
Składniki
400 gramów
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę obierz z wierzchnich liści, opłucz i poszatkuj. Sparz w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.
Krok 2
Rodzynki umyj i zalej wrzącą wodą na kilka minut. Orzechy grubo posiekaj.
Krok 3
Jabłko i 1 pomarańczę pokrój w drobne kawałki. 2 pomarańczę zostaw do dekoracji.
Krok 4
Czosnek rozetrzyj z Sosem sałatkowym francuski winegret Knorr. Dodaj 2 łyżki wody i oliwę, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Wszystkie składniki wymieszaj, polej sosem. Posyp natką. Udekoruj pozostawioną pomarańczą. Podawaj z bułką.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kapusty pekińskiej
Masz ochotę na warzywa i owoce? Mamy dla Ciebie kompozycję, która doskonałe połączy jedno z drugim. Sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem owoców to pyszna gratka dla smakoszy słodko-kwaśnych dań. Jako przystawka z pewnością zaskoczy gości, zabrana do pracy przykuje uwagę znajomych, podana z półwytrawnym winem na kolację – będzie smakować wybornie. Do jej przygotowania potrzebujesz świeżej kapusty pekińskiej oraz ulubionych owoców. Możesz wykorzystać zgodnie z naszym przepisem jabłka i pomarańcze, ale dodatek banana, mango czy kiwi również świetnie się sprawdzi. Kapustę warto przed wymieszaniem z całością sparzyć w lekko osolonej wodzie. Dzięki temu zmięknie, ale pozostanie elastyczna. Owoce posiekaj w grubsze kawałki, żeby się nie rozpadły. Dodatek rodzynek oraz orzechów urozmaici tę kompozycję. Wykorzystaj migdały, orzechy laskowe i ewentualnie suszone śliwki. Całość zalej sosem winegret z oliwą z oliwek. Jeśli zależy Ci na głębszym smaku, posiekaj drobno lub rozetrzyj do sałatki odrobinę czosnku. Daj się skusić i wypróbuj nasz przepis!