Zapiekanka rybna ze szpinakiem - prosta: z rybą | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka rybna ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 kilogram

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

0.33 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój rybę (bez skóry i ości) na niewielkie kawałki.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Opłucz i sparz szpinak, następnie osącz i posiekaj. Sparz pomidory i obierz ze skórki.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebulę i pomidory. Papryki oczyść i pokrój w paski.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym oleju w głębokim garnku duś rybę, cebulę, czosnek, pomidory i papryki. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj musztardę.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Wrzuć szpinak, wymieszaj i znowu duś, by nadmiar wody odparował.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Bułkę pokrój w kostkę . Mleko zagotuj i rozpuść w nim kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowanym mlekiem zalej pokrojoną bułkę.

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 6

Krok 7

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim połowę bułki, wyłóż masę szpinakową i przykryj pozostałą bułką. Potrawę piecz bez przykrycia w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20 minut (do momentu, kiedy bułka się zarumieni).

Zapiekanka rybna ze szpinakiem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka rybna ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka rybna ze szpinakiemZapiekanka rybna ze szpinakiem

Szukasz sposobu na wyśmienitą zapiekankę obiadową? Nasza propozycja to zapiekanka rybna ze szpinakiem, którą przyrządza się z ryby wędzonej. Możesz wybrać jej dowolny gatunek, np. popularną makrelę, a także halibuta, dorsza czy morszczuka. Rybę dokładnie obierz ze skóry i podziel na mniejsze kawałki, po czym przygotuj szpinak – umyj go, sparz i pozbaw grubych ogonków. Również sparz i obierz ze skórki pomidory, np. malinowe. Pokrój je w drobną kostkę razem z zielonymi paprykami i duś rybę, warzywa oraz czosnek (na koniec zostaw szpinak, ponieważ mięknie bardzo szybko). Do zapiekanki rybnej ze szpinakiem, zamiast ziemniaków czy makaronu, wykorzystaj pszenną bułkę paryską. Wymieszana z bulionem i mlekiem nabierze zupełnie nowego smaku, a po upieczeniu stanie się chrupiąca. Piecz zapiekankę bez przykrycia w dobrze nagrzanym piekarniku do momentu, aż bułka się zarumieni. Podawaj solo lub z prostą sałatką na bazie miksu sałat, pomidorków koktajlowych oraz czerwonej cebuli. Życzymy smacznego.