Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

80 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

10 plastrów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz jabłko pokrój w kostkę i przesmaż na margarynie.

Krok 2

Następnie dodaj pokruszone orzechy i alkohol. Wsyp bułkę tartą i wymieszaj.

Krok 3

Polędwiczki oczyść z błon. Długim, cienkim nożem natnij wzdłuż polędwiczek, tworząc otwór tak, aby powstała długa kieszeń. Następnie napełnij ją farszem.

Krok 4

Na arkuszach aluminiowych ułóż po 5 plastrów boczku, jeden obok drugiego. Połóż na nich mięso i zawiń w boczek. Całość zawiń w folię, skręcając końce, jak cukierka. Polędwiczki wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez 15 minut.

Krok 5

Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Mięso po upieczeniu odwiń z folii i pokrój w grube 2-3 cm plastry. Podawaj z sosem pieczeniowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotachPolędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach

Orzechy stanowią dodatek, który sprawia, że potrawy nabierają szlachetniejszego, głębszego smaku. Przyrządzone z farszem na ich bazie mięso zamienia się w eleganckie danie, które sprawdzi się jako uroczysty obiad lub kolacja. Przygotowanie potrawy zacznij od posiekania cebuli i pokrojenia jabłek w drobną kostkę. Po podsmażeniu tych składników dodaj do nich orzechy włoskie oraz bułkę tartą. Orzechowo-jabłkowym farszem wypełnij oczyszczone mięso i zawiń je w plastry boczku. Piecz polędwiczki w folii, a kiedy będą już gotowe, podawaj je z ciemnym sosem pieczeniowym. Tak przygotowane mięso będzie dobrze komponować się z kluskami śląskimi, ziemniaczanym purée oraz ziemniakami z wody. Jako dodatek sprawdzi się też kasza gryczana, która sprawi, że potrawa nabierze staropolskiego charakteru. Serwuj mięso z zasmażanymi buraczkami, czerwoną kapustą lub surówką z selera. Masz ochotę na soczyste polędwiczki z orzechami? Zapoznaj się z podanym tu przepisem. Przekonaj się, jak odpowiednie nadzienie tworzy wyjątkowy smak dania.