Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe to wypiek dość pracochłonny – zwłaszcza, jeśli przygotowujesz je w formie bułeczek, jak w przypadku bułeczek ze śliwkami. Nie jest jednak trudne w przyrządzeniu, a trzymanie się wskazówek z przepisu sprawi, że będzie wyjątkowo udane. Najważniejsze jest właściwe przygotowanie rozczynu drożdżowego. Odpowiednią ilość drożdży wymieszaj z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem – nie może być zbyt chłodne, ponieważ nie pobudzi drożdży, ani zbyt gorące, bo zahamuje ich wzrost. Całość powinna kilkukrotnie zwiększyć objętość, więc jeśli nie urośnie odpowiednio, przygotuj ją od nowa. Resztę mąki z przepisu wymieszaj dokładnie z cukrem i jajkami, dodaj nieco soli, wlej rozczyn, a następnie rozpuszczoną kostkę do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj nawet kilkanaście minut. Gotowe ciasto drożdżowe powinno być elastyczne, gładkie, łatwo odchodzące od rąk. Odłóż je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Kiedy podwoi swoją objętość, zagnieć je ponownie. Wyrośnięte ciasto będzie puszyste, a jednocześnie elastyczne. Nadaj mu kształt i ostaw jeszcze na kilka minut. Następnie posmaruj ciasto jajkiem i posyp kruszonką lub wyłóż na nie owoce. W ten sposób przygotujesz też idealne ciasto drożdżowe podstawowe.
Jak wybrać dobre drożdże?
Rodzaj użytych drożdży (świeże lub instant) nie wpływa na smak ciasta. Różnica między nimi wynika ze sposobów ich użycia. Te w wersji instant nie tracą świeżości tak szybko i łatwiej je przechowywać. Pozwalają także zaoszczędzić czas – łączy się je bezpośrednio z suchymi składnikami, więc nie wymagają przygotowania rozczynu. Jeśli wolisz sięgnąć po świeże drożdże, jeszcze przed zakupem sprawdź, czy są dobre – nie powinny być wyschnięte ani popękane. Najlepiej kupić je w jak najkrótszym czasie od pieczenia, będą bowiem podstawą idealnego ciasta drożdżowego – im świeższe, tym lepsze.
Z czym zrobić ciasto drożdżowe?
Jedną z najpopularniejszych wersji tego rodzaju wypieków jest ciasto drożdżowe z kruszonką. Przyrządzisz je, rozcierając palcami tłuszcz z mąką oraz cukrem, tak, by powstały drobne grudki. Podstawowy przepis jest bardzo prosty. Mąka, cukier i tłuszcz powinny stanowić proporcje 2:1:1. Kruszonkę bardzo łatwo urozmaicisz, doprawiając cynamonem, cukrem waniliowym albo mielonymi migdałami. Doskonale pasują do niej również owoce, takie jak chociażby śliwki czy truskawki. Ciasto z truskawkami i kruszonką to bardzo dobry przykład na połączenie ciasta drożdżowego oraz owoców. Zamiast truskawek sprawdzą się też jagody, porzeczki i maliny. Drożdżówki mogą mieć różne formy. Z pachnącego ciasta zrobisz np.: niewielkie bułeczki nadziewane serem albo dżemem, a także babki i zaplatane w warkocze chałki. Jako dodatek świetne będą bakalie. Rogaliki drożdżowe z dżemem to nie tylko dobra propozycja na podwieczorek czy deser, ale także słodkie śniadanie. Idealne ciasto drożdżowe nie jest zbyt słodkie, a dzięki temu pasuje do niego wiele dodatków.
Cały sekret idealnego ciasta drożdżowego tkwi w odpowiednim przygotowaniu rozczynu, dokładnym wyrobieniu wszystkich składników oraz odstawieniu na sugerowany w przepisie czas w ciepłe miejsce. Przygotuj je bez pośpiechu, pilnując wszystkich kroków, a z pewnością efekty Twojej pracy zostaną wynagrodzone pysznym i puszystym ciastem drożdżowym.