Krewetki ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

50 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i czosnek. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj szpinak i smaż przez 10 minut ciągle mieszając.

Krewetki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Sparz, obierz i pokrój pomidory. Dodaj do szpinaku.

Krewetki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawy: kurkumę, garam masalę, kolendrę, chili, imbir, pokruszony cynamon, cukier oraz przyprawę Knorr. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Krewetki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj krewetki i gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj na ciepło z ryżem.

Krewetki ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki ze szpinakiemKrewetki ze szpinakiem

Chrupiące na wewnątrz i jędrne w środku krewetki ze szpinakiem uświetnią romantyczną kolację we dwoje. Przyrządź je i zyskaj miano kulinarnej bogini. To finezyjne danie swój niezwykły smak zawdzięcza typowym dla kuchni indyjskiej przyprawom takim jak kolendra, chili, imbir, garam masala oraz kurkuma, czyli tumeric. Akcent europejski to dodatek świeżego szpinaku. Pamiętaj jednak, aby najpierw dokładnie opłukać go pod bieżącą wodą. Dobrze przyrządzone krewetki powinny chrupiące i lekko rumiane. Ważne, by trzymać je na ogniu dokładnie tyle minut, ile podano w przepisie. Gotując je zbyt długo ryzykujesz, że staną się gumowate i twarde. Gotowe krewetki udekoruj ćwiartką limonki i drobno posiekaną świeżą kolendrą. Podawaj w towarzystwie ugotowanego na sypko długoziarnistego ryżu basmati, nazywanego przez smakoszy królem ryżu. Całość niech zwieńczy lampka białego wina.