Koktajl z jarmużu i banana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koktajl z jarmużu i banana

z nasionami chia

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

5

550 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

4 sztuki

8 garść

6 łyżek

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Dodaj do naczynia mieszającego kefir, banany, jarmuż, nasiona chia i sos sałatkowy Truskawkowy z chili Knorr.

Koktajl z jarmużu i banana - Krok 1

Krok 2

Całość zblenduj lub zmiksuj na gładką masę.

Koktajl z jarmużu i banana - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witamin: A, C, B2, B6, B12 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl z jarmużu i banana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl z jarmużu i bananaKoktajl z jarmużu i banana

Koktajl mleczny z bananem, jarmużem i chia poleca się na smakowite drugie śniadanie! Napoje z przetworów mlecznych z różnorodnymi dodatkami cieszą się bardzo dużą popularnością. Dlaczego? Mleczne koktajle nie tylko znakomicie smakują i wyglądają, ale też doskonale sycą, zapewniając witalność i energię.

Dla kogo? Koktajl stanowi idealne rozwiązanie dla wielbicieli zdrowego trybu życia i kulinarnych nowinek. Śmiało miksuj mleko z pożywnym bananem, odżywczym jarmużem oraz niezastąpionymi nasionami chia.

Na zdrowie! Mleczny koktajl z owocami i warzywami to prawdziwa kopalnia witamin! Jego wypicie dostarczy nam 95% dziennego zapotrzebowania na witaminę A (czyli 759,2 µg ) oraz aż 139% na witaminę C (czyli 111,3 mg). Dzięki temu będziemy lepiej chronić nasz organizm tzn. wspomożemy układ odpornościowy, a także zadbamy o zdrowie skóry.

Czy wiesz, że? Chia to nasiona rośliny zwanej szałwią hiszpańską. Co ciekawe, pochodzi ona nie z Kraju Basków, ale z Meksyku oraz Gwatemali. Nasiona chia są cenione na całym świecie za swoje odżywcze właściwości. Zawierają nawet do 2 razy więcej błonnika niż otręby, dlatego należy pamiętać, aby nie jeść ich więcej niż 15 g dziennie (3 łyżeczki) a ich spożyciu towarzyszyło dużo płynów. Warto włączyć je do swojego menu.