Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
147 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

396 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

6 sztuk

6 sztuk

1 sztuka

6 sztuk

100 gramów

3 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżeczki

3 łyżki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi oczyść (białe obierz) i odetnij „zdrewniałe” końcówki. Następnie sparz krótko w lekko osolonej wodzie z cukrem. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij nasiona i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki.

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - Krok 1

Krok 2

Oliwę (3 łyżki) wymieszaj z przyprawą Knorr i zamarynuj szparagi oraz cukinię. Warzywa upiecz na rozgrzanym grillu, a następnie wystudź. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki pod skosem.

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - Krok 2

Krok 3

Przygotuj dressing: do słoiczka wlej wodę, ocet, miód, oliwę oraz musztardę. Dodaj szczyptę soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Słoiczek szczelnie zamknij i energicznie potrząsając wymieszaj składniki sosu.

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - Krok 3

Krok 4

W salaterce wymieszaj rukolę, grillowane warzywa oraz pokrojoną kolendrę. Wymieszaj delikatnie i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu sałatki rozłóż pokrojone w ćwiartki truskawki oraz kulki sera i podawaj.

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Fantastycznym dodatkiem do tej sałatki będą ziołowe grzanki z bagietki opieczone na grillu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukiniąSałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią

Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią to smaczny dodatek do mięs z grilla. Szparagi są warzywami o delikatnym smaku, występującymi w odmianie białej i zielonej. Wybierz młode i jędrne – z zielonych usuń „zdrewniałe” końcówki (wystarczy je odłamać), a białe dokładnie obierz. Sparz je przez chwilę w wodzie z cytryną, aby zachowały swój kolor. Pokrój je na kawałki i – razem z cukinią – zamarynuj, dzięki czemu zyskają  wyrazisty smak. Ułóż je na tacce do grillowania i opiekaj, od czasu do czasu obracając. Kiedy wystygną, pokrój je na mniejsze kawałki pod skosem i połącz z chrupiącą, lekko pikantną rukolą oraz natką kolendry. Przygotuj do nich sos na bazie oliwy i musztardy, a jej ostry smak przełam dodatkiem miodu i octu balsamicznego. Polej warzywa sosem, a na koniec dołóż małe kulki mozzarelli i ćwiartki truskawek. Te owoce świetnie pasują do szparagów, nie pomijaj więc ich dodatku. Sałatkę z grillowanych szparagów serwuj razem z ziołowymi grzankami – taka kompozycja doskonale uzupełni mięsne dania.