
Składniki
400 gramów
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę obierz z wierzchnich liści, opłucz i poszatkuj. Sparz w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.
Krok 2
Rodzynki umyj i zalej wrzącą wodą na kilka minut. Orzechy grubo posiekaj.
Krok 3
Jabłko i 1 pomarańczę pokrój w drobne kawałki. 2 pomarańczę zostaw do dekoracji.
Krok 4
Czosnek rozetrzyj z Sosem sałatkowym francuski winegret Knorr. Dodaj 2 łyżki wody i oliwę, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Wszystkie składniki wymieszaj, polej sosem. Posyp natką. Udekoruj pozostawioną pomarańczą. Podawaj z bułką.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kapusty pekińskiej
Masz ochotę na warzywa i owoce? Mamy dla Ciebie kompozycję, która doskonałe połączy jedno z drugim. Sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem owoców to pyszna gratka dla smakoszy słodko-kwaśnych dań. Jako przystawka z pewnością zaskoczy gości, zabrana do pracy przykuje uwagę znajomych, podana z półwytrawnym winem na kolację – będzie smakować wybornie. Do jej przygotowania potrzebujesz świeżej kapusty pekińskiej oraz ulubionych owoców. Możesz wykorzystać zgodnie z naszym przepisem jabłka i pomarańcze, ale dodatek banana, mango czy kiwi również świetnie się sprawdzi. Kapustę warto przed wymieszaniem z całością sparzyć w lekko osolonej wodzie. Dzięki temu zmięknie, ale pozostanie elastyczna. Owoce posiekaj w grubsze kawałki, żeby się nie rozpadły. Dodatek rodzynek oraz orzechów urozmaici tę kompozycję. Wykorzystaj migdały, orzechy laskowe i ewentualnie suszone śliwki. Całość zalej sosem winegret z oliwą z oliwek. Jeśli zależy Ci na głębszym smaku, posiekaj drobno lub rozetrzyj do sałatki odrobinę czosnku. Daj się skusić i wypróbuj nasz przepis!