Sos aioli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos aioli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

297 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

472 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1776 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

8 sztuk

0.5 łyżki

0.5 łyżki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgnieciony czosnek i sok z cytryny włóż do miseczki i odstaw do marynowania na 10 minut.

Krok 2

Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany sos podawaj do frytek lub chrupiących warzywnych sticków.

3

Opinie o przepisie

  • Nata

    Nata , 30.06.2021

    Ja robię identyczny sos od lat i nazywam go ,,czosnkowym ". Doskonały do pizz,gyrosa a nawet do parówek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Żuberek

    Monika Żuberek , 31.07.2016

    Próbował ktoś?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przepisy, dzięki którym zdobędziesz i utrzymasz formę

    Przepisy, dzięki którym zdobędziesz i utrzymasz formę , 02.07.2016

    Wygląda naprawdę smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos aioliSos aioli

Sos aioli to symbol kuchni śródziemnomorskiej, popularny szczególnie w Prowansji i Hiszpanii. Jego dwoma głównymi składnikami są czosnek oraz oliwa z oliwek. Przygotowanie tego doskonałego sosu zajmuje jedynie chwilę, a sposobów na jego wykorzystanie jest bardzo wiele. Uniwersalny i pyszny – to właśnie wizytówka sosu aioli z majonezu, który opracowaliśmy, by twoje dania były jeszcze smaczniejsze. Nie ma czasu do stracenia, tylko kwadrans dzieli cię od poznania wszystkich tajników przepisu na sos aioli. Sprawdź, jak smakuje śródziemnomorski specjał.

Dla kogo? Dla kulinarnych odkrywców. Zadajesz sobie pytanie: sos aioli – co to właściwie jest? Wyjaśniamy! Do przyrządzenia sosu, oprócz oliwek i czosnku, będziesz potrzebować także soku wyciśniętego z cytryny oraz majonezu. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z sokiem cytrynowym i odstaw na chwilę, by się zamarynowały. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, dodaj pozostałe składniki z przepisu na sos aioli z majonezu. Całość przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną suszonych ziół, na przykład prowansalskich. Dip aioli jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, lecz zapewnia fantastyczne doznania smakowe.

Na jaką okazję? Podczas grillowania na stołach królują ketchup i musztarda? Czas na zmiany! Wiesz już jak zrobić sos aioli, więc podawaj go do przysmaków prosto z rusztu, zarówno mięs, jak i warzyw. Potrawy z piekarnika lub smażone też już nigdy nie będą wydawać się przesuszone. Aioli to sos, który jest w stanie uratować niemalże każde danie.

Czy wiesz, że? Przepis na aioli pochodzi z Prowansji, położonej w południowo-wschodniej Francji. Dosłowne tłumaczenie nazwy sosu aioli oznacza „czosnek i olej”. Nic dodać, nic ująć!

Dla urozmaicenia: Sos aioli będzie idealnym dipem do faszerowanych jajek, pokrojonych w słupki świeżych lub grillowanych warzyw, a także frytek i pieczonych ziemniaków. Możesz go podać jako sos do pizzy lub dressing do różnego rodzaju sałatek. Aioli warto również dodawać do kanapek i burgerów lub maczać w nim kawałki pieczywa.