Chrupiący chleb przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiący chleb

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

189 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

90 gramów

1 łyżka

75 gramów

50 gramów

50 gramów

40 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz wszystkie składniki w misce z dodatkiem 250 ml wody.

Krok 2

Gotowe ciasto umieść między dwoma papierami do pieczenie i rozwałkuj cienko.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 170 C i piecz przez ok 35-40 minut.

Krok 4

Odstaw do ostygnięcia, połam w nieregularne kształty. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do ciasta możesz również dodać orzeszki pini, siemię lniane lub inne Twoje ulubione ziarna. Podawaj z dipem, np. guacamole.

3

Opinie o przepisie

  • Domi

    Domi , 09.06.2022

    Czy zmieniając wszystkie ziarna/pestki na wersje bezglutenowe, wszystko nadal wyjdzie, czy gluten jest tu istotny jako "spajacz"? (np. zamiast mąki orkiszowej - jaglana, zamiast płatków owsianych - gryczane)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika S.

    Monika S. , 24.08.2020

    Pyyyychaaaa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący chlebChrupiący chleb

Początkującym kucharzom może się wydawać, że własnoręczne zrobienie chrupiącego chleba w domowych warunkach jest nie lada wyzwaniem. Nic bardziej mylnego! Przysmak ze skórką jest na wyciągnięcie ręki. Skorzystajcie z naszych porad i wypełnijcie mieszkanie niezrównanym, chlebowym zapachem.

Dla kogo?

Ten przepis na chleb jest idealny dla początkujących. Zadowoleni będą także bardziej doświadczeni kucharze, dla których przygotowanie chleba z mąki orkiszowej okaże się smakowitą nowością.

Na jaką okazję?

Chrupiącym chlebem zaimponujecie wszystkim znajomym. Jego kawałki możecie serwować do dań na gorąco, np. zup, potrawek i past.

Czy wiesz, że?

Orkisz to starożytna odmiana pszenicy. Uznawany jest za hybrydę płaskurki oraz tzw. koziego ziela. W starożytnym Rzymie nazywano go „ziarnem marszowym”.

Dla urozmaicenia:

Jeśli po jakimś czasie chleb stanie się czerstwy, nie trzeba go od razu spisywać na straty. Pieczywo zamienicie w grzanki, które będą smacznym zwieńczeniem zup i sałatek. Chleb sprawdzi się również jako podstawa zapiekanek.