
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
4 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy połącz z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju.

Krok 2
Umytą i osuszoną sałatę wymieszaj z ćwiartkami truskawek i kawałkami szynki. Całość oprósz pokruszonym serem i zalej dresingiem.

Krok 3
Sałatkę dokładnie wymieszaj. Podawaj z opieczoną bagietką. Do tej sałatki idealnym dodatkiem będą również suszone pomidory i kawałki orzechów włoskich.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukolą i truskawkami
Połączenie owoców z pikantnymi dodatkami w sałatkach zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Często używa się np. truskawek, które szczególnie dobrze komponują się z wyrazistym smakiem rukoli. To właśnie one stanowią bazę sałatki, którą proponujemy w przepisie. Skusisz się na to danie?
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów oryginalnych połączeń składników! Sałatka z rukoli truskawek i sera pleśniowego to wyjątkowa kompozycja, która zapada w pamięci na długo. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z listą składników oraz naszymi wskazówkami. Niech rukola z truskawkami i serem pleśniowym oczaruje Cię smakiem.
Na jaką okazję?
Przekonaj się, że połączenie rukola truskawki ser pleśniowy to smaczne danie, które możesz zabrać w pudełku na letni piknik, zjeść na kolację lub lunch. Do całości podaj opiekaną lub świeżą bagietkę polaną kilkoma kroplami oliwy. Całość możesz posypać orzechami włoskimi lub pestkami słonecznika, które najlepiej uprażyć przed podaniem.
Czy wiesz, że?
Sałatka z rukolą i truskawkami, i serem pleśniowym doskonale smakuje, gdy dodasz do niej suszone pomidory, kapary i sos balsamiczny. Dzięki żywym kolorom składników danie ładnie się prezentuje, warto więc serwować je w przezroczystych kokilkach lub pucharkach.
Dla urozmaicenia:
Jako dekoracji możesz użyć całych truskawek, układając je w dowolny wzór. Jeśli nie przepadasz za intensywnym smakiem serów pleśniowych, z proponowanymi w przepisie składnikami sprawdzi się też mozzarella. Spróbuj orzeźwiającej sałatki z rukoli i truskawek według naszego przepisu!