Krewetki ze szpinakiem i czosnkiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Krewetki ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

50 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i czosnek. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj szpinak i smaż przez 10 minut ciągle mieszając.

Krewetki ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Sparz, obierz i pokrój pomidory. Dodaj do szpinaku.

Krewetki ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawy: kurkumę, garam masalę, kolendrę, chili, imbir, pokruszony cynamon, cukier oraz przyprawę Knorr. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Krewetki ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj krewetki i gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj na ciepło z ryżem.

Krewetki ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Roladki wieprzowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki ze szpinakiemKrewetki ze szpinakiem

Chrupiące na wewnątrz i jędrne w środku krewetki ze szpinakiem uświetnią romantyczną kolację we dwoje. Przyrządź je i zyskaj miano kulinarnej bogini. To finezyjne danie swój niezwykły smak zawdzięcza typowym dla kuchni indyjskiej przyprawom takim jak kolendra, chili, imbir, garam masala oraz kurkuma, czyli tumeric. Akcent europejski to dodatek świeżego szpinaku. Pamiętaj jednak, aby najpierw dokładnie opłukać go pod bieżącą wodą. Dobrze przyrządzone krewetki powinny chrupiące i lekko rumiane. Ważne, by trzymać je na ogniu dokładnie tyle minut, ile podano w przepisie. Gotując je zbyt długo ryzykujesz, że staną się gumowate i twarde. Gotowe krewetki udekoruj ćwiartką limonki i drobno posiekaną świeżą kolendrą. Podawaj w towarzystwie ugotowanego na sypko długoziarnistego ryżu basmati, nazywanego przez smakoszy królem ryżu. Całość niech zwieńczy lampka białego wina.