Krewetki ze szpinakiem i czosnkiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Krewetki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

50 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i czosnek. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj szpinak i smaż przez 10 minut ciągle mieszając.

Krewetki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Sparz, obierz i pokrój pomidory. Dodaj do szpinaku.

Krewetki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawy: kurkumę, garam masalę, kolendrę, chili, imbir, pokruszony cynamon, cukier oraz przyprawę Knorr. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Krewetki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj krewetki i gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj na ciepło z ryżem.

Krewetki ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Brukselka z żurawiną
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki ze szpinakiemKrewetki ze szpinakiem

Chrupiące na wewnątrz i jędrne w środku krewetki ze szpinakiem uświetnią romantyczną kolację we dwoje. Przyrządź je i zyskaj miano kulinarnej bogini. To finezyjne danie swój niezwykły smak zawdzięcza typowym dla kuchni indyjskiej przyprawom takim jak kolendra, chili, imbir, garam masala oraz kurkuma, czyli tumeric. Akcent europejski to dodatek świeżego szpinaku. Pamiętaj jednak, aby najpierw dokładnie opłukać go pod bieżącą wodą. Dobrze przyrządzone krewetki powinny chrupiące i lekko rumiane. Ważne, by trzymać je na ogniu dokładnie tyle minut, ile podano w przepisie. Gotując je zbyt długo ryzykujesz, że staną się gumowate i twarde. Gotowe krewetki udekoruj ćwiartką limonki i drobno posiekaną świeżą kolendrą. Podawaj w towarzystwie ugotowanego na sypko długoziarnistego ryżu basmati, nazywanego przez smakoszy królem ryżu. Całość niech zwieńczy lampka białego wina.