Kurczak ze szpinakiem i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak ze szpinakiem i soczewicą

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

250 gramów

400 gramów

4 sztuki

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój na grube kostki.

Krok 2

Do oleju wrzuć wszystkie przyprawy oraz 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Wymieszaj i dodaj do kurczaka. Mięso marynuj przez ok. 30 minut.

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię wrzuć kurczaka z zalewą i podsmaż na złoto.

Krok 4

Dodaj soczewicę, znowu podsmaż, wrzuć szpinak oraz szklankę wody. Smaż ok. 15 minut, aż szpinak się rozpadnie.

Krok 5

Następnie dodaj 3 zmiażdżone ząbki czosnku, pestki słonecznika oraz Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wymieszaj i duś ok 15 minut.

Krok 6

Kurczaka podawaj udekorowanego kawałkami orzechów włoskich.

garlic

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak ze szpinakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak ze szpinakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak ze szpinakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak ze szpinakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak ze szpinakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak ze szpinakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak ze szpinakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak ze szpinakiem i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej