Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
154 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

10 gramów

100 gramów

200 mililitrów

200 gramów

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym mleku o temperaturze około 40*C rozpuść drożdże, dodaj do nich dwie łyżki mąki, szczyptę soli i cukru. Powstały zaczyn odstaw na 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, jajko i rozpuszczone masło. Całość połącz zagniatając elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mleka), odstaw je ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem na kolejne 30 minut aby zwiększyło swoją objętość.

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - Krok 2

Krok 3

Posiekaj cebule, czosnek i natkę pietruszki, jedno jajko rozmieszaj w miseczce, ugotuj do miękkości soczewicę, a następnie wystudź ją i zmiel.

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - Krok 3

Krok 4

Na patelni, na oliwie podsmaż cebule z czosnkiem, gdy zrobią się rumiane dodaj do nich koncentrat, smaż chwilę, a następnie połącz te składniki z soczewicą, dopraw do smaku przyprawą grubo mieloną Knorr, posiekaną natką kolendry, wędzoną papryką i ewentualnie, o ile zachodzi taka potrzeba, szczyptą soli.

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - Krok 4

Krok 5

Urwij kęs ciasta, rozwałkuj je na grubość 1 cm na stolnicy podsypanej mąką. Z placka wytnij okręgi o średnicy 10 cm, w środek nałóż sporą ilość farszu, całość zwiń do środka i uformuj w ręku bułkę zasklepiając końce.

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - Krok 5

Krok 6

Bułkę ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Bułeczki ponacinaj nożem, posmaruj jajkiem, posyp po wierzchu czarnuszką. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 30 minut.

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać ser np. parmezan lub plastry kiełbasy chorizo. Bułki wtedy nabiorą pełniejszego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułki drożdżowe faszerowane soczewicąBułki drożdżowe faszerowane soczewicą

Drożdżówek nie trzeba nikomu ani przedstawiać, ani specjalnie rekomendować. Uwielbiają je wszyscy, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Przygotowując bułki w domu, wykorzystajcie soczewicę, która będzie stanowić doskonałe nadzienie. Włoska przyprawa i wędzona papryka tworzą aromatyczną kompozycję, świetnie łączącą się z delikatnym smakiem soczewicy. Puszyste bułki staną się z pewnością hitem w waszych domach! Wymagają nieco pracy, jednak finalne danie z nawiązką rekompensuje trud, który włożycie w jego przygotowanie.

Dla kogo?

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą są doskonałą propozycją dla miłośników smacznych przekąsek, opartych wyłącznie na składnikach roślinnych.

Na jaką okazję?

Bułki z soczewicą sprawdzą się jako imprezowa przystawka. Są również idealne do zabrania w podróż czy do pracy.

Czy wiesz, że?

Drożdże są odmianą grzybów. Aby ciasto było puszyste, konieczne jest pobudzenie drożdży do pracy. Ciepła woda lub mleko z dodatkiem cukru to idealna pożywka, dzięki której rozpoczyna się proces fermentacji.

Dla urozmaicenia:

Jeśli wolisz mięsną odmianę bułek drożdżowych, do soczewicy dodaj kiełbasę chorizo. Wegetarianie preferujący nieco bardziej wyrazisty smak mogą wzbogacić farsz tartym dojrzewającym serem wegetariańskim.