
Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
0.5 pęczka
1 opakowanie
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Połóż na sitku, posyp szczyptą soli i odstaw na kilka minut, aby puściły sok.

Krok 2
Ser pokrój w kostkę, a koperek posiekaj.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, jogurtem oraz koperkiem.

Krok 4
Połącz ogórki z sosem i podawaj z kawałkami sera feta. Sałatka jest świetnym dodatkiem do mięs smażonych na grillu, np. karkówki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ogórkowa a’la tzatziki
Orzeźwiający towarzysz wielu potraw. Czym są tzatziki? To nic innego, jak grecki dip podawany do wielu potraw mięsnych lub rybnych. Tzatziki występuje pod wieloma postaciami, jednak podstawą każdego sosu jest jogurt grecki, starty zielony ogórek oraz oliwa z oliwek. Dziś proponujemy nieco zmodyfikowaną wersję tego greckiego przysmaku, a więc sałatkę ogórkową a’la tzatziki z serem feta i sosem koperkowo-ziołowym. Na początek główny składnik, czyli zielony ogórek. Nie trzyj go, jak w oryginalnym przepisie na dip, a obierz i pokrój w cienkie plastry, dzięki czemu uzyskamy coś w rodzaju polskiej mizerii. Ważne, aby wcześniej odcisnąć sok z warzyw. Gotowe plastry ogórka posól i odstaw na parę minut, aby puściły sok. Następnie dodaj kostki sera i posiekany koperek. Sos do sałatki a’la tzatziki przygotuj mieszając ze sobą koperkowo-ziołową saszetkę od Knorr oraz jogurt grecki i rozgnieciony czosnek. Pycha.