Sałatka z selera naciowego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

207 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

379 osób wydrukowało

Pobierz pdf

470 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.3 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i umyj marchewkę, pokrój wzdłuż na cienkie plastry.

Sałatka z selera naciowego - Krok 1

Krok 2

Umyj sałatę, odsącz, a następnie porwij na mniejsze kawałki. Łodygi selera naciowego umyj i obierz z włókien, pokrój na plastry.

Sałatka z selera naciowego - Krok 2

Krok 3

Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Sok odsącz delikatnie przez sito i zachowaj go do przygotowania sosu. Przygotowaną sałatę, selera, marchewkę i pomarańcze przełóż do salaterki, delikatnie przemieszaj.

Sałatka z selera naciowego - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z pozostawionym sokiem pomarańczowym i oliwą z oliwek, polej nim sałatkę i podawaj.

Sałatka z selera naciowego - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z selera naciowegoSałatka z selera naciowego

Chcesz zaskoczyć wszystkich gości na przyjęciu koktajlowym? Zaserwuj im sałatkę z selera naciowego. Jest niezwykle ciekawa w smaku, ale imponuje również jej niepowtarzalny wygląd – kolorystyczny duet zieleni z pomarańczą zdobędzie serce najbardziej surowego krytyka kulinarnego. Przygotowanie takiej sałatki zajmuje około kwadransa, dlatego warto się nią zainteresować podczas planowania stołu szwedzkiego na imprezę. Koreczki z kabanosa i oliwki czy owocowe szaszłyki to już przeszłość! Postaw na innowację i połącz seler naciowy z pomarańczą, marchewką i sałatą masłową. To nie tylko wariacja kolorystyczna na talerzu, ale również cały bukiet smaków – od słodkawego posmaku marchwi po ostrość selera. Mieszkankę smakową zneutralizować może sos sałatkowy włoski Knorr. Aby przygotować sałatkę, wystarczy pokroić marchew, pomarańczę, selera, porwać sałatę i wymieszać z sosem. Sałatkę podać możesz w małych, przeszkolonych salaterkach, aby jej barwna kompozycja była dobrze widoczna i mogła być podziwiana przez gości.