Ryba z krewetkami, ananasem i liściem bananowca
łatwe
61 osób zapisało
Składniki
600 gramów
2 łyżki
200 gramów
1 opakowanie
5 łyżek
3 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ananasa odcedź, a każdy plaster przekrój na pół.
Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z zalewą po ananasie, ketchupem, sokiem z limonek, posiekanym czosnkiem i chili, sosem sojowym i olejem sezamowym oraz posiekaną kolendrą.
Krok 3
Na liściu bananowca połóż zmiażdżoną łodygę trawy cytrynowej. Na wierzchu ułóż cały filet z ryby.
Krok 4
Za pomocą łyżki lub pędzla nanieś na rybę wcześniej przygotowany sos. Pozostały sos wymieszaj z krewetkami i kawałkami ananasa.
Krok 5
Krewetki i ananasa połóż na rybie. Liścia bananowca zwiń jak cukierek i przełóż do foremki żaroodpornej. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Podawaj samodzielnie bądź z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej