjny smak!