Chrupiący chleb przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiący chleb

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
228 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

90 gramów

1 łyżka

75 gramów

50 gramów

50 gramów

40 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz wszystkie składniki w misce z dodatkiem 250 ml wody.

Krok 2

Gotowe ciasto umieść między dwoma papierami do pieczenie i rozwałkuj cienko.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 170 C i piecz przez ok 35-40 minut.

Krok 4

Odstaw do ostygnięcia, połam w nieregularne kształty. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do ciasta możesz również dodać orzeszki pini, siemię lniane lub inne Twoje ulubione ziarna. Podawaj z dipem, np. guacamole.

3

Opinie o przepisie

  • Domi

    Domi , 09.06.2022

    Czy zmieniając wszystkie ziarna/pestki na wersje bezglutenowe, wszystko nadal wyjdzie, czy gluten jest tu istotny jako "spajacz"? (np. zamiast mąki orkiszowej - jaglana, zamiast płatków owsianych - gryczane)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika S.

    Monika S. , 24.08.2020

    Pyyyychaaaa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiący chleb - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiący chlebChrupiący chleb

Początkującym kucharzom może się wydawać, że własnoręczne zrobienie chrupiącego chleba w domowych warunkach jest nie lada wyzwaniem. Nic bardziej mylnego! Przysmak ze skórką jest na wyciągnięcie ręki. Skorzystajcie z naszych porad i wypełnijcie mieszkanie niezrównanym, chlebowym zapachem.

Dla kogo?

Ten przepis na chleb jest idealny dla początkujących. Zadowoleni będą także bardziej doświadczeni kucharze, dla których przygotowanie chleba z mąki orkiszowej okaże się smakowitą nowością.

Na jaką okazję?

Chrupiącym chlebem zaimponujecie wszystkim znajomym. Jego kawałki możecie serwować do dań na gorąco, np. zup, potrawek i past.

Czy wiesz, że?

Orkisz to starożytna odmiana pszenicy. Uznawany jest za hybrydę płaskurki oraz tzw. koziego ziela. W starożytnym Rzymie nazywano go „ziarnem marszowym”.

Dla urozmaicenia:

Jeśli po jakimś czasie chleb stanie się czerstwy, nie trzeba go od razu spisywać na straty. Pieczywo zamienicie w grzanki, które będą smacznym zwieńczeniem zup i sałatek. Chleb sprawdzi się również jako podstawa zapiekanek.