Bułki drożdżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułki drożdżowe

z orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

200 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

50 gramów

50 gramów

250 mililitrów

350 gramów

1 łyżka

1 łyżka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy spraż na suchej patelni, odstaw do ostygnięcia, a następnie posiekaj. Część odłóż – posypiesz nimi gotowe pieczywo.

Bułki drożdżowe - Krok 1

Krok 2

Do miski wsyp suche produkty – mąkę, drożdże, pozostałą część orzechów oraz przyprawę w mini kostkach Knorr.

Krok 3

Następnie dodaj oliwę i letnie mleko. Masę wyrabiajcie razem z dzieckiem i ugniatajcie do momentu, gdy masa przestanie się kleić (ewentualnie dosyp więcej mąki).

Krok 4

Przełóż ciasto na stolnicę, podsyp mąką i ponownie ugniataj. Gdy ciasto stanie się miękkie i elastyczne rozwałkuj je i przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 5

Po wyrośnięciu z ciasta formuj dowolnie - kuleczki, rogaliki lub literki, które dziecko może posmarować wodą za pomocą pędzelka.

Krok 6

Tak przygotowane należy posypać odłożonymi orzechami i piec w piekarniku przez około 20 minut. Wystudzone pieczywo może służyć do codziennych kanapek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułki drożdżoweBułki drożdżowe

Chcesz samodzielnie przygotować chrupiące domowe pieczywo? Jeśli szukasz prostego przepisu, spróbuj naszych bułek drożdżowych z orzechami. Miękkie, z delikatną skórką, idealnie sprawdzą się do przyrządzania smacznych kanapek. Zacznij od dokładnego połączenia wszystkich składników, a następnie wyrób ciasto drożdżowe. Na początku będzie się mocno kleiło do rąk, ale z czasem stanie się gładkie i elastyczne (w razie potrzeby dosyp nieco mąki). Długie wyrabianie i ugniatanie ciasta jest ważne, ponieważ napowietrza je, a dzięki temu gotowe pieczywo jest niezwykle puszyste. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, po czym podziel je na porcje i uformuj bułki. Możesz też nadawać mu inne kształty, na przykład rogalików albo literek. Przed włożeniem do piekarnika, posyp je pokruszonymi prażonymi orzechami. Domowe bułki drożdżowe to pyszna odmiana od klasycznego pszennego albo razowego pieczywa. Upiecz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej. Życzymy smacznego!