Chrupki z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chrupki z ciecierzycy

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

33

287 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

506 osób wydrukowało

Pobierz pdf

800 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę odsącz. Dobrze wysusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem.

Chrupki z ciecierzycy - Krok 1

Krok 2

Ciecierzycę połącz z oliwą i przyprawami. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim przyprawioną cieciorkę.

Chrupki z ciecierzycy - Krok 2

Krok 3

Wstaw do piekarnika na około 15-18 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca, ale nie spalona. W trakcie pieczenia możesz przemieszać ciecierzycę kilka razy, aby się równomiernie zrumieniła.

Chrupki z ciecierzycy - Krok 3
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Ciecierzycę możesz także podsmażyć na suchej patelni na bardzo małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej chrupkości. Takie danie możesz podawać z ogórkiem, rzodkiewką czy pomidorkami koktajlowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupki z ciecierzycyChrupki z ciecierzycy

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Ciecierzyca, zwana też cieciorką, to bardzo popularny składnik w kuchni Bliskiego Wschodu. To z niej przygotowuje się jedne z najbardziej znanych dań tamtego regionu: hummus oraz falafel. Dzięki wysokiej zawartości białka jest polecana szczególnie weganom i wegetarianom. Nie zawiera glutenu, mogą ją więc spożywać nawet osoby z celiakią. Dodatkowo, dzięki niskiemu IG, jest odpowiednia dla cukrzyków. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, dzięki czemu jest uniwersalna i pasuje do niej wiele różnych fit dodatków. Wypróbuj ją w wersji pieczonej – wystarczy jedynie niewielki dodatek oliwy oraz wybrane przyprawy. Dobrze będzie pasowała ostra papryka, kmin rzymski czy cynamon. Z chrupkami z ciecierzycy komponują się też doskonale curry, kolendra oraz rozmaryn. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowana ciecierzyca stanowi świetną lekką i zdrową przekąskę, odpowiednią na przykład na drugie śniadanie. Serwuj ją solo lub ze świeżymi warzywami – pomidorkami koktajlowymi lub talarkami z marchewki. W każdym wariancie będzie smakować równie dobrze.