
Składniki
6 łyżek
8 sztuk
0.5 łyżki
0.5 łyżki
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgnieciony czosnek i sok z cytryny włóż do miseczki i odstaw do marynowania na 10 minut.
Krok 2
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Dobra rada:
Tak przygotowany sos podawaj do frytek lub chrupiących warzywnych sticków.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos aioli
Sos aioli to symbol kuchni śródziemnomorskiej, popularny szczególnie w Prowansji i Hiszpanii. Jego dwoma głównymi składnikami są czosnek oraz oliwa z oliwek. Przygotowanie tego doskonałego sosu zajmuje jedynie chwilę, a sposobów na jego wykorzystanie jest bardzo wiele. Uniwersalny i pyszny – to właśnie wizytówka sosu aioli z majonezu, który opracowaliśmy, by twoje dania były jeszcze smaczniejsze. Nie ma czasu do stracenia, tylko kwadrans dzieli cię od poznania wszystkich tajników przepisu na sos aioli. Sprawdź, jak smakuje śródziemnomorski specjał.
Dla kogo? Dla kulinarnych odkrywców. Zadajesz sobie pytanie: sos aioli – co to właściwie jest? Wyjaśniamy! Do przyrządzenia sosu, oprócz oliwek i czosnku, będziesz potrzebować także soku wyciśniętego z cytryny oraz majonezu. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z sokiem cytrynowym i odstaw na chwilę, by się zamarynowały. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, dodaj pozostałe składniki z przepisu na sos aioli z majonezu. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną suszonych ziół, na przykład prowansalskich. Dip aioli jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, lecz zapewnia fantastyczne doznania smakowe.
Na jaką okazję? Podczas grillowania na stołach królują ketchup i musztarda? Czas na zmiany! Wiesz już jak zrobić sos aioli, więc podawaj go do przysmaków prosto z rusztu, zarówno mięs, jak i warzyw. Potrawy z piekarnika lub smażone też już nigdy nie będą wydawać się przesuszone. Aioli to sos, który jest w stanie uratować niemalże każde danie.
Czy wiesz, że? Przepis na aioli pochodzi z Prowansji, położonej w południowo-wschodniej Francji. Dosłowne tłumaczenie nazwy sosu aioli oznacza „czosnek i olej”. Nic dodać, nic ująć!
Dla urozmaicenia: Sos aioli będzie idealnym dipem do faszerowanych jajek, pokrojonych w słupki świeżych lub grillowanych warzyw, a także frytek i pieczonych ziemniaków. Możesz go podać jako sos do pizzy lub dressing do różnego rodzaju sałatek. Aioli warto również dodawać do kanapek i burgerów lub maczać w nim kawałki pieczywa.