Koktajl z jarmużu i banana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koktajl z jarmużu i banana

z nasionami chia

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

5

heart
563 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

4 sztuki

8 garść

6 łyżek

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Dodaj do naczynia mieszającego kefir, banany, jarmuż, nasiona chia i sos sałatkowy Truskawkowy z chili Knorr.

Koktajl z jarmużu i banana - Krok 1

Krok 2

Całość zblenduj lub zmiksuj na gładką masę.

Koktajl z jarmużu i banana - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witamin: A, C, B2, B6, B12 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl z jarmużu i bananaKoktajl z jarmużu i banana

Koktajl mleczny z bananem, jarmużem i chia poleca się na smakowite drugie śniadanie! Napoje z przetworów mlecznych z różnorodnymi dodatkami cieszą się bardzo dużą popularnością. Dlaczego? Mleczne koktajle nie tylko znakomicie smakują i wyglądają, ale też doskonale sycą, zapewniając witalność i energię.

Dla kogo? Koktajl stanowi idealne rozwiązanie dla wielbicieli zdrowego trybu życia i kulinarnych nowinek. Śmiało miksuj mleko z pożywnym bananem, odżywczym jarmużem oraz niezastąpionymi nasionami chia.

Na zdrowie! Mleczny koktajl z owocami i warzywami to prawdziwa kopalnia witamin! Jego wypicie dostarczy nam 95% dziennego zapotrzebowania na witaminę A (czyli 759,2 µg ) oraz aż 139% na witaminę C (czyli 111,3 mg). Dzięki temu będziemy lepiej chronić nasz organizm tzn. wspomożemy układ odpornościowy, a także zadbamy o zdrowie skóry.

Czy wiesz, że? Chia to nasiona rośliny zwanej szałwią hiszpańską. Co ciekawe, pochodzi ona nie z Kraju Basków, ale z Meksyku oraz Gwatemali. Nasiona chia są cenione na całym świecie za swoje odżywcze właściwości. Zawierają nawet do 2 razy więcej błonnika niż otręby, dlatego należy pamiętać, aby nie jeść ich więcej niż 15 g dziennie (3 łyżeczki) a ich spożyciu towarzyszyło dużo płynów. Warto włączyć je do swojego menu.