Chrupiący chleb przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiący chleb

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

90 gramów

1 łyżka

75 gramów

50 gramów

50 gramów

40 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz wszystkie składniki w misce z dodatkiem 250 ml wody.

Krok 2

Gotowe ciasto umieść między dwoma papierami do pieczenie i rozwałkuj cienko.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 170 C i piecz przez ok 35-40 minut.

Krok 4

Odstaw do ostygnięcia, połam w nieregularne kształty. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do ciasta możesz również dodać orzeszki pini, siemię lniane lub inne Twoje ulubione ziarna. Podawaj z dipem, np. guacamole.

1

Opinie o przepisie

  • Monika S.

    Monika S. , 24.08.2020

    Pyyyychaaaa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący chlebChrupiący chleb

Początkującym kucharzom może się wydawać, że własnoręczne zrobienie chrupiącego chleba w domowych warunkach jest nie lada wyzwaniem. Nic bardziej mylnego! Przysmak ze skórką jest na wyciągnięcie ręki. Skorzystajcie z naszych porad i wypełnijcie mieszkanie niezrównanym, chlebowym zapachem.

Dla kogo?

Ten przepis na chleb jest idealny dla początkujących. Zadowoleni będą także bardziej doświadczeni kucharze, dla których przygotowanie chleba z mąki orkiszowej okaże się smakowitą nowością.

Na jaką okazję?

Chrupiącym chlebem zaimponujecie wszystkim znajomym. Jego kawałki możecie serwować do dań na gorąco, np. zup, potrawek i past.

Czy wiesz, że?

Orkisz to starożytna odmiana pszenicy. Uznawany jest za hybrydę płaskurki oraz tzw. koziego ziela. W starożytnym Rzymie nazywano go „ziarnem marszowym”.

Dla urozmaicenia:

Jeśli po jakimś czasie chleb stanie się czerstwy, nie trzeba go od razu spisywać na straty. Pieczywo zamienicie w grzanki, które będą smacznym zwieńczeniem zup i sałatek. Chleb sprawdzi się również jako podstawa zapiekanek.