
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
4 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy połącz z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju.

Krok 2
Umytą i osuszoną sałatę wymieszaj z ćwiartkami truskawek i kawałkami szynki. Całość oprósz pokruszonym serem i zalej dresingiem.

Krok 3
Sałatkę dokładnie wymieszaj. Podawaj z opieczoną bagietką. Do tej sałatki idealnym dodatkiem będą również suszone pomidory i kawałki orzechów włoskich.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukolą i truskawkami
Połączenie owoców z pikantnymi dodatkami w sałatkach zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Często używa się np. truskawek, które szczególnie dobrze komponują się z wyrazistym smakiem rukoli. To właśnie one stanowią bazę sałatki, którą proponujemy w przepisie. Skusisz się na to danie?
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów oryginalnych połączeń składników! Sałatka z rukoli truskawek i sera pleśniowego to wyjątkowa kompozycja, która zapada w pamięci na długo. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z listą składników oraz naszymi wskazówkami. Niech rukola z truskawkami i serem pleśniowym oczaruje Cię smakiem.
Na jaką okazję?
Przekonaj się, że połączenie rukola truskawki ser pleśniowy to smaczne danie, które możesz zabrać w pudełku na letni piknik, zjeść na kolację lub lunch. Do całości podaj opiekaną lub świeżą bagietkę polaną kilkoma kroplami oliwy. Całość możesz posypać orzechami włoskimi lub pestkami słonecznika, które najlepiej uprażyć przed podaniem.
Czy wiesz, że?
Sałatka z rukolą i truskawkami, i serem pleśniowym doskonale smakuje, gdy dodasz do niej suszone pomidory, kapary i sos balsamiczny. Dzięki żywym kolorom składników danie ładnie się prezentuje, warto więc serwować je w przezroczystych kokilkach lub pucharkach.
Dla urozmaicenia:
Jako dekoracji możesz użyć całych truskawek, układając je w dowolny wzór. Jeśli nie przepadasz za intensywnym smakiem serów pleśniowych, z proponowanymi w przepisie składnikami sprawdzi się też mozzarella. Spróbuj orzeźwiającej sałatki z rukoli i truskawek według naszego przepisu!



































