Okoń z grilla – przepis: grillowany okoń morski | Przepisy.pl pixel

Cały okoń z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

605 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

3 sztuki

1 łyżka

0.5 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okonia oczyść. Następnie skrop oliwą z oliwek wewnątrz oraz na zewnątrz i posyp przyprawą Knorr oraz pieprzem.

Cały okoń z grilla    - Krok 1

Krok 2

Do środka ryby włóż masło, posiekany czosnek oraz całe zioła wraz z łodygami.

Cały okoń z grilla    - Krok 2

Krok 3

Na wierzchu natnij delikatnie nożem skórę ryby z obu stron.

Cały okoń z grilla    - Krok 3

Krok 4

Okonia grilluj po 8 minut z każdej strony. W trakcie smażenia nie przewracaj zbyt często ryby tak, aby skórka mogła zrobić się mocno rumiana i chrupiąca. W trakcie skrop rybę sokiem z cytryny.

Cały okoń z grilla    - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

8

Opinie o przepisie

  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 30.06.2021

    TAK. Sezon grillowy w najlepsze trwa, pani domu Iza pomysł na okonia ma! Okonia oczyszczam dokładnie, moja rybka będzie smakowała idealnie! Polewam go sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi oprószam i do dalszej pracy ruszam. Do środka ryby masło wkładam i czosnek posiekany - nie ma to jak okoń prosto od mamy! Rybę grilluję, aż stanie się rumiana, aby była przez całą rodzinę wychwalana. Ja rybę z sosem zaserwuję, w takiej wersji najbardziej wszystkim smakuje! SOS: Czosnek przeciskam przez praskę, cebulę w piórka kroję, aby było smacznie, dwoję się i troję! Cebulę, czosnek i szpinak na masełku smażę, ja o takich smakach marzę! Podsypuję mąką, bulionu dodaje i soku z cytryny, my ten sosik bardzo lubimy! Ulubionymi przyprawami doprawiam i przyjemność bliskim sprawiam! Grillowanego okonia z sosem podaję i od razu dzień smakowity się staje! SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 26.06.2021

    TAK. Jeśli mąż z okonia ości powyjmuje, to potem ja resztą się z chęcią zajmuję :) Lubię do środka dać plastry cytryny lub pomarańczy, w tym duecie świetnie ryba tańczy!!! Takie nuty cytrusowe, przedstawiają danie całkiem nowe!!! :) Pozdrawiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 22.06.2021

    TAK. Okonia z grilla trochę podrasuję i puree z zielonego groszku w zestawie z nim zaserwuję. Poza tym czarna soczewica, niczym puzzle, z tym daniem będzie idealnie pasować. Może ktoś z Państwa tej wariacji kulinarnej będzie chciał spróbować? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irmina

    Irmina , 18.06.2021

    TAK. Ja oprócz masełka z czosnkiem wkładam do środka plastry cebuli. Ryba ma wtedy bardziej wyrazisty smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata

    Beata , 11.06.2021

    Tak.Uwielbiam ryby ,a ta kusi wyglądem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zbigniew

    Andrzej Zbigniew , 08.07.2017

    mój się udał,duzo ości, ale jest ok.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Polak

    Jolanta Polak , 11.05.2016

    Jak to jest okoń to ja jestem królowa angielska, wygląda na pstrąga prędzej :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Szymczak

    Aleksandra Szymczak , 11.05.2016

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cały okoń z grilla    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip z mango
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cały okoń z grilla   Cały okoń z grilla

Lubisz ryby, ale zazwyczaj decydujesz się na przygotowanie gotowych filetów, zamiast przyrządzić je w całości? Zapewniamy – to nic trudnego. Dziś proponujemy całego okonia z grilla. Jego białe i jędrne mięso idealnie komponuje się z maślano-ziołowym nadzieniem. Jeżeli zdecydujesz się na rybę w takim wydaniu, pamiętaj żeby wybrać świeży i piękny okaz, który będzie się prezentował doskonale na twoim talerzu By go zrobić najpierw oczyść rybę, a następnie do jej wnętrza włóż tłuszcz, czosnek i zioła. Idealną kompozycję stworzy natka pietruszki i świeży estragon. Całość skrop sokiem z cytryny i grilluj. Aby mięso było równomiernie upieczone, możesz zrobić parę nacięć na skórze okonia z obu stron. Gotową rybę podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem i surówkami Wyśmienicie smakuje z sałatką z kapusty lub z gotowanymi brokułami.