Przepisy na Seler naciowy
124 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (124) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej
Seler naciowy
Seler korzeniowy jest dobrze znany większości kucharzy. Okazuje się, że coraz większą uwagę przyciąga jego bardziej smukła odmiana naciowa o apetycznym, zielonym kolorze. Chrupkością znacznie przewyższa popularną bulwę. Lekko pikantny smak selera naciowego trudno pomylić z jakimkolwiek innym warzywem. Do tej pory nie mieliście z nim do czynienia? Wspólnie odkryjemy jego wszechstronne właściwości.
Dla kogo?
Nie da się ukryć, że nie wszyscy lubią rewolucje w kuchni i na talerzach. Wielu kucharzy wybiera produkty znane i sprawdzone. Może to jednak prowadzić do żywieniowej monotonii. Specyficzny smak selera naciowego Was nie przekonuje? Dajcie mu drugą szansę, lecz tym razem wrzućcie go do koktajlu. Nie musi występować w nim solo. Dodatek marchewki, buraka, jarmużu, awokado, grejpfruta, jabłka i gruszki sprawi, że smaki idealnie się zharmonizują. Kolejne eksperymenty z selerem naciowym to tylko kwestia czasu.
Na jaką okazję?
Czytając książkę, oglądając film lub ucząc się, lubicie coś przegryźć? Popularne słone przekąski nie są najlepszym wyborem. Za to strzałem w dziesiątkę okażą się zielone łodygi selera, które wspaniale komponują się z różnorodnymi dipami. Łagodne, ziołowe, a może pikantne? Wszystko zależy od tego, na co dziś macie ochotę. Seler naciowy to świetny sposób na efektowną przystawkę albo wyborny lunch na wynos. Nie zmięknie nawet pod wpływem bardzo wilgotnych składników. Spróbujcie go w prostym wariancie z kurczakiem i żurawiną.
Czy wiesz, że?
Seler naciowy pochodzi z pogranicza Europy oraz Azji. Roślina występuje nie tylko w uprawie, ale też w stanie dzikim, a najczęściej spotykana jest na terenach nadmorskich. Bardzo dobrze rozwija się w klimacie umiarkowanym, więc nie ma powodów, by martwić się o jej dostępność.
Dla urozmaicenia:
Zwolennicy warzywnych dań pokroju leczo rozsmakują się w pochodzącym z kuchni francuskiej ragout. Potrawę przygotowuje się w wariantach mięsnych z dziczyzną, rybami lub drobiem, a także wegetariańskich, w których im więcej warzyw, tym lepiej – warto pamiętać o selerze naciowym! Ważne jest pokrojenie jarzyn na kawałki podobnej wielkości i przyprawienie ich wyrazistymi ziołami, takimi jak świeża kolendra.