Sos ostrygowy – do czego stosować i dodać?

Sos ostrygowy to oryginalny dodatek do dań, który wyniesie Wasze kulinarne doświadczenia na znacznie wyższy poziom. Przygotowywany z owoców morza wyróżnia się na tle klasycznych dipów, które wykorzystujemy w kuchni polskiej. Do czego dodawać sos ostrygowy? Charakterystyczny smak i intensywny aromat sosu ostrygowego doskonale komponują się z azjatyckimi daniami, ale nie tylko. Sprawdźcie, do czego jeszcze wykorzystać ten ciekawy dodatek. Zapraszamy!

Sos ostrygowy – zastosowanie i właściwości

Czym jest sos ostrygowy? Jeżeli jeszcze nie znacie tego smakołyku, to pora nadrobić zaległości! Sos ostrygowy jest ciemnym sosem azjatyckim – stworzonym przez przypadek. A wszystko zaczęło się już w XIX wieku! To właśnie wtedy chiński właściciel stoiska z ostrygami zostawił na ogniu garnek z owocami morza. O swojej pomyłce zorientował się dopiero kilka godzin później, a zawartość naczynia wcale go nie przeraziła, raczej wzbudziła podziw. Ten gęsty sos zachwycił go pięknym zapachem i ciekawym smakiem. Wywar szybko stał się popularny w całym miasteczku i do dziś wykorzystujemy recepturę na ten specjał. Do czego stosować sos ostrygowy? Sprawdźcie nasze propozycje!

Sos ostrygowy do czego? – Azjatycka kuchnia

Każdy fan azjatyckich potraw wie, że sos ostrygowy to niezbędnik wielu dań z tej kuchni. Przede wszystkim możecie dorzucić go do przepisu na kurczaka teriyaki. Tak przyrządzone mięso będzie zachwycać aromatem i soczystością. Sos ostrygowy sprawdzi się również jako dodatek do azjatyckich makaronów, np. Pad Thai. W połączeniu z kurczakiem i warzywami smakuje naprawdę wybornie. Przekonajcie się o tym przy najbliższej okazji. Mówiąc o kuchni azjatyckiej, nie możemy zapomnieć o aromatycznych zupach. Sos ostrygowy do czego używać? Tajska zupa Tom Yum lub wietnamski bulion Pho będą strzałem w dziesiątkę. Wystarczy kilka kropel sosu ostrygowego, by danie zachwycało charakterystycznym, słodko-słonym smakiem. Dodacie go do ulubionych przepisów?

Do czego dodawać sos ostrygowy?

Sos ostrygowy to idealny dodatek do innych gatunków owoców morza. Co powiecie na dorzucenie go do znakomitego makaronu frutti di mare? Nie przesadzajcie z ilością tego składnika, ponieważ owoce morza mają intensywny smak. Wystarczy kilka kropel i danie zmieni swój charakter! Sos ostrygowy doskonale komponuje się również ze skorupiakami podawanymi solo. Podczas smażenia polejcie nim ulubione krewetki, a podkreślicie ich naturalny smak. Na bazie sosu ostrygowego możecie także przygotować inny dip do dań. Szczególnie polecamy Wam wymieszanie go z sosem sojowym oraz rybnym. Taki słony element urozmaici smak makaronów, sałatek oraz mięs. Spróbujecie?

Nasze przepisy z sosem ostrygowym

Wiecie już, do czego sos ostrygowy sprawdzi się najlepiej. Teraz cieszcie się smakiem tego wyjątkowego dodatku dzięki naszym przepisom. Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!

Makaron z kurczakiem i sosem ostrygowym to pomysł na smaczny obiad w pół godziny. Idealny na dni, w których nie macie czasu na gotowanie. Polecamy!

A dla fanów warzyw – szpinak w sosie ostrygowym. Uwierzcie nam, że smak zielonych liści w takiej odsłonie jest zupełnie inny. Skusicie się?

Paluszki z kurczaka na ostro to danie dla miłośników pikantnych potraw. Należycie do tego grona? Jeżeli tak, to rozpoczynajcie kulinarną zabawę!

Szaszłyk wieprzowy z ananasem i sosem ostrygowym będzie smaczną pozycją w grillowym menu. Zaserwujcie go dla gości, a zbierzecie wiele komplementów.