
Składniki
6 łyżek
8 sztuk
0.5 łyżki
0.5 łyżki
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgnieciony czosnek i sok z cytryny włóż do miseczki i odstaw do marynowania na 10 minut.
Krok 2
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Dobra rada:
Tak przygotowany sos podawaj do frytek lub chrupiących warzywnych sticków.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos aioli
Sos aioli to symbol kuchni śródziemnomorskiej, popularny szczególnie w Prowansji i Hiszpanii. Jego dwoma głównymi składnikami są czosnek oraz oliwa z oliwek. Przygotowanie tego doskonałego sosu zajmuje jedynie chwilę, a sposobów na jego wykorzystanie jest bardzo wiele. Uniwersalny i pyszny – to właśnie wizytówka sosu aioli z majonezu, który opracowaliśmy, by twoje dania były jeszcze smaczniejsze. Nie ma czasu do stracenia, tylko kwadrans dzieli cię od poznania wszystkich tajników przepisu na sos aioli. Sprawdź, jak smakuje śródziemnomorski specjał.
Dla kogo? Dla kulinarnych odkrywców. Zadajesz sobie pytanie: sos aioli – co to właściwie jest? Wyjaśniamy! Do przyrządzenia sosu, oprócz oliwek i czosnku, będziesz potrzebować także soku wyciśniętego z cytryny oraz majonezu. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z sokiem cytrynowym i odstaw na chwilę, by się zamarynowały. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, dodaj pozostałe składniki z przepisu na sos aioli z majonezu. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną suszonych ziół, na przykład prowansalskich. Dip aioli jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, lecz zapewnia fantastyczne doznania smakowe.
Na jaką okazję? Podczas grillowania na stołach królują ketchup i musztarda? Czas na zmiany! Wiesz już jak zrobić sos aioli, więc podawaj go do przysmaków prosto z rusztu, zarówno mięs, jak i warzyw. Potrawy z piekarnika lub smażone też już nigdy nie będą wydawać się przesuszone. Aioli to sos, który jest w stanie uratować niemalże każde danie.
Czy wiesz, że? Przepis na aioli pochodzi z Prowansji, położonej w południowo-wschodniej Francji. Dosłowne tłumaczenie nazwy sosu aioli oznacza „czosnek i olej”. Nic dodać, nic ująć!
Dla urozmaicenia: Sos aioli będzie idealnym dipem do faszerowanych jajek, pokrojonych w słupki świeżych lub grillowanych warzyw, a także frytek i pieczonych ziemniaków. Możesz go podać jako sos do pizzy lub dressing do różnego rodzaju sałatek. Aioli warto również dodawać do kanapek i burgerów lub maczać w nim kawałki pieczywa.