Składniki
1 sztuka
0.3 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i umyj marchewkę, pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
Krok 2
Umyj sałatę, odsącz, a następnie porwij na mniejsze kawałki. Łodygi selera naciowego umyj i obierz z włókien, pokrój na plastry.
Krok 3
Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Sok odsącz delikatnie przez sito i zachowaj go do przygotowania sosu. Przygotowaną sałatę, selera, marchewkę i pomarańcze przełóż do salaterki, delikatnie przemieszaj.
Krok 4
Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z pozostawionym sokiem pomarańczowym i oliwą z oliwek, polej nim sałatkę i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z selera naciowego
Chcesz zaskoczyć wszystkich gości na przyjęciu koktajlowym? Zaserwuj im sałatkę z selera naciowego. Jest niezwykle ciekawa w smaku, ale imponuje również jej niepowtarzalny wygląd – kolorystyczny duet zieleni z pomarańczą zdobędzie serce najbardziej surowego krytyka kulinarnego. Przygotowanie takiej sałatki zajmuje około kwadransa, dlatego warto się nią zainteresować podczas planowania stołu szwedzkiego na imprezę. Koreczki z kabanosa i oliwki czy owocowe szaszłyki to już przeszłość! Postaw na innowację i połącz seler naciowy z pomarańczą, marchewką i sałatą masłową. To nie tylko wariacja kolorystyczna na talerzu, ale również cały bukiet smaków – od słodkawego posmaku marchwi po ostrość selera. Mieszkankę smakową zneutralizować może sos sałatkowy włoski Knorr. Aby przygotować sałatkę, wystarczy pokroić marchew, pomarańczę, selera, porwać sałatę i wymieszać z sosem. Sałatkę podać możesz w małych, przeszkolonych salaterkach, aby jej barwna kompozycja była dobrze widoczna i mogła być podziwiana przez gości.