Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

82 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

10 plastrów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz jabłko pokrój w kostkę i przesmaż na margarynie.

Krok 2

Następnie dodaj pokruszone orzechy i alkohol. Wsyp bułkę tartą i wymieszaj.

Krok 3

Polędwiczki oczyść z błon. Długim, cienkim nożem natnij wzdłuż polędwiczek, tworząc otwór tak, aby powstała długa kieszeń. Następnie napełnij ją farszem.

Krok 4

Na arkuszach aluminiowych ułóż po 5 plastrów boczku, jeden obok drugiego. Połóż na nich mięso i zawiń w boczek. Całość zawiń w folię, skręcając końce, jak cukierka. Polędwiczki wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez 15 minut.

Krok 5

Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Mięso po upieczeniu odwiń z folii i pokrój w grube 2-3 cm plastry. Podawaj z sosem pieczeniowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotachPolędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach

Orzechy stanowią dodatek, który sprawia, że potrawy nabierają szlachetniejszego, głębszego smaku. Przyrządzone z farszem na ich bazie mięso zamienia się w eleganckie danie, które sprawdzi się jako uroczysty obiad lub kolacja. Przygotowanie potrawy zacznij od posiekania cebuli i pokrojenia jabłek w drobną kostkę. Po podsmażeniu tych składników dodaj do nich orzechy włoskie oraz bułkę tartą. Orzechowo-jabłkowym farszem wypełnij oczyszczone mięso i zawiń je w plastry boczku. Piecz polędwiczki w folii, a kiedy będą już gotowe, podawaj je z ciemnym sosem pieczeniowym. Tak przygotowane mięso będzie dobrze komponować się z kluskami śląskimi, ziemniaczanym purée oraz ziemniakami z wody. Jako dodatek sprawdzi się też kasza gryczana, która sprawi, że potrawa nabierze staropolskiego charakteru. Serwuj mięso z zasmażanymi buraczkami, czerwoną kapustą lub surówką z selera. Masz ochotę na soczyste polędwiczki z orzechami? Zapoznaj się z podanym tu przepisem. Przekonaj się, jak odpowiednie nadzienie tworzy wyjątkowy smak dania.