
Składniki
400 gramów
250 mililitrów
130 gramów
7 gramów
30 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko oraz roztopione i wystudzone masło.

Krok 2
Całość zagniatamy na ciasto. Zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na ok 1 h.

Krok 3
Następnie wyjmujemy wyrośnięte ciasto z miski.

Krok 4
Dzielimy je na 10 mniejszych części i okładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki.

Krok 5
Na każdy kawałek ciasta kładziemy połówkę śliwki i zawijamy tak, aby powstała kula.

Krok 6
Kule układamy w równych odstępach na blaszce. Przykrywamy ściereczką na 30 min. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 20 min, do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bułeczki ze śliwkami
Bułeczki drożdżowe z owocami to ponadczasowy przysmak, który jednym przypomni smaki dzieciństwa, a innym uświadomi, że domowe wypieki to bułka z masłem. Zapach, wydobywający się z piekarnika podczas przygotowywania bułeczek ze śliwkami, będzie zapowiedzią niezrównanego posiłku i w kilka chwil zgromadzi wszystkich domowników w jednym miejscu – w kuchni, rzecz jasna!
Dla kogo?
Codzienne wyprawy do piekarni po świeże pieczywo nie wydają się szczególnie zachęcającą opcją? Samodzielne zrobienie słodkich bułeczek drożdżowych ze śliwkami będzie dużo bardziej satysfakcjonującym zajęciem.
Na jaką okazję?
Takie przysmaki możecie mieć zawsze przy sobie. Znajomi z pracy będą z zazdrością zerkać na Was w czasie przerwy śniadaniowej. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami to idealna propozycja na piknik, spacer i całodniową wycieczkę do lasu lub w góry.
Czy wiesz, że?
Dzięki wykorzystaniu drożdży instant nie trzeba przygotowywać rozczynu. Rozwiązanie odpowiednie dla wszystkich, którym wydaje się, że drożdżowe wypieki są czasochłonne.
Dla urozmaicenia:
Do owocowego nadzienia bułek drożdżowych pasuje duża szczypta cynamonu, a także porcja maku.