
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
4 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy połącz z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju.

Krok 2
Umytą i osuszoną sałatę wymieszaj z ćwiartkami truskawek i kawałkami szynki. Całość oprósz pokruszonym serem i zalej dresingiem.

Krok 3
Sałatkę dokładnie wymieszaj. Podawaj z opieczoną bagietką. Do tej sałatki idealnym dodatkiem będą również suszone pomidory i kawałki orzechów włoskich.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Sałatka z rukolą i truskawkami
Połączenie owoców z pikantnymi dodatkami w sałatkach zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Często używa się np. truskawek, które szczególnie dobrze komponują się z wyrazistym smakiem rukoli. To właśnie one stanowią bazę sałatki, którą proponujemy w przepisie. W zestawieniu z dojrzewającą szynką i serem pleśniowym tworzą smaczne danie, które możesz zabrać w pudełku na letni piknik, zjeść na kolację lub lunch. Do sałatki podaj opiekaną lub świeżą bagietkę polaną kilkoma kroplami oliwy. Całość możesz posypać orzechami włoskimi lub pestkami słonecznika, które najlepiej uprażyć przed podaniem. Pasują również do niej suszone pomidory, kapary i sos balsamiczny. Dzięki żywym kolorom składników danie ładnie się prezentuje, warto więc serwować je w przezroczystych kokilkach lub pucharkach. Jako dekoracji możesz użyć całych truskawek, układając je w dowolny wzór. Jeśli nie przepadasz za intensywnym smakiem serów pleśniowych, z proponowanymi w przepisie składnikami sprawdzi się też mozzarella. Spróbuj orzeźwiającej sałatki z rukoli i truskawek według naszego przepisu!