Sałatka ogórkowa a’la tzatziki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ogórkowa a’la tzatziki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
120 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

397 osób wydrukowało

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

0.5 pęczka

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Połóż na sitku, posyp szczyptą soli i odstaw na kilka minut, aby puściły sok.

Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - Krok 1

Krok 2

Ser pokrój w kostkę, a koperek posiekaj.

Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, jogurtem oraz koperkiem.

Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - Krok 3

Krok 4

Połącz ogórki z sosem i podawaj z kawałkami sera feta. Sałatka jest świetnym dodatkiem do mięs smażonych na grillu, np. karkówki.

Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Helena Polak

    Helena Polak , 08.05.2016

    Pyszna, lekka i chłodna ale następnym razem do sosu nie dodam wody, bo sok z ogórków powinien z powodzeniem wystarczyć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Fabjan

    Urszula Fabjan , 03.05.2016

    sałatka pyszna i prosta polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ogórkowa a’la tzatziki Sałatka ogórkowa a’la tzatziki

Orzeźwiający towarzysz wielu potraw. Czym są tzatziki? To nic innego, jak grecki dip podawany do wielu potraw mięsnych lub rybnych. Tzatziki występuje pod wieloma postaciami, jednak podstawą każdego sosu jest jogurt grecki, starty zielony ogórek oraz oliwa z oliwek. Dziś proponujemy nieco zmodyfikowaną wersję tego greckiego przysmaku, a więc sałatkę ogórkową a’la tzatziki z serem feta i sosem koperkowo-ziołowym. Na początek główny składnik, czyli zielony ogórek. Nie trzyj go, jak w oryginalnym przepisie na dip, a obierz i pokrój w cienkie plastry, dzięki czemu uzyskamy coś w rodzaju polskiej mizerii. Ważne, aby wcześniej odcisnąć sok z warzyw. Gotowe plastry ogórka posól i odstaw na parę minut, aby puściły sok. Następnie dodaj kostki sera i posiekany koperek. Sos do sałatki a’la tzatziki przygotuj mieszając ze sobą koperkowo-ziołową saszetkę od Knorr oraz jogurt grecki i rozgnieciony czosnek. Pycha.