Składniki
na sałatkę:
360 gramów
200 gramów
100 gramów
130 gramów
180 gramów
2 łyżki
na sos:
3 łyżki
3 łyżki
9 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Buraki ugotuj w łupinkach na półtwardo, wystudź i obierz. Pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2
Sałatę lodową porwij i wrzuć razem z rukolą lub roszponką do miski. Dodaj buraki, mandarynkę podzieloną na cząstki oraz zielonego ogórka pokrojonego w plasterki.
Krok 3
Przygotuj sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do opakowania sosu sałatkowego Knorr, 3 łyżki oleju i 3 łyżki wody. Całość wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
Krok 4
Całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Nie unikaj jedzenia kolacji – wartościowy wieczorny posiłek to ważny element diety. Zadbaj jednak o to, by była ona lekka i zdrowa. Na przykład smaczna sałatka z tego przepisu przyniesie Twojemu organizmowi wiele korzyści. Przygotuj na koniec dnia sałatę z burakami i mandarynką. Jej bazę stanowi chrupiąca sałata lodowa i rukola, którą ewentualnie zastąpić możesz roszponką. Dodaj gotowane na półtwardo buraki – ugotuj je w łupinach, by nie traciły składników odżywczych. To bardzo zdrowe warzywa, pełne witamin i niskokaloryczne. Pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej i wspomagają przemianę materii. Dzięki temu, że mają słodki smak, zmniejszają ochotę na słodycze. Dodatkowo są lekkostrawne, świetnie nadają się więc na fit kolację. Połącz je z sałatą i podkreśl ich smak niewielką ilością mandarynek. Żeby nadać sałatce chrupkości, dodaj do niej kawałki świeżego, zielonego ogórka. Pokrój go w plasterki razem ze skórką. Sałatkę polej sosem francuskim. Na koniec posyp ją jeszcze uprażonymi na złocisty kolor pestkami słonecznika – będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej chrupiąca.