Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką
łatwe
1016 osób zapisało

Składniki
na sałatkę:
360 gramów
200 gramów
100 gramów
130 gramów
180 gramów
2 łyżki
na sos:
3 łyżki
3 łyżki
9 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Buraki ugotuj w łupinkach na półtwardo, wystudź i obierz. Pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2
Sałatę lodową porwij i wrzuć razem z rukolą lub roszponką do miski. Dodaj buraki, mandarynkę podzieloną na cząstki oraz zielonego ogórka pokrojonego w plasterki.

Krok 3
Przygotuj sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do opakowania sosu sałatkowego Knorr, 3 łyżki oleju i 3 łyżki wody. Całość wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.

Krok 4
Całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Nie unikaj jedzenia kolacji – wartościowy wieczorny posiłek to ważny element diety. Zadbaj jednak o to, by była ona lekka i zdrowa. Na przykład smaczna sałatka z tego przepisu przyniesie Twojemu organizmowi wiele korzyści. Przygotuj na koniec dnia sałatę z burakami i mandarynką. Jej bazę stanowi chrupiąca sałata lodowa i rukola, którą ewentualnie zastąpić możesz roszponką. Dodaj gotowane na półtwardo buraki – ugotuj je w łupinach, by nie traciły składników odżywczych. To bardzo zdrowe warzywa, pełne witamin i niskokaloryczne. Pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej i wspomagają przemianę materii. Dzięki temu, że mają słodki smak, zmniejszają ochotę na słodycze. Dodatkowo są lekkostrawne, świetnie nadają się więc na fit kolację. Połącz je z sałatą i podkreśl ich smak niewielką ilością mandarynek. Żeby nadać sałatce chrupkości, dodaj do niej kawałki świeżego, zielonego ogórka. Pokrój go w plasterki razem ze skórką. Sałatkę polej sosem francuskim. Na koniec posyp ją jeszcze uprażonymi na złocisty kolor pestkami słonecznika – będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej chrupiąca.