Chipsy z jarmużu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chipsy z jarmużu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
82 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście jarmużu umyj osusz oddziel od grubych części łodygi. Jarmuż w misce pomieszaj najpierw z oliwą a następnie obtocz w przyprawie Knorr, czosnku oraz odrobinie soli.

Chipsy z jarmużu - Krok 1

Krok 2

Doprawione liście ułóż luźno na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem przyciśnij drugą kartka pergaminu i blaszką dociśnij mocno rozpłaszczając liście na płasko.

Chipsy z jarmużu - Krok 2

Krok 3

Jarmuż wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15 minut .

Chipsy z jarmużu - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz też jarmuż smażyć w głębokim tłuszczu. Będzie ładniej wyglądał i smakował również wyśmienicie ale niestety wzrośnie jego kaloryczność.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Stek z łososia na szpinaku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chipsy z jarmużuChipsy z jarmużu

Chwila relaksu przy ulubionym serialu potrzebuje odpowiedniej oprawy! Warto przygotować zawczasu wartościową przekąskę, która świetnie zastąpi te niezdrowe i kupowane na ostatnią chwilę. Potrzebujesz jedynie kilku składników, piekarnika i kilkudziesięciu minut cierpliwości – i fenomenalne chipsy z jarmużu gotowe. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi mieć pod ręką jakiś smakołyk. Chipsy z jarmużu to świetna alternatywa dla tych klasycznych, ziemniaczanych.

Na jaką okazję?

Na wieczór, na weekend, na wycieczkę… Zawsze wtedy, gdy dopadnie Cię ochota na coś na ząb!

Czy wiesz, że?

Jarmuż to warzywo należące do rodziny kapustowatych, a jego krewniacy to m.in. brukselka, brokuły czy kalafior. Choć znany był już w starożytności, uprawiano go głównie w celach dekoracyjnych.

Dla urozmaicenia

Do chipsów z jarmużu możesz przygotować domowy sos. Znakomicie będzie komponował się czosnkowy albo jogurtowy z ziołami.