Sałatka z wędzonym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
359 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

601 osób wydrukowało

Pobierz pdf

636 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu mieszając go z wodą i oliwą.

Sałatka z wędzonym łososiem - Krok 1

Krok 2

Łososia pokrój w paseczki. Ogórka obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż pestki. Oczyszczonego ogórka pokrój w poprzek w półplastry, które wyglądem będą przypominać literę C.

Sałatka z wędzonym łososiem - Krok 2

Krok 3

Oliwki i cebulę pokrój w krążki. Pomidorki cherry opłucz i pokrój na połówki, a rzodkiewkę w cienkie plasterki.

Sałatka z wędzonym łososiem - Krok 3

Krok 4

Sałatę masłową umyj, osusz, porwij na mniejsze listki i wsyp do miseczki. Dodaj do niego wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj sałatkę. Przed podaniem polej przygotowanym sosem, udekoruj krążkami z czerwonej cebuli i kawałkami łososia.

Sałatka z wędzonym łososiem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z wędzonym łososiemSałatka z wędzonym łososiem

Trudno oprzeć się daniom z wędzonym łososiem. Dlatego wykorzystaj go do przyrządzenia smacznej sałatki. Potrzebujesz do tego dowolnego rodzaju sałaty – sprawdzi się zarówno masłowa, która jest miękka, jak i lodowa (nieco twardsza). Ciekawie będzie się też prezentować miks różnych rodzajów sałat – w sezonie letnim sięgnij np. po rukolę i szpinak. Do swojej potrawy dodaj również ogórka. Z dojrzałego wykrój twarde ziarna i obierz go ze skórki. Możesz pokroić go w nietypowy kształt, przypominający literę C. Z całością smacznie komponować będzie się także rzodkiewka, dlatego razem z cebulą skrój ją w cienkie prążki. Cierpki, charakterystyczny posmak uzyskasz za sprawą oliwek odsączonych z zalewy. Natomiast słodki dzięki pomidorkom cherry. Łososia pokrój w podłużne paski. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą delikatnie. Na koniec dopraw sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym. Danie podawaj udekorowane krążkami cebuli i kawałkami ryby. Z pewnością będzie też smakować z chrupiącym pieczywem. Co sądzisz o naszym przepisie?