Przepisy na Sałatki z owocami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sałatki z owocami

107 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatki z owocamiSałatki z owocami

Owoce stanowią doskonałe urozmaicenie wytrawnych sałatek. Istnieje bardzo wiele sposobów łączenia ich z warzywami, mięsem i innymi dodatkami. Często do sałatek dodaje się truskawki, arbuza, gruszki, mandarynki czy pomarańcze. Dobrze sprawdza się także rabarbar i inne kwaśne owoce. Bardzo ważne jest jednak łączenie ich z innymi składnikami tak, by pasowały do siebie nie tylko smakiem, ale i konsystencją. Delikatne owoce jagodowe dobrze komponują się z rukolą, szpinakiem czy roszponką. Jako bazę sałatki wykorzystasz także sałatę rzymską lub lodową, endywię oraz jarmuż. Do sałatek z owocami odpowiedni będzie też ser. Wybierz go tak, by jak najlepiej pasował do pozostałych składników. Jeśli decydujesz się na użycie arbuza, połącz go z fetą. Gruszki dobrze podkreślą smak serów pleśniowych, np. gorgonzoli. Ser kozi podaj z truskawkami, a twaróg z malinami. To ostatnie zestawienie pasuje do świeżego szpinaku. Podkreśl jego smak orzechami włoskimi i sosem na bazie octu winnego. Do sałatek z owocami dobrze pasują też warzywa. Spróbuj przygotować danie z pieczonymi burakami albo papryką. Jeśli lubisz mięso, również użyj go do sałatki. Kurczak dobrze smakuje z cytrusami, np. pomarańczami i grejpfrutem, a także z ananasem. Z kolei piersi z kaczki dobrze skomponują się z jabłkiem. Wystarczy tylko dodatek sałaty, cebuli i sosu, a otrzymasz ciekawą przystawkę lub kolację. Wykorzystaj także owoce morza – egzotyczna sałatka z krewetkami, truskawkami i rabarbarem to ciekawe połączenie smaków. Podkreśl je, skrapiając całość octem balsamicznym. Owoce sprawdzą się również do przyrządzenia kalmarów. Zamarynuj je i podsmaż, a następnie połącz z rukolą, truskawkami oraz mango. Do sałatek z owocami pasuje dodatek delikatnych dressingów, na bazie soków owocowych, oliwy czy olejów orzechowych. Urozmaicaj ich smak uprażonymi pestkami słonecznika, orzechami pinii i kiełkami. Podawaj je do białych mięs, serów oraz delikatnych wędlin, takich jak chociażby szynka parmeńska. Sprawdź nasze przepisy i znajdź połączenie dla siebie.