Domowe mini wypieki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem – ich przygotowanie będzie proste ze sprawdzonym przepisem. Jak upiec bułki w domu i do czego je wykorzystać? – sprawdź.
Jak upiec bułki w domu?
Istnieje wiele przepisów na bułki. Różnią się one nie tylko finalnym smakiem wypieków, ale również poziomem trudności ich przygotowania. Podpowiadamy, jak upiec bułki w wersji podstawowej.
Będziesz potrzebować:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 80 ml oleju
- 44 g drożdży
- 225 ml mleka
- łyżkę soli
- ziarna do dekoracji
Podane proporcje wystarczą na przygotowanie ok. 8 bułek.
Sposób przygotowania:
- Starannie przesiej mąkę na stolnicę. Dzięki temu zabiegowi bułki po upieczeniu będą puszystsze.
- W mące zrób zagłębienie. Przelej do niego ciepłe (ale niegorące) mleko i dodaj resztę składników.
- Ugnieć produkty na masę o spójnej konsystencji. Następnie przełóż ją do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Uformuj dłońmi bułki o równych kształtach. Następnie zwilż ich wierzchy za pomocą pędzelka zamoczonego w wodzie. Tak przygotowane bułki posyp sezamem lub innymi ziarnami. Świetnie sprawdzą się np. pestki dyni czy wyrazista w smaku czarnuszka.
- Odstaw bułki na pół godziny. Po upływie tego czasu rozprowadź na ich powierzchni mleko.
- Bułki piecz od 25 do 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰ C. Świetnie sprawdzą się np. do przygotowania pysznej kanapki z wegetariańskim pasztetem.
Wiesz już, jak upiec bułki. Wykorzystaj je do kanapki z kurczakiem i warzywami czy orzechowo-grzybowych burgerów i przekonaj się, jak pyszne są domowe wypieki!
Sprawdź również przepisy na oryginalne bułeczki na walentynki i bułki drożdżowe faszerowane soczewicą.
Komentarze (1)