Można zaryzykować stwierdzenie, że krewetki są najbardziej popularnymi owocami morza. Lubiane nawet przez tych smakoszy, którzy nie mają szczęścia mieszkać w okolicach plaży. Przez długi czas skorupiaki były uważane za drogie i mało przystępne danie dla kucharzy-amatorów. Tymczasem pomysł na krewetki nie musi zawierać się w skomplikowanych recepturach. Delikatne mięso nie potrzebuje także zbyt wielu ozdobników. Jak zrobić krewetki w zaciszu domowej kuchni? W jaki sposób przyrządzić krewetki gotowane, a czego potrzeba do krewetek z patelni? Spróbujcie razem z nami!

Jak przygotować krewetki do gotowania?

Jesteśmy zdania, że jedną z podstaw kulinarnego sukcesu są właściwie zrobione zakupy. Jak rozpoznać najlepsze skorupiaki?

  • Świeże krewetki charakteryzują się łagodnym, morskim zapachem.
  • Ciemne przebarwienia to sygnał alarmowy.
  • Z daleka omijajcie krewetki z uszkodzonym pancerzem lub brakującymi odnóżami.
  • Oczy skorupiaków powinny być błyszczące.

Co zrobić, gdy nie macie dostępu do świeżych owoców morza? W sklepach znajdziecie mrożone krewetki, które odpowiednio przyrządzone też będą smakować wyśmienicie.

Krewetki – jak obrać?

O ile kwestia tego, jak zrobić krewetki nie zawsze budzi wątpliwości szefów kuchni, o tyle inaczej wygląda kwestia ich obrania. Nie pozwólcie, by brak wiedzy i wprawy oddalił Was od pysznego posiłku. Wszystkiego można się nauczyć - nie taka krewetka straszna, jak ją malują. Do jedzenia krewetek nadaje się tylko ogon. Mimo to nie spisujcie główek na straty – przydadzą się do zrobienia aromatycznego wywaru, np. do zupy lub sosu. Po usunięciu głowy, krewetki należy obrać z pancerza. Najważniejszym krokiem podczas obierania krewetek jest usunięcie czarnego jelita. W tym celu delikatnie natnijcie grzbiet i ostrożnie je wyciągnijcie.

Przygotowanie krewetek na różne sposoby

Krewetki można podawać jako stylowe danie główne, przystawkę lub przekąskę. Fantastycznie prezentują się na talerzach solo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je jako składnik sałatek oraz zup. Nadają się do duszenia, pieczenia, smażenia i grillowania. Krewetki – jak przygotować, by mięso było miękkie i soczyste? Najlepiej brać na warsztat skorupiaki w średnim rozmiarze. Najważniejszą zasadą jest krótka obróbka cieplna. By przyrządzić krewetki, zazwyczaj wystarczają 3-4 minuty. Zbyt długie działanie wysokiej temperatury sprawia, że stają się twarde i gumowate.

Krewetkowe towarzystwo, czyli trafione dodatki, by przyrządzić pyszne krewetki

Smak mięsa podkreślają produkty, które zazwyczaj pojawiają się w kuchennych zapasach. Do przygotowania dania z krewetkami polecamy: - czosnek, - szalotkę, - koperek, - szczypior, - miętę, - kolendrę, - natkę pietruszki, - sok z cytryny, - imbir, - chili. Danie nabierze egzotycznego charakteru z dodatkiem curry, wiórków i napoju kokosowego. Świetnie sprawdzają się połączenia krewetek z owocami, zwłaszcza mango, ananasem, cytrusami i liczi.

Potrawy z krewetkami – sprawdzone przepisy

Szukacie przepisu, w którym krok po kroku dowiecie się, jak usmażyć krewetki na patelni? Proponujemy krewetki z czosnkiem, które są idealne dla początkujących. Z racji tego, że trening czyni mistrza, spróbujcie także krewetek grillowanych na pergaminie oraz krewetek z pietruszką – tym razem krewetki pieczone w piekarniku. Od krewetek na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem nie można oderwać wzroku, a z talerzy znikają w mgnieniu oka. Krewetki w czerwonym curry zachwycają orientalnym temperamentem. Skorupiaki wspaniale prezentują się w bardziej złożonych daniach. Na sam widok rożków z tortilli z krewetkami i awokado można zgłodnieć. Nawet placki ziemniaczane z krewetkami będą wyglądać wytwornie. Prawdziwie bankietową potrawą jest ryba z krewetkami, ananasem i liściem bananowca. Dobrze przyrządzone krewetki sprawdzają się na co dzień i od święta.