Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

84 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

10 plastrów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz jabłko pokrój w kostkę i przesmaż na margarynie.

Krok 2

Następnie dodaj pokruszone orzechy i alkohol. Wsyp bułkę tartą i wymieszaj.

Krok 3

Polędwiczki oczyść z błon. Długim, cienkim nożem natnij wzdłuż polędwiczek, tworząc otwór tak, aby powstała długa kieszeń. Następnie napełnij ją farszem.

Krok 4

Na arkuszach aluminiowych ułóż po 5 plastrów boczku, jeden obok drugiego. Połóż na nich mięso i zawiń w boczek. Całość zawiń w folię, skręcając końce, jak cukierka. Polędwiczki wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez 15 minut.

Krok 5

Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Mięso po upieczeniu odwiń z folii i pokrój w grube 2-3 cm plastry. Podawaj z sosem pieczeniowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotachPolędwiczki wieprzowe w boczku faszerowane orzechami pieczone w papilotach

Orzechy stanowią dodatek, który sprawia, że potrawy nabierają szlachetniejszego, głębszego smaku. Przyrządzone z farszem na ich bazie mięso zamienia się w eleganckie danie, które sprawdzi się jako uroczysty obiad lub kolacja. Przygotowanie potrawy zacznij od posiekania cebuli i pokrojenia jabłek w drobną kostkę. Po podsmażeniu tych składników dodaj do nich orzechy włoskie oraz bułkę tartą. Orzechowo-jabłkowym farszem wypełnij oczyszczone mięso i zawiń je w plastry boczku. Piecz polędwiczki w folii, a kiedy będą już gotowe, podawaj je z ciemnym sosem pieczeniowym. Tak przygotowane mięso będzie dobrze komponować się z kluskami śląskimi, ziemniaczanym purée oraz ziemniakami z wody. Jako dodatek sprawdzi się też kasza gryczana, która sprawi, że potrawa nabierze staropolskiego charakteru. Serwuj mięso z zasmażanymi buraczkami, czerwoną kapustą lub surówką z selera. Masz ochotę na soczyste polędwiczki z orzechami? Zapoznaj się z podanym tu przepisem. Przekonaj się, jak odpowiednie nadzienie tworzy wyjątkowy smak dania.