Chipsy z jarmużu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chipsy z jarmużu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

81 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście jarmużu umyj osusz oddziel od grubych części łodygi. Jarmuż w misce pomieszaj najpierw z oliwą a następnie obtocz w przyprawie Knorr, czosnku oraz odrobinie soli.

Chipsy z jarmużu - Krok 1

Krok 2

Doprawione liście ułóż luźno na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem przyciśnij drugą kartka pergaminu i blaszką dociśnij mocno rozpłaszczając liście na płasko.

Chipsy z jarmużu - Krok 2

Krok 3

Jarmuż wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 15 minut .

Chipsy z jarmużu - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Możesz też jarmuż smażyć w głębokim tłuszczu. Będzie ładniej wyglądał i smakował również wyśmienicie ale niestety wzrośnie jego kaloryczność.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chipsy z jarmużu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chipsy z jarmużuChipsy z jarmużu

Chwila relaksu przy ulubionym serialu potrzebuje odpowiedniej oprawy! Warto przygotować zawczasu wartościową przekąskę, która świetnie zastąpi te niezdrowe i kupowane na ostatnią chwilę. Potrzebujesz jedynie kilku składników, piekarnika i kilkudziesięciu minut cierpliwości – i fenomenalne chipsy z jarmużu gotowe. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi mieć pod ręką jakiś smakołyk. Chipsy z jarmużu to świetna alternatywa dla tych klasycznych, ziemniaczanych.

Na jaką okazję?

Na wieczór, na weekend, na wycieczkę… Zawsze wtedy, gdy dopadnie Cię ochota na coś na ząb!

Czy wiesz, że?

Jarmuż to warzywo należące do rodziny kapustowatych, a jego krewniacy to m.in. brukselka, brokuły czy kalafior. Choć znany był już w starożytności, uprawiano go głównie w celach dekoracyjnych.

Dla urozmaicenia

Do chipsów z jarmużu możesz przygotować domowy sos. Znakomicie będzie komponował się czosnkowy albo jogurtowy z ziołami.