
Składniki
50 gramów
50 gramów
50 gramów
250 mililitrów
350 gramów
1 łyżka
1 łyżka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy spraż na suchej patelni, odstaw do ostygnięcia, a następnie posiekaj. Część odłóż – posypiesz nimi gotowe pieczywo.

Krok 2
Do miski wsyp suche produkty – mąkę, drożdże, pozostałą część orzechów oraz przyprawę w mini kostkach Knorr.
Krok 3
Następnie dodaj oliwę i letnie mleko. Masę wyrabiajcie razem z dzieckiem i ugniatajcie do momentu, gdy masa przestanie się kleić (ewentualnie dosyp więcej mąki).
Krok 4
Przełóż ciasto na stolnicę, podsyp mąką i ponownie ugniataj. Gdy ciasto stanie się miękkie i elastyczne rozwałkuj je i przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 5
Po wyrośnięciu z ciasta formuj dowolnie - kuleczki, rogaliki lub literki, które dziecko może posmarować wodą za pomocą pędzelka.
Krok 6
Tak przygotowane należy posypać odłożonymi orzechami i piec w piekarniku przez około 20 minut. Wystudzone pieczywo może służyć do codziennych kanapek.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bułki drożdżowe
Chcesz samodzielnie przygotować chrupiące domowe pieczywo? Jeśli szukasz prostego przepisu, spróbuj naszych bułek drożdżowych z orzechami. Miękkie, z delikatną skórką, idealnie sprawdzą się do przyrządzania smacznych kanapek. Zacznij od dokładnego połączenia wszystkich składników, a następnie wyrób ciasto drożdżowe. Na początku będzie się mocno kleiło do rąk, ale z czasem stanie się gładkie i elastyczne (w razie potrzeby dosyp nieco mąki). Długie wyrabianie i ugniatanie ciasta jest ważne, ponieważ napowietrza je, a dzięki temu gotowe pieczywo jest niezwykle puszyste. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, po czym podziel je na porcje i uformuj bułki. Możesz też nadawać mu inne kształty, na przykład rogalików albo literek. Przed włożeniem do piekarnika, posyp je pokruszonymi prażonymi orzechami. Domowe bułki drożdżowe to pyszna odmiana od klasycznego pszennego albo razowego pieczywa. Upiecz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu powyżej. Życzymy smacznego!