Domowe mini wypieki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem – ich przygotowanie będzie proste ze sprawdzonym przepisem. Jak upiec bułki w domu i do czego je wykorzystać? – sprawdź.

Jak upiec bułki w domu?

Istnieje wiele przepisów na bułki. Różnią się one nie tylko finalnym smakiem wypieków, ale również poziomem trudności ich przygotowania. Podpowiadamy, jak upiec bułki w wersji podstawowej.

Będziesz potrzebować:

- 500 g mąki pszennej

- 25 g cukru

- 80 ml oleju

- 44 g drożdży

- 225 ml mleka

- łyżkę soli

- ziarna do dekoracji

Podane proporcje wystarczą na przygotowanie ok. 8 bułek.

Sposób przygotowania:

- Starannie przesiej mąkę na stolnicę. Dzięki temu zabiegowi bułki po upieczeniu będą puszystsze.

- W mące zrób zagłębienie. Przelej do niego ciepłe (ale niegorące) mleko i dodaj resztę składników.

- Ugnieć produkty na masę o spójnej konsystencji. Następnie przełóż ją do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw, aż ciasto podwoi swoją objętość.

- Uformuj dłońmi bułki o równych kształtach. Następnie zwilż ich wierzchy za pomocą pędzelka zamoczonego w wodzie. Tak przygotowane bułki posyp sezamem lub innymi ziarnami. Świetnie sprawdzą się np. pestki dyni czy wyrazista w smaku czarnuszka.

- Odstaw bułki na pół godziny. Po upływie tego czasu rozprowadź na ich powierzchni mleko.

- Bułki piecz od 25 do 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰ C. Świetnie sprawdzą się np. do przygotowania pysznej kanapki klubowej z jajkiem na drugie śniadanie.

Wiesz już, jak upiec bułki. Wykorzystaj je do kanapki firmowej na drugie śniadanie czy kanapki à la hamburger z kotletem mielonym i przekonaj się, jak pyszne są domowe wypieki!