
Składniki
500 gramów
4 łyżki
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście jarmużu umyj osusz oddziel od grubych części łodygi. Jarmuż w misce pomieszaj najpierw z oliwą a następnie obtocz w przyprawie Knorr, czosnku oraz odrobinie soli.

Krok 2
Doprawione liście ułóż luźno na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem przyciśnij drugą kartka pergaminu i blaszką dociśnij mocno rozpłaszczając liście na płasko.

Krok 3
Jarmuż wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15 minut .


Dobra rada:
Możesz też jarmuż smażyć w głębokim tłuszczu. Będzie ładniej wyglądał i smakował również wyśmienicie ale niestety wzrośnie jego kaloryczność.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu
Chwila relaksu przy ulubionym serialu potrzebuje odpowiedniej oprawy! Warto przygotować zawczasu wartościową przekąskę, która świetnie zastąpi te niezdrowe i kupowane na ostatnią chwilę. Potrzebujesz jedynie kilku składników, piekarnika i kilkudziesięciu minut cierpliwości – i fenomenalne chipsy z jarmużu gotowe. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi mieć pod ręką jakiś smakołyk. Chipsy z jarmużu to świetna alternatywa dla tych klasycznych, ziemniaczanych.
Na jaką okazję?
Na wieczór, na weekend, na wycieczkę… Zawsze wtedy, gdy dopadnie Cię ochota na coś na ząb!
Czy wiesz, że?
Jarmuż to warzywo należące do rodziny kapustowatych, a jego krewniacy to m.in. brukselka, brokuły czy kalafior. Choć znany był już w starożytności, uprawiano go głównie w celach dekoracyjnych.
Dla urozmaicenia
Do chipsów z jarmużu możesz przygotować domowy sos. Znakomicie będzie komponował się czosnkowy albo jogurtowy z ziołami.



































