
Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
0.5 pęczka
1 opakowanie
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Połóż na sitku, posyp szczyptą soli i odstaw na kilka minut, aby puściły sok.

Krok 2
Ser pokrój w kostkę, a koperek posiekaj.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, jogurtem oraz koperkiem.

Krok 4
Połącz ogórki z sosem i podawaj z kawałkami sera feta. Sałatka jest świetnym dodatkiem do mięs smażonych na grillu, np. karkówki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ogórkowa a’la tzatziki
Orzeźwiający towarzysz wielu potraw. Czym są tzatziki? To nic innego, jak grecki dip podawany do wielu potraw mięsnych lub rybnych. Tzatziki występuje pod wieloma postaciami, jednak podstawą każdego sosu jest jogurt grecki, starty zielony ogórek oraz oliwa z oliwek. Dziś proponujemy nieco zmodyfikowaną wersję tego greckiego przysmaku, a więc sałatkę ogórkową a’la tzatziki z serem feta i sosem koperkowo-ziołowym. Na początek główny składnik, czyli zielony ogórek. Nie trzyj go, jak w oryginalnym przepisie na dip, a obierz i pokrój w cienkie plastry, dzięki czemu uzyskamy coś w rodzaju polskiej mizerii. Ważne, aby wcześniej odcisnąć sok z warzyw. Gotowe plastry ogórka posól i odstaw na parę minut, aby puściły sok. Następnie dodaj kostki sera i posiekany koperek. Sos do sałatki a’la tzatziki przygotuj mieszając ze sobą koperkowo-ziołową saszetkę od Knorr oraz jogurt grecki i rozgnieciony czosnek. Pycha.