Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

29

heart
418 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

742 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1011 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na sałatkę:

360 gramów

200 gramów

100 gramów

130 gramów

180 gramów

2 łyżki

na sos:

3 łyżki

3 łyżki

9 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Buraki ugotuj w łupinkach na półtwardo, wystudź i obierz. Pokrój w cienkie plasterki.

Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - Krok 1

Krok 2

Sałatę lodową porwij i wrzuć razem z rukolą lub roszponką do miski. Dodaj buraki, mandarynkę podzieloną na cząstki oraz zielonego ogórka pokrojonego w plasterki.

Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do opakowania sosu sałatkowego Knorr, 3 łyżki oleju i 3 łyżki wody. Całość wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.

Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - Krok 3

Krok 4

Całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca sałata z burakami i mandarynkąChrupiąca sałata z burakami i mandarynką

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Nie unikaj jedzenia kolacji – wartościowy wieczorny posiłek to ważny element diety. Zadbaj jednak o to, by była ona lekka i zdrowa. Na przykład smaczna sałatka z tego przepisu przyniesie Twojemu organizmowi wiele korzyści. Przygotuj na koniec dnia sałatę z burakami i mandarynką. Jej bazę stanowi chrupiąca sałata lodowa i rukola, którą ewentualnie zastąpić możesz roszponką. Dodaj gotowane na półtwardo buraki – ugotuj je w łupinach, by nie traciły składników odżywczych. To bardzo zdrowe warzywa, pełne witamin i niskokaloryczne. Pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej i wspomagają przemianę materii. Dzięki temu, że mają słodki smak, zmniejszają ochotę na słodycze. Dodatkowo są lekkostrawne, świetnie nadają się więc na fit kolację. Połącz je z sałatą i podkreśl ich smak niewielką ilością mandarynek. Żeby nadać sałatce chrupkości, dodaj do niej kawałki świeżego, zielonego ogórka. Pokrój go w plasterki razem ze skórką. Sałatkę polej sosem francuskim. Na koniec posyp ją jeszcze uprażonymi na złocisty kolor pestkami słonecznika – będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej chrupiąca.