Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą
łatwe
132 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
2 sztuki
10 gramów
100 gramów
200 mililitrów
200 gramów
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłym mleku o temperaturze około 40*C rozpuść drożdże, dodaj do nich dwie łyżki mąki, szczyptę soli i cukru. Powstały zaczyn odstaw na 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Krok 2
Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, jajko i rozpuszczone masło. Całość połącz zagniatając elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mleka), odstaw je ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem na kolejne 30 minut aby zwiększyło swoją objętość.

Krok 3
Posiekaj cebule, czosnek i natkę pietruszki, jedno jajko rozmieszaj w miseczce, ugotuj do miękkości soczewicę, a następnie wystudź ją i zmiel.

Krok 4
Na patelni, na oliwie podsmaż cebule z czosnkiem, gdy zrobią się rumiane dodaj do nich koncentrat, smaż chwilę, a następnie połącz te składniki z soczewicą, dopraw do smaku przyprawą grubo mieloną Knorr, posiekaną natką kolendry, wędzoną papryką i ewentualnie, o ile zachodzi taka potrzeba, szczyptą soli.

Krok 5
Urwij kęs ciasta, rozwałkuj je na grubość 1 cm na stolnicy podsypanej mąką. Z placka wytnij okręgi o średnicy 10 cm, w środek nałóż sporą ilość farszu, całość zwiń do środka i uformuj w ręku bułkę zasklepiając końce.

Krok 6
Bułkę ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Bułeczki ponacinaj nożem, posmaruj jajkiem, posyp po wierzchu czarnuszką. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 30 minut.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać ser np. parmezan lub plastry kiełbasy chorizo. Bułki wtedy nabiorą pełniejszego smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą
Drożdżówek nie trzeba nikomu ani przedstawiać, ani specjalnie rekomendować. Uwielbiają je wszyscy, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Przygotowując bułki w domu, wykorzystajcie soczewicę, która będzie stanowić doskonałe nadzienie. Włoska przyprawa i wędzona papryka tworzą aromatyczną kompozycję, świetnie łączącą się z delikatnym smakiem soczewicy. Puszyste bułki staną się z pewnością hitem w waszych domach! Wymagają nieco pracy, jednak finalne danie z nawiązką rekompensuje trud, który włożycie w jego przygotowanie.
Dla kogo?
Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą są doskonałą propozycją dla miłośników smacznych przekąsek, opartych wyłącznie na składnikach roślinnych.
Na jaką okazję?
Bułki z soczewicą sprawdzą się jako imprezowa przystawka. Są również idealne do zabrania w podróż czy do pracy.
Czy wiesz, że?
Drożdże są odmianą grzybów. Aby ciasto było puszyste, konieczne jest pobudzenie drożdży do pracy. Ciepła woda lub mleko z dodatkiem cukru to idealna pożywka, dzięki której rozpoczyna się proces fermentacji.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz mięsną odmianę bułek drożdżowych, do soczewicy dodaj kiełbasę chorizo. Wegetarianie preferujący nieco bardziej wyrazisty smak mogą wzbogacić farsz tartym dojrzewającym serem wegetariańskim.