Składniki
12 garść
4 garść
4 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Owoce umyj, obierz i pokruj w drobne kawałki.
Krok 2
Umyty jarmuż i szpinak, połącz z owocami, dodaj odrobinę wody i blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj z listkami świeżej mięty.
Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, witaminy B6, witaminy C, folianów, miedzi, magnezu, żelaza, witaminy E, ryboflawiny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielony koktajl owocowo-warzywny
Koktajl z zielonymi warzywami i owocami to świetny pomysł na bardzo szybki oraz sycący podwieczorek. Przepis zawiera wartościowe składniki, takie jak jarmuż, banan i szpinak, które dostarczą Ci energii na resztę dnia.
Dla kogo? Przepis znakomicie sprawdzi się wśród osób prowadzących aktywny tryb życia. Prostota oraz krótki czas przygotowania, łatwo dostępne składniki, a także możliwość wypicia koktajlu w każdej chwili sprawi, że pokochasz ten napój. Zapewniamy, że trudno będzie Ci się z nim rozstawać!
Na zdrowie! Owocowo – warzywny koktajl to prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu. Napój dostarcza nam aż 107% rekomendowanej dziennej referencyjnej ilości witaminy C (czyli 85,4 mg). Dzięki temu możemy wspomóc odporność.
Czy wiesz, że? Pamiętajmy, że koktajle to nie tylko napoje z owoców. Warto łączyć je z warzywami. Zdrowy miks gwarantowany.