Przepisy na Seler naciowy

129 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (129)

Sałatka z kurczakiem i ryżem
ratingratingratingratingrating

146

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz ciekawego przepisu na sałatkę, której smak przypadnie do gustu nawet najbardziej wy...
Toskańska zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szpinak, kapusta, pomidory, fasola, a wszystko gotowane w intensywnym, pełnym smaku bulionie, to...
Pieczona kaczka z warzywami
ratingratingratingratingrating

151

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczona kaczka z warzywami przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Zwłaszcz...
Zupa harira
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa harira jest charakterystycznym daniem kuchni marokańskiej, popularnym też w sąsiednich kraja...
Schab w pięciu smakach
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
To danie, które poprawia humor i uzależnia. Zapoznaj się z naszym przepisem na schab w pięciu sma...
Gęsta zupa z zielonej soczewicy
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa z zielonej soczewicy to dobra propozycja na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację. Jej bazę sta...
Sałatka ziemniaczana z selerem
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Prosta potrawa, która rozbudzi twoje kulinarne zmysły. Sałatka ziemniaczana z selerem to idealne...
Leczo
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Polak, Węgier, dwa bratanki… bądźmy nimi także w kuchni! Zaprośmy dziś na swoje stoły znakomite d...
Empanadas
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się c...
Dorsz po włosku
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Dorsz to ryba, która dobrze sprawdza się w wielu daniach. Jej mięso jest mocno zwarte, nie rozpad...
Sałatka z selera i ananasa
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z selera i ananasa przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom warzywno-owocowych połączeń...
Vichyssoise, czyli ziemniaczano - porowy krem
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Popularna w kuchni francuskiej zupa krem vichyssoise to danie, które pomimo swojej prostoty, wyró...
Sałatka z kurczaka z ryżem
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka z kurczakiem i ryżem to propozycja, która łączy w sobie słodki smak mandarynek z intensyw...
Zupa brokułowa
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Przygotowujesz obiad dla wegetarian i szukasz kulinarnej inspiracji? Koniecznie wypróbuj przepis...
Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym Ragout
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jajka zapiekane z łososiem i warzywnym ragout podawaj na śniadanie lub jako przystawkę podczas el...
Sałatka z kurczaka
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Sałatka z kurczaka to danie, które łączy w sobie delikatny smak mięsa z kompozycją świeżych warzy...
Sałatka z kurczaka i mandarynek
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z kurczaka i mandarynek to dobra propozycja na przekąskę. Łączy w sobie słodki smak owocó...
Kaszotto z indykiem
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Jeśli akurat trwa sezon na młodą kapustę, koniecznie wykorzystaj ją do przygotowania wyśmienitego...
Zupa pomidorowa z nutą pomarańczy
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa pomidorowo-warzywna z nutą pomarańczy to propozycja dla osób lubiących delikatne dania. Przy...
Zupa z kaszą jaglaną
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Klasyczne hiszpańskie gazpacho
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gazpacho jest chyba najsłynniejszą chyba hiszpańską zupą. Pochodzi ona z regionu Andaluzji. Jego...
Karp w soli
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz inspiracji na niebanalne podanie karpia? Dobrym sposobem może okazać się umieszczenie go...
Łosoś zapiekany na warzywach
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Łosoś to ryba bardzo popularna. Prosta w przygotowaniu, o zwartym i smacznym mięsie. Wybierając j...
Sałatka z selera naciowego
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Chcesz zaskoczyć wszystkich gości na przyjęciu koktajlowym? Zaserwuj im sałatkę z selera nacioweg...
Aromatyczna zupa z soczewicą
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczne i łatwe w przygotowaniu pierwsze danie obiadowe, to jesteś w...
Sałatka z selera naciowego z czosnkiem
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni selera naciowego? Przyrządź z niego pyszną sałatkę. Se...
Gulasz wołowy z kaszą gryczaną
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Gulasz wołowy z kaszą gryczaną to bardzo sycąca, aromatyczna potrawa, która doskonale sprawdzi si...

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Seler naciowySeler naciowy

Seler korzeniowy jest dobrze znany większości kucharzy. Okazuje się, że coraz większą uwagę przyciąga jego bardziej smukła odmiana naciowa o apetycznym, zielonym kolorze. Chrupkością znacznie przewyższa popularną bulwę. Lekko pikantny smak selera naciowego trudno pomylić z jakimkolwiek innym warzywem. Do tej pory nie mieliście z nim do czynienia? Wspólnie odkryjemy jego wszechstronne właściwości.

Dla kogo?

Nie da się ukryć, że nie wszyscy lubią rewolucje w kuchni i na talerzach. Wielu kucharzy wybiera produkty znane i sprawdzone. Może to jednak prowadzić do żywieniowej monotonii. Specyficzny smak selera naciowego Was nie przekonuje? Dajcie mu drugą szansę, lecz tym razem wrzućcie go do koktajlu. Nie musi występować w nim solo. Dodatek marchewki, buraka, jarmużu, awokado, grejpfruta, jabłka i gruszki sprawi, że smaki idealnie się zharmonizują. Kolejne eksperymenty z selerem naciowym to tylko kwestia czasu.

Na jaką okazję?

Czytając książkę, oglądając film lub ucząc się, lubicie coś przegryźć? Popularne słone przekąski nie są najlepszym wyborem. Za to strzałem w dziesiątkę okażą się zielone łodygi selera, które wspaniale komponują się z różnorodnymi dipami. Łagodne, ziołowe, a może pikantne? Wszystko zależy od tego, na co dziś macie ochotę. Seler naciowy to świetny sposób na efektowną przystawkę albo wyborny lunch na wynos. Nie zmięknie nawet pod wpływem bardzo wilgotnych składników. Spróbujcie go w prostym wariancie z kurczakiem i żurawiną.

Czy wiesz, że?

Seler naciowy pochodzi z pogranicza Europy oraz Azji. Roślina występuje nie tylko w uprawie, ale też w stanie dzikim, a najczęściej spotykana jest na terenach nadmorskich. Bardzo dobrze rozwija się w klimacie umiarkowanym, więc nie ma powodów, by martwić się o jej dostępność.

Dla urozmaicenia:

Zwolennicy warzywnych dań pokroju leczo rozsmakują się w pochodzącym z kuchni francuskiej ragout. Potrawę przygotowuje się w wariantach mięsnych z dziczyzną, rybami lub drobiem, a także wegetariańskich, w których im więcej warzyw, tym lepiej – warto pamiętać o selerze naciowym! Ważne jest pokrojenie jarzyn na kawałki podobnej wielkości i przyprawienie ich wyrazistymi ziołami, takimi jak świeża kolendra.