
Składniki
25 dekagramów
1 kilogram
0.5 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
0.33 szklanki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój rybę (bez skóry i ości) na niewielkie kawałki.

Krok 2
Opłucz i sparz szpinak, następnie osącz i posiekaj. Sparz pomidory i obierz ze skórki.

Krok 3
Pokrój cebulę i pomidory. Papryki oczyść i pokrój w paski.

Krok 4
Na rozgrzanym oleju w głębokim garnku duś rybę, cebulę, czosnek, pomidory i papryki. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj musztardę.

Krok 5
Wrzuć szpinak, wymieszaj i znowu duś, by nadmiar wody odparował.

Krok 6
Bułkę pokrój w kostkę . Mleko zagotuj i rozpuść w nim kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Tak przygotowanym mlekiem zalej pokrojoną bułkę.

Krok 7
Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim połowę bułki, wyłóż masę szpinakową i przykryj pozostałą bułką. Potrawę piecz bez przykrycia w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20 minut (do momentu, kiedy bułka się zarumieni).


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka rybna ze szpinakiem
Szukasz sposobu na wyśmienitą zapiekankę obiadową? Nasza propozycja to zapiekanka rybna ze szpinakiem, którą przyrządza się z ryby wędzonej. Możesz wybrać jej dowolny gatunek, np. popularną makrelę, a także halibuta, dorsza czy morszczuka. Rybę dokładnie obierz ze skóry i podziel na mniejsze kawałki, po czym przygotuj szpinak – umyj go, sparz i pozbaw grubych ogonków. Również sparz i obierz ze skórki pomidory, np. malinowe. Pokrój je w drobną kostkę razem z zielonymi paprykami i duś rybę, warzywa oraz czosnek (na koniec zostaw szpinak, ponieważ mięknie bardzo szybko). Do zapiekanki rybnej ze szpinakiem, zamiast ziemniaków czy makaronu, wykorzystaj pszenną bułkę paryską. Wymieszana z bulionem i mlekiem nabierze zupełnie nowego smaku, a po upieczeniu stanie się chrupiąca. Piecz zapiekankę bez przykrycia w dobrze nagrzanym piekarniku do momentu, aż bułka się zarumieni. Podawaj solo lub z prostą sałatką na bazie miksu sałat, pomidorków koktajlowych oraz czerwonej cebuli. Życzymy smacznego.


































