Sałatka z kapusty pekińskiej na słodko: z pomarańczą, rodzynkami i orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kapusty pekińskiej

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę obierz z wierzchnich liści, opłucz i poszatkuj. Sparz w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.

Krok 2

Rodzynki umyj i zalej wrzącą wodą na kilka minut. Orzechy grubo posiekaj.

Krok 3

Jabłko i 1 pomarańczę pokrój w drobne kawałki. 2 pomarańczę zostaw do dekoracji.

Krok 4

Czosnek rozetrzyj z Sosem sałatkowym francuski winegret Knorr. Dodaj 2 łyżki wody i oliwę, dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Wszystkie składniki wymieszaj, polej sosem. Posyp natką. Udekoruj pozostawioną pomarańczą. Podawaj z bułką.

garlic

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kapusty pekińskiej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kapusty pekińskiej Sałatka z kapusty pekińskiej

Masz ochotę na warzywa i owoce? Mamy dla Ciebie kompozycję, która doskonałe połączy jedno z drugim. Sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem owoców to pyszna gratka dla smakoszy słodko-kwaśnych dań. Jako przystawka z pewnością zaskoczy gości, zabrana do pracy przykuje uwagę znajomych, podana z półwytrawnym winem na kolację – będzie smakować wybornie. Do jej przygotowania potrzebujesz świeżej kapusty pekińskiej oraz ulubionych owoców. Możesz wykorzystać zgodnie z naszym przepisem jabłka i pomarańcze, ale dodatek banana, mango czy kiwi również świetnie się sprawdzi. Kapustę warto przed wymieszaniem z całością sparzyć w lekko osolonej wodzie. Dzięki temu zmięknie, ale pozostanie elastyczna. Owoce posiekaj w grubsze kawałki, żeby się nie rozpadły. Dodatek rodzynek oraz orzechów urozmaici tę kompozycję. Wykorzystaj migdały, orzechy laskowe i ewentualnie suszone śliwki. Całość zalej sosem winegret z oliwą z oliwek. Jeśli zależy Ci na głębszym smaku, posiekaj drobno lub rozetrzyj do sałatki odrobinę czosnku. Daj się skusić i wypróbuj nasz przepis!