Sałatka ogórkowa a’la tzatziki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ogórkowa a’la tzatziki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
120 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

391 osób wydrukowało

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

0.5 pęczka

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Połóż na sitku, posyp szczyptą soli i odstaw na kilka minut, aby puściły sok.

Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - Krok 1

Krok 2

Ser pokrój w kostkę, a koperek posiekaj.

Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, jogurtem oraz koperkiem.

Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - Krok 3

Krok 4

Połącz ogórki z sosem i podawaj z kawałkami sera feta. Sałatka jest świetnym dodatkiem do mięs smażonych na grillu, np. karkówki.

Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Helena Polak

    Helena Polak , 08.05.2016

    Pyszna, lekka i chłodna ale następnym razem do sosu nie dodam wody, bo sok z ogórków powinien z powodzeniem wystarczyć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Fabjan

    Urszula Fabjan , 03.05.2016

    sałatka pyszna i prosta polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ogórkowa a’la tzatziki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ogórkowa a’la tzatziki Sałatka ogórkowa a’la tzatziki

Orzeźwiający towarzysz wielu potraw. Czym są tzatziki? To nic innego, jak grecki dip podawany do wielu potraw mięsnych lub rybnych. Tzatziki występuje pod wieloma postaciami, jednak podstawą każdego sosu jest jogurt grecki, starty zielony ogórek oraz oliwa z oliwek. Dziś proponujemy nieco zmodyfikowaną wersję tego greckiego przysmaku, a więc sałatkę ogórkową a’la tzatziki z serem feta i sosem koperkowo-ziołowym. Na początek główny składnik, czyli zielony ogórek. Nie trzyj go, jak w oryginalnym przepisie na dip, a obierz i pokrój w cienkie plastry, dzięki czemu uzyskamy coś w rodzaju polskiej mizerii. Ważne, aby wcześniej odcisnąć sok z warzyw. Gotowe plastry ogórka posól i odstaw na parę minut, aby puściły sok. Następnie dodaj kostki sera i posiekany koperek. Sos do sałatki a’la tzatziki przygotuj mieszając ze sobą koperkowo-ziołową saszetkę od Knorr oraz jogurt grecki i rozgnieciony czosnek. Pycha.