Czym zastąpić sos ostrygowy? Co zamiast niego? Jaki zamiennik?

Co zrobić, jeśli zabraknie wam w kuchni sosu z ostryg? Czym zastąpić sos ostrygowy, żeby uzyskać podobny smak potrawy? Sprawdźcie nasze propozycje zamienników.

Czym zastąpić sos ostrygowy w kuchni?

Ciekawi was, czym zastąpić sos ostrygowy? Zamiennikiem może być inny azjatycki sos o podobnym smaku.

  • Sos rybny w niektórych przepisach może być traktowany na równi z ostrygowym. Sos powstający z fermentowanych ryb jest rzadszy od sosu ostrygowego i cechuje się bardziej rybnym posmakiem, ma też mniej cukru i jest bardziej słony, przez co sprawdzi się najlepiej do potraw niezawierających w przepisie soli.
  • Sos sojowy to wegański sos, który świetnie smakuje jako dodatek do potraw warzywnych. Ten sos zawiera więcej soli niż ostrygowy i jest od niego rzadszy, więc trzeba go użyć odpowiednio mniej.
  • Sos hoisin to bardzo dobry zamiennik sosu ostrygowego cechujący się lekko słodką i pikantną nutą oraz posmakiem umami. Hoisin ma konsystencję podobną do sosu ostrygowego.
  • Sos teriyaki jest słodszy od ostrygowego i pasuje szczególnie do potraw z makaronem oraz smażonych dań typu stir-fry typowych dla kuchni chińskiej.

Co zamiast sosu ostrygowego?

Co jeszcze można użyć w przepisie, gdy skończy się sos ostrygowy? Czym zastąpić ten składnik? Jeśli nie macie pod ręką żadnego azjatyckiego sosu, dobrym pomysłem może być sos Worcestershire powstający z anchois. Worcester podobnie jak sos ostrygowy odznacza się lekkim posmakiem umami. Jeśli ten sos będzie połączony z sosem sojowym i szczyptą cukru, powstanie doskonały zamiennik sosu ostrygowego do sałatek i marynat.