1. Sosy pozwolą sprostać różnym gustom
Różnorodne sosy do mięs, ryb, pieczonych ziemniaków czy warzyw to podstawa sprytnego gotowania. Są nieodzowne zwłaszcza wtedy, gdy przygotowujemy posiłek dla licznej rodziny lub gości i chcemy trafić w różne gusta. Dzięki sosom przygotowujesz tylko jedno danie, np. grillowanego kurczaka lub karkówkę, a biesiadnicy sami mogą wykończyć smak potrawy ulubionym sosem.
Dla wielbicieli ostrzejszych smaków świetnie sprawdzi się salsa z pomidorów i papryki z dodatkiem chili. Jeśli nie masz czasu na jej przygotowanie, możesz wykorzystać gotowy sos Hellmann’s Chili. Osoby szukające czegoś delikatniejszego zainteresują sosy na bazie kremowego majonezu. Dodając do niego czosnek i cytrynę stworzysz sos aioli. Podczas grilla czy pikniku łatwiej użyć sosu Hellmann’s czosnkowego z jogurtem, o delikatnym ziołowo-jogurtowym smaku. Świetnie komponuje się z rybami, kurczakiem czy wieprzowiną.
2. Sosy zmieniają charakter znanych dań
Sosy stanowią idealne uzupełnienie przygotowywanych potraw i zmieniają ich smak. Aby stworzyć doskonały duet sosu i mięsa, musisz uwzględnić jego kolor, rodzaj, strukturę (czy jest chude czy tłuste) oraz jaką techniką zostało przyrządzone. Nie wszystkie kombinacje smaków do siebie pasują. Czerwone, bardziej wyraziste mięsa potrzebują zdecydowanych dodatków w postaci ciemnych, mocno przyprawionych a nawet ostrych sosów. Idealnym dodatkiem do tego typu mięs będzie sos Hellmann’s Steak. Z kolei jasne mięsa należą do tych delikatniejszych. Dlatego nie łączcie ich na siłę z sosami z dodatkiem chili. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie skomponowanie takiego mięsa z delikatnym sosem Hellmann’s Green Pepper. Eksperymentując w kuchni z nowymi produktami i smakami, wyrobicie sobie własne zdanie, przy okazji odkrywając rozwiązania, które zmienią Wasze dania w kulinarny majstersztyk.
3. Dipy to oryginalny sposób na wykorzystanie młodych warzyw
Środek lata to idealny moment na przyrządzanie ulubionych sosów z wykorzystaniem świeżych warzyw. Właśnie teraz są najsmaczniejsze! Soczystych, niemalże słodkich pomidorów możecie użyć do przygotowania dipu pomidorowego czy sosu barbecue. Nie zapomnijcie o popularnym bobie czy młodych brokułach – ugotowane i zmiksowane z dodatkiem majonezu i jogurtu, staną się pyszną bazą zielonych dipów. Z grillowanej cukinii, bakłażana i papryk, podkręconych smakiem ketchupu, powstanie natomiast popularny warzywny ajwar rodem z Bałkanów.
4. Sos uratuje zbyt suche mięso
Niektóre rodzaje mięs z natury są bardziej suche niż inne. Możemy do nich zaliczyć kurczaka, indyka, królika czy niektóre części mięsa wieprzowego, np. schab. Zdarza się również, że nawet stosunkowo tłusta karkówka czy steki wołowe, po usmażeniu nie są tak soczyste jak zwykle. Wówczas z pomocą przychodzą sosy! Powinny komponować się z przyprawami użytymi do marynowania mięsa oraz jego rodzajem. Do drobiu pasują zarówno łagodne sosy na bazie jogurtu czy majonezu, jak i te bardziej zdecydowane, z chili czy musztardą. W przypadku mięsa czerwonego, które potrzebuje wyrazistych dodatków, najlepiej sprawdzą się sosy słodko-kwaśne i ostre.
5. Sosy i dipy są modne
Sosy i dipy coraz częściej goszczą na naszych stołach, a Polacy z roku na rok stawiają sobie wyżej kulinarną poprzeczkę. Inspiracją dla nas są zwłaszcza podróże do innych krajów, często coraz bardziej egzotycznych, z których przywozimy do domu nowe ulubione smaki. Minęły już czasy, gdy sosy kojarzył się z nam jedynie z pieczeniową gęstą polewą do mięs czy ziemniaków podawanych na świąteczny obiad. Od kilku sezonów bez zimnych sosów i dipów nie może obejść się żaden grill ani domowe przyjęcie. Jeśli więc chcecie, by Wasza kuchnia była nowoczesna i urozmaicona – pod ręką miejcie zawsze gotowe sosy lub nasze przepisy na błyskawiczne dipy z nutką szaleństwa. Na przykład dip na bazie majonezu z suszonymi pomidorami.
6. Sosy to uniwersalny dodatek
Zimne sosy znajdują zastosowanie nie tylko jako dodatek do mięsa. Możesz je przechowywać w lodówce i dodawać do kanapek lub gotowanych i surowych warzyw. Znany sos barbecue, który powstał z myślą o potrawach z mięsa wieprzowego, przyrządzanych na grillu przez Amerykanów, w Polsce jest wykorzystywany jako marynata i sos do mięs, sałatek czy nawet kanapek. Z kolei popularna w Hiszpanii i Meksyku salsa ze zmiksowanych bądź drobno pokrojonych warzyw jest dodatkiem do mięs, sałatek a nawet nachosów. Latynoskie klimaty do kuchni możecie również wprowadzić, wykorzystując sos Hellmann’s Samba. Grecki, tradycyjny sos tzatziki sprawdzi się w towarzystwie właściwie wszystkich rodzajów mięs oraz grillowanych warzyw. Świetnie komponuje się z popularną tam pieczoną koziną. W Polsce możemy go połączyć z mięsem wieprzowym czy dziczyzną. Smacznego!