
Składniki
50 gramów
50 gramów
50 gramów
250 mililitrów
350 gramów
1 łyżka
1 łyżka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy spraż na suchej patelni, odstaw do ostygnięcia, a następnie posiekaj. Część odłóż – posypiesz nimi gotowe pieczywo.

Krok 2
Do miski wsyp suche produkty – mąkę, drożdże, pozostałą część orzechów oraz przyprawę w mini kostkach Knorr.
Krok 3
Następnie dodaj oliwę i letnie mleko. Masę wyrabiajcie razem z dzieckiem i ugniatajcie do momentu, gdy masa przestanie się kleić (ewentualnie dosyp więcej mąki).
Krok 4
Przełóż ciasto na stolnicę, podsyp mąką i ponownie ugniataj. Gdy ciasto stanie się miękkie i elastyczne rozwałkuj je i przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 5
Po wyrośnięciu z ciasta formuj dowolnie - kuleczki, rogaliki lub literki, które dziecko może posmarować wodą za pomocą pędzelka.
Krok 6
Tak przygotowane należy posypać odłożonymi orzechami i piec w piekarniku przez około 20 minut. Wystudzone pieczywo może służyć do codziennych kanapek.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bułki drożdżowe
Chcesz samodzielnie przygotować chrupiące domowe pieczywo? Jeśli szukasz prostego przepisu, spróbuj naszych bułek drożdżowych z orzechami. Miękkie, z delikatną skórką, idealnie sprawdzą się do przyrządzania smacznych kanapek. Zacznij od dokładnego połączenia wszystkich składników, a następnie wyrób ciasto drożdżowe. Na początku będzie się mocno kleiło do rąk, ale z czasem stanie się gładkie i elastyczne (w razie potrzeby dosyp nieco mąki). Długie wyrabianie i ugniatanie ciasta jest ważne, ponieważ napowietrza je, a dzięki temu gotowe pieczywo jest niezwykle puszyste. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, po czym podziel je na porcje i uformuj bułki. Możesz też nadawać mu inne kształty, na przykład rogalików albo literek. Przed włożeniem do piekarnika, posyp je pokruszonymi prażonymi orzechami. Domowe bułki drożdżowe to pyszna odmiana od klasycznego pszennego albo razowego pieczywa. Upiecz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej. Życzymy smacznego!