Sola w liściach bananowca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sola w liściach bananowca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 sztuka

0.5 szklanki

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki na pół.

Sola w liściach bananowca  - Krok 1

Krok 2

Na rozłożonych liściach bananowca połóż kilka plasterków cukinii. Następnie skrop je oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Sola w liściach bananowca  - Krok 2

Krok 3

Na cukinii połóż cały filet ryby, skrop ponownie oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Sola w liściach bananowca  - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu ułóż całe gałązki natki, tymianku oraz plasterki cytryny i połówki pomidorów.

Sola w liściach bananowca  - Krok 4

Krok 5

Całość skrop pozostałą oliwą i posyp resztą przyprawy Knorr. Zwiń szczelnie w liście bananowca. Grilluj po 10 minut z każdej strony.

Sola w liściach bananowca  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Bożena Tulikowska

    Bożena Tulikowska , 01.05.2016

    żeby tak jeszcze sola była w sklepach a nie limanda to byłoby super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Dejmek

    Paweł Dejmek , 01.05.2016

    doskonale w tej roli sprawdza się też pokrzywa :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sola w liściach bananowca  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekane warzywa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sola w liściach bananowca Sola w liściach bananowca

Poczuj się jak rozbitek na samotnej wyspie – wokół tylko pełen ryb ocean i tropikalne lasy. Głód doskwiera, a ty zastanawiasz się, co zjeść. Przyrządź solę w liściach bananowca! I wcale nie musisz przenosić się w ciepłe kraje, by rozkoszować się tym nietuzinkowym daniem. W pobliskim sklepie upoluj soczyste kawałki soli, a z półki w sklepie z azjatyckimi specjałami odnajdź liście bananowca. W wielu krajach nadal służą one za naczynia do serwowania potraw, jednak częściej używa się ich właśnie do owijania dań przeznaczonych do duszenia, gotowania na parze czy grillowania. Do listy zakupów dopisz jeszcze cukinię oraz czerwone pomidorki cherry i do dzieła. Przed nałożeniem składników potrawy na liście, zanurz je na chwilkę we wrzącej wodzie, a następnie skrop oliwą. Liście będą pełnić rolę folii, którą zazwyczaj owijamy pieczoną rybę, jednak bananowiec dodatkowo nada daniu charakterystycznego posmaku. Ułóż na nich wszystkie składniki i grilluj po 10 minut z każdej strony. Rewelacyjny smak!