Bułeczki ze śliwkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

141

547 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1503 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

150 gramów

30 gramów

3 sztuki

150 mililitrów

kruszonka:

50 gramów

50 gramów

dodatkowo:

1 sztuka

2 łyżki

30 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do letniego mleka dodaj pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru. Gdy cukier się rozpuści dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Bułeczki ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Kasię roztop i przestudź. Jajka utrzyj z pozostałym cukrem, dodaj wyrośnięty zaczyn i mąkę, wszystko razem wymieszaj. Na koniec dodaj roztopioną Kasię i wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość (około godziny).

Bułeczki ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć, aby je odgazować i rozwałkuj na podsypanym mąką stole na placek grubości około 1 cm. Z ciasta wytnij kółka o średnicy około 10 cm, lekko rozciągnij i ułóż je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułeczki ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Na środku każdej bułeczki zrób lekkie wgłębienie i ułóż w nim połówki śliwek skórką do dołu. Całość przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 15 minut by bułeczki podrosły.

Bułeczki ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

W misce wymieszaj mikserem wszystkie składniki kruszonki. Następnie zagnieć ją lekko w dłoniach. Żółtko roztrzep z mlekiem.

Bułeczki ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Wyrośnięte bułeczki posmaruj żółtkiem i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika i piecz około 20 minut.

Bułeczki ze śliwkami - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Bogusia Urbaniak

    Bogusia Urbaniak

    Super bułki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • katarzyna Łukaszewicz

    katarzyna Łukaszewicz

    Niebo w gębie. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • katarzyna Łukaszewicz

    katarzyna Łukaszewicz

    Cudowne. Z tej porcji wyszło mi 21 drożdżówek. Polecam do kawusi czy szklanki mleka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Dekowska

    Teresa Dekowska

    robilam i są przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paulina kłapacz

    paulina kłapacz

    są świetne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułeczki ze śliwkamiBułeczki ze śliwkami

Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe, o charakterystycznym zapachu, w połączeniu z kwaskowatymi śliwkami i chrupiącą kruszonką smakuje wyśmienicie. Bułeczki ze śliwkami będą doskonałą przekąską na drugie śniadanie albo słodki podwieczorek, a w dodatku ich przygotowanie, chociaż nieco czasochłonne, jest bardzo proste. Zacznij od przyrządzenia drożdżowego rozczynu. Odłóż go do wyrośnięcia, a następnie połącz z mąką, jajkami utartymi z cukrem i tłuszczem. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne i błyszczące. Rób to dokładnie przez kilka minut, dzięki czemu uzyska odpowiednią konsystencję. Potem przykryj je ściereczką i zostaw na chwilę w ciepłym miejscu. Kiedy zwiększy swoją objętość, zagnieć je ponownie, rozwałkuj i wykrój bułeczki. Układaj na nich kawałki śliwek – skórkami do dołu, by nie puściły soku do ciasta. Bułeczki przed pieczeniem znów odłóż do wyrośnięcia, a przed włożeniem ich do piekarnika, posyp je kruszonką i posmaruj żółtkiem. Upiecz je i sprawdź, jakie są pyszne!