
Składniki
90 gramów
1 łyżka
75 gramów
50 gramów
50 gramów
40 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połącz wszystkie składniki w misce z dodatkiem 250 ml wody.
Krok 2
Gotowe ciasto umieść między dwoma papierami do pieczenie i rozwałkuj cienko.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 170 C i piecz przez ok 35-40 minut.
Krok 4
Odstaw do ostygnięcia, połam w nieregularne kształty. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.

Dobra rada:
Do ciasta możesz również dodać orzeszki pini, siemię lniane lub inne Twoje ulubione ziarna. Podawaj z dipem, np. guacamole.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiący chleb
Początkującym kucharzom może się wydawać, że własnoręczne zrobienie chrupiącego chleba w domowych warunkach jest nie lada wyzwaniem. Nic bardziej mylnego! Przysmak ze skórką jest na wyciągnięcie ręki. Skorzystajcie z naszych porad i wypełnijcie mieszkanie niezrównanym, chlebowym zapachem.
Dla kogo?
Ten przepis na chleb jest idealny dla początkujących. Zadowoleni będą także bardziej doświadczeni kucharze, dla których przygotowanie chleba z mąki orkiszowej okaże się smakowitą nowością.
Na jaką okazję?
Chrupiącym chlebem zaimponujecie wszystkim znajomym. Jego kawałki możecie serwować do dań na gorąco, np. zup, potrawek i past.
Czy wiesz, że?
Orkisz to starożytna odmiana pszenicy. Uznawany jest za hybrydę płaskurki oraz tzw. koziego ziela. W starożytnym Rzymie nazywano go „ziarnem marszowym”.
Dla urozmaicenia:
Jeśli po jakimś czasie chleb stanie się czerstwy, nie trzeba go od razu spisywać na straty. Pieczywo zamienicie w grzanki, które będą smacznym zwieńczeniem zup i sałatek. Chleb sprawdzi się również jako podstawa zapiekanek.