Sos aioli - przepis z majonezu, czosnku i cytryny | Przepisy.pl pixel

Sos aioli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

332 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

559 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2053 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

8 sztuk

0.5 łyżki

0.5 łyżki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgnieciony czosnek i sok z cytryny włóż do miseczki i odstaw do marynowania na 10 minut.

Krok 2

Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany sos podawaj do frytek lub chrupiących warzywnych sticków.

5

Opinie o przepisie

  • czeremcha

    czeremcha , 28.01.2022

    Robię ten sos od lat, dodaję tylko trochę śmietany jest pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga

    Aga , 18.08.2021

    Przepis na aioli to nie jest. Ale na sos czosnkowy jak najbardziej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nata

    Nata , 30.06.2021

    Ja robię identyczny sos od lat i nazywam go ,,czosnkowym ". Doskonały do pizz,gyrosa a nawet do parówek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Żuberek

    Monika Żuberek , 31.07.2016

    Próbował ktoś?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przepisy, dzięki którym zdobędziesz i utrzymasz formę

    Przepisy, dzięki którym zdobędziesz i utrzymasz formę , 02.07.2016

    Wygląda naprawdę smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos aioliSos aioli

Gustujesz w kremowych sosach o niepowtarzalnych smakach i niezwykłych aromatach? Lubisz testować i poznawać specjały z innych krajów? Jeżeli tak, to jesteś w dobrym miejscu! Razem z nami poznasz wychwalany na całym świecie sos aioli i dowiesz się, jak go przygotować. Jesteś gotowy na tę kulinarną przygodę? Zaczynamy! Najpierw poznaj kilka podstawowych informacji na temat tego przysmaku. Gdzie można go zjeść i skąd pochodzi? Sos aioli to symbol kuchni śródziemnomorskiej, popularny szczególnie w Prowansji i Hiszpanii. Warto wspomnieć o bazie tego dipu, ponieważ głównymi składnikami w recepturze są czosnek oraz oliwa z oliwek. Przygotowanie tego doskonałego sosu zajmuje jedynie chwilę, a sposobów na jego wykorzystanie jest bardzo wiele. Uniwersalny i pyszny – to właśnie wizytówka sosu aioli z majonezu, który opracowaliśmy, by twoje dania były jeszcze smaczniejsze. Nie ma czasu do stracenia, tylko kwadrans dzieli cię od poznania wszystkich tajników przepisu na sos aioli. Sprawdź, jak smakuje śródziemnomorski specjał i podziel się tym pysznym odkryciem z najbliższymi. 

Dla kogo?

Dla kulinarnych odkrywców ciekawych nowych przepisów i smaków. Zadajesz sobie pytanie: sos aioli – co to właściwie jest? Wyjaśniamy! Pod tą nietypową nazwą kryje się sos o kremowej konsystencji, którego przygotowanie jest banalnie proste. Przekonaj się o tym już wkrótce! Najpierw jednak zobacz, co znajduje się na liście składników niezbędnych do jego przygotowania. Do przyrządzenia sosu, oprócz oliwek i czosnku, będziesz potrzebować także soku wyciśniętego z cytryny oraz majonezu. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z sokiem cytrynowym i odstaw na chwilę, by się zamarynowały. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, dodaj pozostałe składniki z przepisu na sos aioli z majonezu. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną suszonych ziół, na przykład prowansalskich. Dip aioli jest nie tylko dziecinnie prosty w przygotowaniu, ale też zapewnia fantastyczne doznania smakowe.

Na jaką okazję?

Podczas grillowania na stołach królują ketchup i musztarda? Czas na zmianę przyzwyczajeń! Wiesz już, jak zrobić sos aioli, więc podawaj go do przysmaków prosto z rusztu, zarówno mięs, jak i warzyw. Ten kremowy dodatek o uniwersalnym smaku nada wyrazistości potrawom podczas biesiady na świeżym powietrzu. Każdy gość będzie zadowolony z takiego urozmaicenia grillowych dań. Nie ograniczaj się i sos aioli serwuj również do dań przygotowywanych na obiad lub kolację. Do czego dodać ten smaczny dip? Mamy kilka propozycji! Potrawy z piekarnika lub smażone nie będą wydawać się mało soczyste, dzięki aioli, który doda kremowego wykończenia. Wspomnijmy również o mięsach, które z tym dodatkiem będą prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Podobnie warzywa – upiecz to, co akurat masz w swoich zapasach i zachwyć wszystkich nową kompozycją smaków. Aioli to sos, który doda charakteru niemalże każdemu daniu. Nie czekaj i już teraz zabierz się za kulinarne przygotowania. Sos aioli przepis jest na wyciągnięcie ręki! 

Czy wiesz, że?

Chociaż chcielibyśmy być pomysłodawcami pierwszej receptury na prawdziwy sos aioli, to nasz przysmak został wynaleziony już wiele lat temu w zupełnie innym zakątku świata. Gdzie powstał ten wyjątkowy specjał? Przepis na aioli pochodzi z Prowansji, położonej w południowo-wschodniej Francji. Dosłowne tłumaczenie nazwy sosu aioli oznacza „czosnek i olej”, co od razu sugeruje nam, z czego będzie składała się lista składników. Nic dodać, nic ująć! Chociaż nazwa aioli jest najbardziej popularna, to w zależności od regionu może brzmieć ona nieco inaczej. Popularnymi określeniami na kremowy sos są również: allioli czy aillade. Nie zdziw się, gdy podczas podróży do Francji spotkasz się właśnie z tymi nazwami. Jedno jest pewne – nie o słowa tu chodzi, lecz o znakomity smak sosu aioli. Z naszą recepturą przyrządzisz ten specjał w domowych warunkach, a efekty miło Cię zaskoczą. To jak, kiedy rozpoczniesz kulinarne działania? Powodzenia! 

Dla urozmaicenia:

Aioli sos przepis jest tak prosty, że przyrządzisz go w kilkanaście minut, a później wykorzystasz jako dodatek do wielu pysznych dań. Z czym skomponować kremowy dip? Przychodzimy z podpowiedziami! Sos aioli będzie idealnym dodatkiem do faszerowanych jajek. Zastąp nim klasyczny majonez i zaskocz wszystkim nową kompozycją smaków. Aioli sprawdzi się również jako sos do pokrojonych w słupki świeżych lub grillowanych warzyw. Możesz wykorzystać marchewki, bakłażany, cukinie – wybierz swoje ulubione produkty i działaj! Sosu nie może także zabraknąć koło ziemniaczanych wyrobów. Zgadzasz się? Jeżeli tak, to zaserwuj aioli do frytek i pieczonych ziemniaków. Pycha! Możesz go podać jako sos do pizzy lub dressing do różnego rodzaju sałatek. Aioli warto również dodawać do kanapek i burgerów lub maczać w nim kawałki pieczywa. Opcji masz naprawdę wiele, dlatego obudź w sobie duszę kulinarnego odkrywcy i poznaj potencjał kremowego i aromatycznego sosu aioli. Później podziel się z nami opinią i wrażeniami w komentarzach. Powodzenia i smacznego!