Sałatka z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z jagodami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
161 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 opakowanie

150 gramów

80 gramów

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj aromatyczny sos mieszając oliwę z połową jagód, sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody. Odstaw na kilka minut.

Sałatka z jagodami - Krok 1

Krok 2

Szpinak dokładnie umyj, osusz i ułóż razem z serem na talerzu.

Sałatka z jagodami - Krok 2

Krok 3

Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plasterki i dodaj do sałatki.

Sałatka z jagodami - Krok 3

Krok 4

Sałatkę polej po wierzchu sosem jagodowym i posyp dodatkowo całymi jagodami.

Sałatka z jagodami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby uczynić smak sałatki jeszcze ciekawszym, zamiast zwykłego twarogu możesz użyć sera ricotta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa szpinakowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z jagodamiSałatka z jagodami

Jeśli masz tylko kilkanaście minut, żeby przygotować lunch na następny dzień do pracy i szukasz pomysłu na coś pysznego, a zarazem niebanalnego – spróbuj koniecznie sałatki z jagodami, szpinakiem i serem. Wszystkie składniki, które są potrzebne do wykonania tego dania kupisz bez problemu latem czy jesienią, ale wiele marketów oferuje produkty sezonowe również zimą. Sekret tego dania kryje się w oryginalnym połączeniu owoców, warzyw i twarożku. O ile szpinak, cukinia i ser tworzą dość typowy związek, to dodanie do nich jagód sprawia, że z pewnością pozytywnie zaskoczy cię niecodzienny smak tej sałatki. Jagody wykorzystaj najpierw do przygotowania aromatycznego sosu, a następnie posyp nimi gotowe danie. Jeśli dysponujesz innymi owocami, np. malinami lub jeżynami, możesz wzbogacić o nie to danie. Doznania dla podniebienia gwarantowane!