Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

69 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

10 gramów

100 gramów

200 mililitrów

200 gramów

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym mleku o temperaturze około 40*C rozpuść drożdże, dodaj do nich dwie łyżki mąki, szczyptę soli i cukru. Powstały zaczyn odstaw na 30 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę, jajko i rozpuszczone masło. Całość połącz zagniatając elastyczne ciasto, odstaw je ponownie w ciepłe miejsce pod przykryciem na kolejne 30 minut aby zwiększyło swoją objętość.

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - Krok 2

Krok 3

Posiekaj cebule, czosnek i natkę pietruszki, jedno jajko rozmieszaj w miseczce, ugotuj do miękkości soczewicę, a następnie wystudź ją i zmiel.

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - Krok 3

Krok 4

Na patelni, na oliwie podsmaż cebule z czosnkiem, gdy zrobią się rumiane dodaj do nich koncentrat, smaż chwilę, a następnie połącz te składniki z soczewicą, dopraw do smaku przyprawą grubo mieloną Knorr, posiekaną natką kolendry, wędzoną papryką i ewentualnie, o ile zachodzi taka potrzeba, szczyptą soli.

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - Krok 4

Krok 5

Urwij kęs ciasta, rozwałkuj je na grubość 1 cm na stolnicy podsypanej mąką. Z placka wytnij okręgi o średnicy 10 cm, w środek nałóż sporą ilość farszu, całość zwiń do środka i uformuj w ręku bułkę zasklepiając końce.

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - Krok 5

Krok 6

Bułkę ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Bułeczki ponacinaj nożem, posmaruj jajkiem, posyp po wierzchu czarnuszką. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 30 minut.

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać ser np. parmezan lub plastry kiełbasy chorizo. Bułki wtedy nabiorą pełniejszego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczona dynia
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułki drożdżowe faszerowane soczewicąBułki drożdżowe faszerowane soczewicą

Drożdżówek nie trzeba nikomu ani przedstawiać, ani specjalnie rekomendować. Uwielbiają je wszyscy, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Przygotowując bułki w domu, wykorzystajcie soczewicę, która będzie stanowić doskonałe nadzienie. Włoska przyprawa i wędzona papryka tworzą aromatyczną kompozycję, świetnie łączącą się z delikatnym smakiem soczewicy. Puszyste bułki staną się z pewnością hitem w waszych domach! Wymagają nieco pracy, jednak finalne danie z nawiązką rekompensuje trud, który włożycie w jego przygotowanie.

Dla kogo?

Bułki drożdżowe faszerowane soczewicą są doskonałą propozycją dla miłośników smacznych przekąsek, opartych wyłącznie na składnikach roślinnych.

Na jaką okazję?

Bułki z soczewicą sprawdzą się jako imprezowa przystawka. Są również idealne do zabrania w podróż czy do pracy.

Czy wiesz, że?

Drożdże są odmianą grzybów. Aby ciasto było puszyste, konieczne jest pobudzenie drożdży do pracy. Ciepła woda lub mleko z dodatkiem cukru to idealna pożywka, dzięki której rozpoczyna się proces fermentacji.

Dla urozmaicenia:

Jeśli wolisz mięsną odmianę bułek drożdżowych, do soczewicy dodaj kiełbasę chorizo. Wegetarianie preferujący nieco bardziej wyrazisty smak mogą wzbogacić farsz tartym dojrzewającym serem wegetariańskim.